Пет. дец 8th, 2023

GRANIČNA POLICIJA BIH: Uslovi iz tenderske dokumentacije ukazuju na moguću diskriminaciju ponuđača

Granična policija BiH raspisala je tender za nabavku 10 vozila, od čega pet vozila sa ugrađenom zvučno-svjetlosnom signalizacijom, ukupne procijenjene vrijednosti 495.000 KM

 

Piše: Zinaida Đelilović/Pratimo tendere

 

Eksperti za javne nabavke ovu nabavku su označili rizičnom iz razloga što su vršene izmjene i dopune planskih dokumenata s ciljem uvrštavanja ove nabavke u planske dokumente za ovu godinu, a i uslovi tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. 

Iz Granične policije precizirali su maksimalnu dužinu i visinu vozila (4450 mm i 1500 mm), te širinu minimalno 1980 mm (sa vanjskim ogledalima). U tehničkoj specifikaciji određeno je i da bi snaga motora trebala biti minimalnih 85 kW, ali i da je međuosovinsko rastojanje minimalnih 2600 mm, a zapremina motora minimalno 1950.

 

Zahtijevaju i neke dodatne karakteristike, a jedna od njih je da vozila imaju sistem protiv blokiranja kotača pri naglom kočenju ABS i slično, elektromehaničku parkirnu kočnicu sa asistencijom za vožnju u nagibu, elektromehanički servo upravljač podesiv po dubini i visini, uređaj za automatsku regulaciju brzine sa adaptivnim opcijama takozvnai adaptivni tempomat, sustav podrške kod zadržavanja vozila u traci…

 

Za pet vozila su tražili i zvučno-svjetlosnu signalizaciju koju su također precizirali u tehničkoj specifikaciji, pa bi tako trebala biti aerodinamičnog dizajna. Dužina rotacija bi trebala da bude minimalno

1110 mm, a maksimalno 1300 mm, širina maksimalno 375 mm i visina 104 mm.

 

Još neke prezicirane osobine su da bi monoblok konstrukcija treba biti od prozirnog UV stabilnog polikarbonata, postavljena u aluminijsko kućište, vodonepropusna i vodootporna.

 

Žurnal je ranije, podsjetimo, pisao da je Granična policija namještala tendere za nabavku vozila firmiM.R.M. iz Ljubuškog, a što su prepoznali i federalni revizori u izvještaju za 2020. godinu.

 

Portal PratimoTendere pisao je i o 125 direktnih sporazuma za hotelske usluge koje je Granična policija sklopila od 1. januara 2021. pa do januara 2022. godine. Na taj način je grubo prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH putem cjepkanja nabavki i izbjegavanja korištenja nekog od transparentnijih postupaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *