IAKO POŠTE SRPSKE POSLUJU SA GUBITKOM: Direktor Radović zaposlio 70 radnika i podigao novi milionski kredit

IZOR: Ljiljana Kovačević/ Žurnal magazin

Iako „Pošte Srpske“ posluju sa gubitkom, direktor Miladin Radović, zaposlio je 70 novih „stranačkih“ radnika bez stvarne potrebe, a gubitak „pokriva“ novim kreditom.

„Pošte Srpske“ očigledno da grcaju u gubicima, jer su sa banjalučkom „Novom bankom“ 8. jula potpisale ugovor o overdraft kreditu, u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka na period od 12 mjeseci.

Overdraft kredit, koji se u praksi često označava i kao minus po računu, za preduzeća predstavlja mogućnost da se vrši plaćanje i iznad raspoloživog stanja na računu, do određenog limita. Overdraft limit se određuje na osnovu prometa na računu, kao i boniteta kompanije. Sudeći prema dokumentu o potpisanom ugovoru između „Pošta Srpske“ i Nove banke, mjesečni overdaft limit zaduženja „Pošta Srpske“ je 24.985,70 KM, bez uračunatog PDV-a.

Ranije je objavljeno da su „Pošte Srpske” prvi kvartal ove godine zaokružile gubitkom od 1,1 milion maraka. Na taj način su u velikoj mjeri pogoršale poslovanje u odnosu na prošlu godinu, koju su završile sa dobiti od oko 336.000 maraka. U revizorskom izvještaju o poslovanju entitetske ustanove navedeno je da su kratkoročne obaveze “Pošta Srpske” veće od njihove imovine za više od 5,5 miliona KM. 

Rasli su i troškovi proizvodnih usluga sa 1,9 na 2,6 miliona maraka.Prema finansijskom izvještaju, rashodi “Pošta Srpske” su povećani za 740.000 KM i iznose oko 14,6 miliona KM. Rashodi se odnose na troškove zarada i naknada prema radnicima.

Bez obzira na to što „Pošte Srpske“ posluju sa gubitkom, novi direktor Miladin Radović, kadar Ujedinjene Srpske, koji je u julu prošle godine imenovan na čelnu poziciju u ovoj instituciji, zaposlio je 70 novih radnika. Naravno, radi se o zapošljavanju po stranačkoj liniji, bez stvarne potrebe, a novi radnici „Pošta Srpske“ su buduća glasačka mašinerija stranaka na vlasti, prije svega „Ujedinjene Srpske“ Nenada Stevandića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Radović, koji je u Banjaluku došao iz Bratunca, prilikom preuzimanja dužnosti v.d. direktora izjavio je da će najveću pažnju posvetiti korisnicima “Pošta Srpske” i uvođenju novih usluga.

„Vizija je da pratimo razvoj tehnologija i unaprijedimo rad preduzeća“, kazao je tada Radović.

Od svega toga nije bilo ništa. Sve što je uradio je da je preduzeće uvalio u nove dubioze, bespotrebno zaposlio novih 70 radnika, a njegove vizije ostvarene su kroz novo kreditno zaduženje od 1,5 miliona maraka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *