Пет. дец 8th, 2023

Hoće li MOFAS doživjeti sudbinu RAOP-a?

Iako radnici dobijaju obećanja da bi preduzeće MOFAS, koje je odnedavno u većinskom vlasništvu Grada Istočno Sarajevo moglo početi sa radom, realne prepostavke ne idu u ovom pravcu.

Preduzeće koje je osnovala Skupština Grada Istočno Sarajevo DIGIS da bi preuzelo većinski dio vlasništva nad MOFAS-om ne posjeduje dovoljno sredstva da pokrene proizvodnju, iako su brojne firme iz inostranstva izrazila želju za nastavak saradnje sa MOFAS-om.

 

Osim dva miliona maraka koje je Gradu doznačila Vlada Republike Srpske, a koja su kao pozajmnica date DIGISU za kupovinu preduzeća, postavlja se pitanje kojim sredstvima će ovo javno preduzeće pokrenuti proizvodnju u MOFAS-u? U izvještaju za prošlu godinu prihodi preduzeća bili su svega 18 000 KM utrošenih za troškove funkcionisanja preduzeća.

 

Vršilac dužnosti direktora DIGIS-a Ognjen Sladoje na sjednici Skupštine Grada priznao je da je imenovanjem na ovu funkciju doveden u nezahvalnu poziciju, koja je ujedno i izazov da pokušaju spasiti MOFAS. Obraćajući se za skupštinskom govornicom Sladoje je u jednom trenutko rekao: “Budimo realni, šanse za propast MOFAS-a su velike.

 

 Lokacija na kojoj se nalazi nekadašnji privredni gigant na području opštine Istočno Novo Sarajevo je i  te kako  atraktivna.

 

I ranije se sumnjalo da bi moglo doći do “namjernog” gašenja preduzeća da bi na ovoj lokaciji počela izgradnja stambenih objekata. Između ostalog, i sam načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić tokom predizborne kampanje planirao je premještanje preduzeća na drugu lokaciju.

 

 

Ove sumnje danas je ponovio i odbornik SDS-a u SG Istočno Sarajevo Marko Sikima tvrdeći da nastavak rada MOFAS-a sa ovakvim načinom upravljanja nije održiv.

 

“Nije realno da to preduzeće nastavi sa radom. Ja ću dati sebi za pravo da dam svoje lične prognoze da će sigurno to preduzeće u roku od godinu, godinu i po dana otići u stečaj. Zato što DIGIS ne raspolaže nikakvim sredstvima da bi MOFAS mogao da nastavi proizvodnju”, rekao je Sikima ukazujući na brojne nelogičnosti u samom osnivanju i funkionisanju DIGIS-a.

 

Da sumnja u nastavak proizvodnje MOFAS-a potvrdio je i predsjednik Skupštine Grada Branko Koroman. “Ovaj pokušaj je pokušaj da se spasi preduzeće, niko ne kaže da će uspeti”.

 

Dugovanja MOFAS-a prema dobavljačima, Poreskoj upravi i radnicima koji su van fabrike više od devet mjeseci su preko 1,5 miliona maraka.

 

Sudbina jedinog proizvodnog preduzeća još uvijek je neizvjesna, a nazire se propast slična onoj radnika RAOP-a kojih je oko 100 ostalo bez posla, imovina uništena, a lokacija na kojoj je bila smještena fabrika služiće za neke nove projekte.

 

 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *