Hoće li građani birati gradonačelnika Istočnog Sarajeva?

Narodna skupština Republike Srpske sutra će na redovnoj sjednici razmatrati izmjene zakona o Gradu Istočno Sarajevo koji je u hitnu proceduru uputio klub poslanika SNSD-a, iako se pričalo da će tekst  zakona biti rezultat zajedničkih pregovora, odnosno predložen na inicijativu gradskih vlasti. 

Iako iz SNSD-a tvrde da je pogrešna pretpostavka da se zakon donosi radi direktnog izbora gradonačelnika, ipak par mjeseci pred izbore ovo je najzanimljivija stavka.

Novi zakon o Gradu Istočno Sarajevo predviđa da gradonačelnika biraju građani direktno, na opštim izborima, umjesto dosadašnje prakse kada se  izbor gradonačelnika vršio većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u sladu sa izbornim zakonima RS i BiH.

Mi smo do sada imali gradonačelnika koji je mogao da bude bilo ko, bez ikakvog političkog legitimiteta. Do sada smo imali gradonačelnike koji su imali po 100 glasova podrške građana. Izborna praksa je pokazala da najveće povjerenje i odgovornost prema građanima pokazuju političari koji su direktno izabrani”, rekao je Ljubiša Ćosić načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, i dodao da je institucionalna saradnja između grada i opština u sastavu grada trenutno loša, i da izmjenama zakona treba efikasnije urediti određene oblasti koje su u nadležnosti grada.

Prije svega mislim na oblast zaštite životne sredine, turizma, inspekcijske poslove i raspodjelu sredstava od komunalne naknade. Naša je procjena da sredstva od komunalne naknade treba ravnomjerno raspodjeliti, odnosno gradu i opštinama po 50%, a ne kako je to sada slučaj da grad dobija 85 % a opštine samo 15%”, dodaje Ćosić.

Ono što je zanimljivo jeste da se direktnom izboru gradonačelnika ne protivi ni sadašnji prvi čovjek grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković, koji je ranije u izjavama za medije rekao da podržava takvu inicijativu. “Očigledno je da ćemo sada na drugi način doći na preispitivanje kod građana Istočnog Sarajeva i ja lično izražavam zadovoljstvo zbog toga. Mislim da ova gradska uprava može sa ponosom da izađe pred građane”, rekao je Vuković.

Apsurdno je i to da su posljednje izmjene zakona o Gradu Istočno Sarajevo vršene 2005. godine, i da u prvobitnom tekstu zakona stoji da u sastav grada ulaze opštine Vogošća, Ilijaš, Hadžići…

Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *