Spomen kompleks stradalim srpskim civilima koji je do sada trebao biti gotov, gradonačelnik Ljubiša Ćosić najavljuje ponovo

Tačno prije godinu dana predstavnici Grada Istočno Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem najavili su izgradnju spomen kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku. Za dvije godine potrošeno je 800.000 maraka Vlade Republike Srpske, a radovi nisu ni započeti. U međuvremenu, gradonačelnik Ćosić i predsjednik boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak potpisali su “sporazum o saradnji na izgradnji memorijalnog kompleksa”.

 

Piše: Sanja Vasković

Naslovna fotografija-SRNA

 

“Sve je spremno za gradnju memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku u Istočnom Novom Sarajevu koji će biti na ponos svih generacija i vječni čuvar sjećanja onih koji nisu dočekali uvijek i jedino željenu slobodu”, rekao je gradonačelnik Ljubiša Ćosić Glasu Srpske još u decembru 2022. godine i najavio da će, zbog vremenskih prilika, radovi početu u martu ove godine.

 

Table koje su dugo stajale u parku “Sunce” u Istočnom Novom Sarajevu, a kojim je najavljivanja izgradnja memorijalnog kompleksa Srbima civilima stradalim u 20. vijeku na ovoj lokaciji- uklonjene su. Na njima je pisalo da je početak radova na izgradnji ovog projekta jesen 2022, a završetak jesen 2023. godine. Međutim, u jesen ove godine gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ponovo priča o izgradnji već najavljenog spomen kompleksa potpisujući sporazum o saradnji sa opštinskom boračkom organizacijom iz Istočnog Novog Sarajeva.  Navode da će se u okviru ovog kompleksa nalaziti i spomen- soba posvećena poginulim borcima sa područja ove opštine.

 

Park “Sunce” gdje su bile postavljene table, foto: SPIN Info

 

Kako je utrošen novac?

 

Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija od septembra prošle godine, Vlada Republike Srpske odobrila je 800.000 maraka za  projekat izgradnja Memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku.

 

„Procjena je da će vrijednost projekta biti 2.100.000 KM, od čega je Vlada Republike Srpske obezbijedila 1.600.000 KM – po 800.000 KM u ovoj i narednoj godini, a grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo će ukupno izdvojiti 500.000 KM“, naveo je Ćosić  kada je trebala početi realizacija ovog projekta.

 

Vlada je prošle godine prebacila obećanih 800.000 maraka, međutim, u budžetu za 2023. godinu, o obećanoj novoj tranši nema ni govora.

 

 

Novca ima dovoljno tek za početak radova?

 

Do sada je potrošeno oko  200.000 KM, a o izgradnji spomen kompleksa naš portal je pisao i ranije. Na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Istočno Sarajevo gradonačelnik Ćosić se u izjavi za medije i sam dotakao ove teme.

 

Neko će me pitati šta je sa izgradnjom memorijalnog kompleksa posvećenom stradalim civilima Srbima, mogao bih pokazati, a možda i ne treba, centralna spomen figura posvećena Belom anđelu već je izlivena i to je završeno. Ovih će dana početi radovi, 15-20 dana, kasnimo nekih šest mjeseci jer imali smo situaciju da vrelovod prolazi kroz park ‘Sunce’.  Njegovo izmještanje košta 420.000 maraka. Mi nismo imali budžetom predviđena ta sredstva i predprojektovanje glavnog projekta koji smo završili nam je oduzelo vremena, nismo htjeli da se upuštamo u te aktivnosti, jer bukvalno 420.000 izdvojiti bilo bi potpuno ugrožavanje finansijskih konstrukcija ovog projekta. Nadam se da će ovih 600.000 koje imamo na računu biti dovoljno da započnemo radove”, kaže gradonačelnik i dodaje da će Vlada Republike Srpske iduće godine obezbijediti dodatnih 800.000, ali i da će sredstva za ovaj projekat izdvojiti i sam Grad iz budžeta koji je trenutno u deficitu što koči izgradnju mnogih planiranih projekata.

 

Postavlja se pitanje kako je moguće da oni koji su radili procjene vezano za ovaj projekat nisu bili upoznati sa vrelovodnom mrežom.

 

Ništa od obećanih projekata iz kulture sjećanja nije završeno

 

Grad Istočno Sarajevo ima u planu izradu brojnih spomenika koji su dio kulture sjećanja Srba ovih prostora međutim, većina tih projekata, za sada ostaju obećanja.

 

U izjavi za medije u septembru 2022. gradonačelnik je, govoreći o pomenutom spomen kompleksu, dotakao se i drugih sličnih projekata vezano za izgradnju spomenika na području Grada.

 

“On je podsjetio da se intenzivno radi i na projektima koji se odnose na izgradnju “kapije grada”, spomenika posvećenog Republici Srpskoj i muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama, izgradnju Parka velikana srpskog zdravstva u krugu Bolnice “Srbija”, kao i na vizuelno isticanje zastave Republike Srpske na Trebeviću”, piše portal Grada Istočno Sarajevo.

 

Do jeseni 2023. nijedan od ovih projekata nije završen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *