Нед. дец 3rd, 2023

Građani Višegrada čekaju uklanjanje deponije pred ovim turističkim gradom- nadležni ćute

Članovi desetak porodica, mještana sela Holijaci kod Višegrada i aktivisti neformalne gupe građana “Uklonimo gradsku deponiju”, skoro godinu dana čekuju da se Okružni sud u Istočnom Sarajevu oglasi po pitanju tužbe podnesene protiv opštine Višegrad i preduzeća “Komunalac” u ovom gradu kojom traže uklanjanje nelegalne gradske deponije smještene na ulazu u ovo naseljeno mjesto. 

 

Piše: Marijana Simanić

 

Stanovnici ovog sela traže da se zabrani odlaganje otpada pored puta koji vodi do njihovog sela , jer prolaze kroz srce smetljišta, a dim koji se svakodnevno širi sa deponije, uvlači se i u njihove kuće i druge objekte.

 

Građani ogorčeni, nadležni ćute

 

Aktivista neformalne grupe građana, Emin Karčić iz Holijaka podsjeća da je, osim tužbe, pismo o ovom smetljištu na kućnom pragu mještana upućeno i Ministarstvu za prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske koje se ovim povodom nikad nije oglasilo.

 

“Ova gradska deponija počela je da se formira prije tridesetak godina i vremenom je, iz dana u dan, rasla i u visinu i u širinu. Kroz nju protiče Holijački potok i kroz poseban propust voda u akumulaciono jezero HE  ‘Višegrad’ odnosi otpad, te zagađuje samu rijeku. Pored toga smetljište se nalazi pored magistralnog puta Ustiprača – Višegrad, na samom ulazu u turistički grad, što je nedopustivo”, ističe Karčić.

 

Tek nakon predaje tužbe i izjava u policiji, problem mještana je jednim dijelom riješen.

 

“ Skretanjem pažnje na ovaj problem uspjeli smo donekle da se izborimo, da se smeće više ne pali, te da nam dim ne ulazi u prostorije u kojima živimo, jer je opština naložila  da se to ne čini. Takođe, opštinska uprava je postavila  limenu ogradu kako se brda smeća ne bi vidjela sa magistrale”,  dodaje Karčić. 

 

Delegacije mještana Holijaka su nekoliko puta bili na prijemu i kod načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića koji je obećao postepeno rješavanje  dislokacije smetljišta.

 

Ovaj problem našao se i na dnevnom redu Skupštine opštine Višegrad,  ali osim zaključka o njegovom rješavanju ništa više nije učinjeno.

 

Stanovnik sela Holijaci, Ibro Džafić je kivan na opštinu koja je dozvolila da se na divlju deponiju bacaju i uginule životinje ali i minsko- eksplozivna sredstva od kojih neko može i nastradati.

 

“Otpad se dovozi pod okriljem noći, sve uginula stoka, kokoške, kože iz mesnica a često se smeće istrese na put za selo, pa moramo da zovemo komunalce da to očiste kako bi stigli do grada od svojih kuća ”, kaže  Džafić za SPIN Info.

 

Na ulazu u smetljište, ljetos je održan i protest kome su prisustvovali i članovi ekoloških organizacija sa kojeg je upućen apel da se spriječi dalje odlaganje otpada, te da se deponija sanira.

 

Ramiza Karčić iz Holijaka kaže da se količina smeća iz dana u dan povećava  jer se iz akumulacije  višegradske hidroelektrane vade tone i tone plutajućeg otpada koji se odlaže na smetljište.

 

“Čudno je da neko kome je to posao, ne vidi da se to isto smeće, kad nabuja holijački potok, ponovo vraća u Drinu i to u neposrednu blizinu pregradne brane ove elektrane” , navodi Karčićeva.

 

Holijačani su svojevremeno organizovali i potpisivanje peticije za prestanak dovoženja smeća na ovu lokaciju, uradili su razglednice sa motivima otpada i poslali nadležnim insitucijama Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, a u samom Višegradu su ljetos osvanuli i bilbordi sa natpisima “Uklonimo deponiju pred turističkim gradom “.

 

Članovi neformalne grupe građana ističu da ova deponija nema ekološku dozvolu , nije uređena, ne zaključava se i da kroz nju prolazi putna saobraćajnica. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *