Gradonačelnik Ljubiša Ćosić raspisao konkurs za idejno rješenje pasarele koje je već predstavio

Grad Istočno Sarajevo objavio je nedavno tender za izbor idejnog rješenja izgleda pasarele koja bi po okončanju izgradnje trebala spojiti opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, iako je gradonačelnik Ljubiša Ćosić još prije tri mjeseca objavio slike za koje je tvrdio da predstavljaju idejno rješenje za tu pasarelu.

 

Naime, Ćosić je 16. oktobra prošle godine na svom Facebook profilu objavio da su “krenuli u projektovanje nadzemnog pješačkog prelaza – pasarele, koji će preko ulice Vojvode Radomira Putnika spajati šetalište “Dr Miodrag Lazić” i Trg Republike Srbije.

“Idejno rješenje je završeno i predstavljamo ga, dok očekujemo da ćemo glavni projekat završiti do kraja 2023. godine, čime će se steći uslovi za objavu javnog tendera za izbor izvođača radova i izgradnju pasarele u 2024. godini”, precizirano je u objavi Ćosića.

FOTO: Facebook/Ljubiša Ćosić

Gore navedena objava ukazuje da je dobar dio posla završen iako je Grad Istočno Sarajevo tek 12. januara ove godine objavio javnu nabavku konkurs za izradu idejnog rješenja nadzemnog pješačkog prelaza-pasarele koja treba da povezuje opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

“Javni konkurs se sprovodi sa namjerom da se obezbijedi najbolje idejno rješenje za koje će se pobjedniku konkursa dodijeliti ugovor o javnoj nabavci usluge za izradu glavnog projekta”, objašnjeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Grad Istočno Sarajevo je za ovaj posao spreman izdvojiti 65.000 KM bez PDV-a ili 76.050 KM, a zainteresovani mogu poslati svoje prijedloge do 2. februara ove godine.

To pokazuje da se radi o projektu koji je Ćosić pominjao u objavi, što za sobom povlači pitanje zbog čega se sada pokreće konkurs, ako je idejno rješenje izgleda te pasarele spremno.

Ovo pitanje smo postavili Ćosiću koji tvrdi da su objavljene fotografije „preliminarni crteži, koje su uradile njegove kolege koje imaju projektantsku kuću“.

„Ja sam napisao da se radi o idejnom rješenju, ali to su ustvari bili renderi”, rekao je za CAPITAL Ćosić i dodao da su oni urađeni “čisto da se pokaže kako bi otprilike pasarela i okolni prostor mogao izgledati“.

Naveo je da je te rendere pro bono pripremila firma “2D plan” iz Istočnog Novog Sarajeva te da je Grad i ranije imao dobru saradnju sa ovom firmom.

“Ako mene lično pitate ja bih volio da ona bude zadužena sa ovaj posao, ali na znam kakav će biti ishod konkursa. Ja nemam dodira sa tim procesom, jer je sve u rukama Odjeljenja za javne nabavke“, kazao je Ćosić.

Kada je u pitanju projekat izgradnje pasarele Ćosić kaže da će se finansirati iz kreditnog zaduženja u iznosu od oko milion KM.

CAPITAL: V. P.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *