Gradnja na zaštićenom području Trebevića je udruženi kriminalni poduhvat

Eko akcija na svom je Facebook profilu reagovala na prijeteće uništavanje Trebevića i njegovih šuma, koje bi moglo imati dramatične posljedice po život u ovom gradu, koji je inače jedan od najzagađenijih u svijetu. Njihov kratki post kojim upozoravaju na bezakonje i licemjerje u glavnom gradu i šire, prenosimo u cjelosti.

IZVOR: Antikorupcija

Još od 1954. godine, cijeli Trebević je u kontinuitetu zaštićeno područje.

Trebević je proglašen zaštićenim područjem 1954. godine, odlukom Zavoda za zaštitu spomenika broj 682/54.

Na dijelu Trebevića koji je u Federaciji, ta odluka je vrijedila do 2014. kada Kanton Sarajevo donosi Zakon o proglašenju zaštićenog pejzaža “Trebević”.

Na dijelu Trebevića koji je u Republici Srpskoj, odluka iz 1954. godine vrijedi do prošle godine kada Vlada Republike Srpske donosi Odluku o proglašenju Parka prirode Trebević.

Očuvanje Trebevića i njegovih šuma bi morali biti od životnog interesa za sve građane i Sarajeva i Istočnog Sarajeva, zar ne?

Pa ipak, gradnju uglavnom nelegalnih apartmana na Trebeviću izgradnjom kanalizacije pomažu i Grad i Kanton Sarajevo, većina kompanija koje grade na Trebeviću su registrovane u FBiH, odnosno u Sarajevu, ugledne sarajevske arhitekte se utrkuju da projektuju ove monstruozne zgrade, kupci stanova su uglavnom iz Sarajeva, sarajevski mediji se polomiše oko toga ko će bolje (za novce) reklamirati ovu kriminalnu gradnju i biznismene koji stoje iza nje…

To sve naravno ne bi bilo moguće da zakone ove zemlje nisu prekršile pojedine institucije iz Republike Srpske, prije svega opština Istočni Stari Grad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *