Сре. сеп 27th, 2023

Građani Trebinja traže od lokalnih vlasti da ne krše procedure i da poštuju zakone

‘Naša borba se nastavlja. I dalje ćemo koristiti sve pravne mehanizme i druge dozvoljene radnje kako bi zaustavili upotrebu poljoprivrednog zemljišta u građevinske svrhe na području Grada Trebinja.“, ističu iz „Pokreta za restituciju Trebinje”, čije saopštenje za javnost, objavljeno nakon današnje press konferencije, prenosimo u cjelosti.

 

 

Neformalna grupa građana „Pokret za restituciju Trebinje“ danas je poslala jasnu poruku vlastima Grada Trebinja da neće odustati od svoje borbe protiv gradnje na poljoprivrednom zemljištu te su se osvrnuli na dešavanja sa posljednje Sjednice Skupštine grada Trebinja održanoj 28.10.2022. godine.

 

 

Vlast ne samo što krši zakon već to iznosi i u javnosti. Koliko su otišli daleko govori primjer odbornika SNSD-a Blagoja Šupića koji je na spomenutoj skupštini postavio odborničko pitanje načelniku za urbanizam i prostorno uređenje Vedranu Furtuli, dokle se stiglo sa dozvolama za izgradnju nove Bolnice u Trebinju. Furtula je na postavljeno pitanje odgovorio da su već završili sa izdavanjem Lokacijske dozvole i da se sad radi na izdavanju građevinske dozvole. Naručen odgovor na naručeno pitanje, prepostavljamo od svojih mentora. Vjerovatno su htjeli da se na ovaj način o tome obavjestiti javnost pošto se sjednica Skupštine uživo prenosi preko lokalnog radija. Čak su se obrušili na odbornika sa liste opozicione stranke koji se povodom ove tačke prijavio da diskutuje,” ističu predstavnici „Pokreta za restituciju Trebinje“.

 

 

Dodatno, jedna od tačaka dnevnog reda posljednje održane sjednice Skupštine Grada Trebinja je bila i Odluka o izmjeni Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, na području grada Trebinja. Ova odluka je sporna zbog toga što se radi o poljoprivrednom zemljištu cirka 70.000 kvadrata na spornom lokalitetu Gnojine čiju namjenu su već, mimo zakona, promijenili – pretvorivši ga u građevinsko zemljište.

 

 

Također, građani Trebinja su istakli da su zbog sumnje u nezakonite radnje jedinice lokalne samouprave u posljednjih pet mjeseci, pokrenuli dvije krivične prijave i Apelaciju Ustavnom sudu BiH. Takođe, nakon što su dobili zvaničnu potvrdu da je poljoprivredno zemljište na lokaciji Pridvorci Grad Trebinje upisano kao vlasništvo RS obavijestili su o tome i Visokog predstavnika i zamolili ga da poduzme odgovarajuće radnje u okviru svojih ovlasti obzirom da prenos vlasništva nije u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom BiH.

 

 

“Za kraj pozivamo predstavnike lokalne vlasti da u ovom vremenu kada se kreiraju planovi i budžeti za narednu godinu planirane investicije za gradnju na poljoprivrednom zemljištu u Pridvorcima usmjeri na gradnju na drugoj lokaciji i na građevinskom zemljištu koje je već određeno za tu namjenu. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta u Pridvorcima ostavite ga za trenutnu namjenu u skladu sa važećim propisima. “Prestanite kršiti procedure I poštujte zakone”, poručuju predstavnici „Pokreta za restituciju Trebinje“.

 

 

Naša borba se nastavlja. I dalje ćemo koristiti sve pravne mehanizme i druge dozvoljene radnje kako bi zaustavili upotrebu poljoprivrednog zemljišta u građevinske svrhe na području Grada Trebinja.

 

 

IZVOR: Antikorupcija.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *