Ima li trgovine utjecajem: Nešićev rođak rukovodi Interpolom u BiH!

Sve je počelo neregularnim konkursom na kojem je izabrana Rasema Obralija, supruga Enesa Obralije, predsjednika Nezavisnog odbora i člana Odbora državne službe za žalbe. Enes Karić potvrdio informacije Fokusa. Enes Obralija: Ministar je moju suprugu odabrao jer je kvalitetan radnik.

 

Piše: A.Dučić/Fokus

Odsjekom Interpola u našoj državi koji se nalazi pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH od januara ove godine rukovodi Miroslav Nešić, rođak aktuelnog ministra sigurnosti BiH i predsjednika DNS-a Nenada Nešića, saznaje Fokus.ba.

Osim što se DKPT, čiji važan odsjek zastupa Miroslav Nešić, nalazi pod ingerencijom Ministarstva sigurnosti BiH, kojim rukovodi Nenad Nešić, informacije do kojih je došao Fokus imaju elemente i trgovine utjecajem.

Nadležnosti Odbora

Odmah na početku potrebno je naglasiti da je Miroslav Nešić još od 2014. godine u Odsjeku Interpola. Odlukom Agencije za državnu službu BiH tada je postavljen za stručnog savjetnika za privredni kriminal u Odsjeku Interpola pri DKPT-u.

nenad nešić

FOTO: A. Durgut/Pixsell
Nenad Nešić

Kada je riječ o činjenici da on trenutno rukovodi Odsjekom Interpola, potrebno je istaknuti da je veoma važna karika u cijeloj ovoj priči aktuelni predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija.

Enes Obralija je predsjednik Nezavisnog odbora

Obralija je, naime, već duži niz godina predsjednik Nezavisnog odbora odnosno tijela s veoma važnim ingerencijama kada je riječ o sektoru sigurnosti na nivou države.

Nezavisni odbor nadležan je za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH odnosno šefova SIPA-e, Granične policije, kao i same Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

enes obralija

FOTO: Srna
Enes Obralija

Istovremeno ovo tijelo je nadležno za razmatranje pritužbi na rad rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH. Nezavisni odbor o pritužbama obavještava ministra sigurnosti BiH i Vijeće ministara BiH, inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, predlaže smjenu rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, za čiji je izbor nadležan, ako su počinili krivično djelo odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti, osim za krivična djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

Prije nego što će Miroslav Nešić početi rukovoditi Odsjekom Interpola u DKPT-u, poziciju šefa ovog odsjeka je od 10. augusta zvanično obnašala Rasema Obralija, koja je supruga Enesa Obralije!

Službeni list: Odluka iz decembra 2023. o postavljanju Raseme Obralije na čelo Interpola

Promjene u Odsjeku

U Službenom glasniku BiH je tek 18. decembra 2023. objavljena odluka o tome da Obralija ovu poziciju u DKPT-u obnaša od 10. augusta. Žurnal je u maju prošle godine objavio tekst u kojem su ukazali na indicije o namještanju internog oglasa za poziciju na kojoj je u konačnici izabrana Rasema Obralija.

No, zašto više Obralija nije šefica Odsjeka Interpola iako je njen muž utjecajan u sigurnosnom sektoru BiH budući da nije samo predsjednik Nezavisnog odbora već je i član Odbora državne službe za žalbe koji odlučuje o propustima u institucijama?

Enes Obralija je i član Odbora državne službe za žalbe

Prema informacijama Fokusa, tako je odlučio aktuelni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Enes Karić, koji je na ovu poziciju imenovan odlukom Vijeća ministara BiH od 7. juna prošle godine. Kako saznaje Fokus.ba, Karić je po dolasku na direktorsku poziciju DKPT-a upravo zbog neregularnosti, o čemu su pisali mediji, htio poništiti ovaj interni oglas za šefa Odsjeka Interpola.

enes karić

FOTO: DKPT
Enes Karić

Kako smo saznali, aktivno poznavanje engleskog jezika je bilo eliminatorno za ovu poziciju, što je također sporno kada je riječ o osobi koja je u konačnici imenovana.

Detalji konkursa za šefa Odsjeka Interpola znanje engleskog jezika

Karić se, kako smo saznali, u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH obratio Agenciji za državnu službu da poništi ovaj oglas. No, umjesto da po članu 21a. navedenog zakona poništi ovaj oglas, Agencija to ne čini, iako za poništenje internog oglasa nije propisan nikakav rok.

Tada je još na čelu Agencije za državnu službu bio Neven Akšamija koji je u dobrim odnosima s Obralijom. Akšamija, koji je dugi niz godina bio direktor Agencije za službu BiH, smijenjen je odlukom Vijeća ministara od 31. augusta, a na ovu poziciju je postavljena Anita Markić.

Posljedično tome Rasema Obralija je od 10. augusta zauzela poziciju šefice Odsjeka Interpola. No, Karić se nije pomirio s ovom činjenicom, a te informacije su stigle i do ministra Nešića.

Sastanci “iza paravana”

Ubrzo nakon toga dolazi do niza sastanaka “iza paravana”, a onda i do dogovora da se Rasema Obralija, sporazumno, bez bilo kakvog internog ili javnog oglasa, prebaci u Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema članu 32. Zakona o državnoj službi, ovakav jedan eksterni premještaj Raseme Obralije je bio moguć, ali uz saglasnost oba rukovodica institucija, a u ovom slučaju Karića i Nešića.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Enes Karić u razgovoru za Fokus potvrdio je da je Rasema Obralija eksternim putem premještena u Ministarstvo sigurnosti BiH.

– Ona na to ima zakonsko pravo. Tamo je dalje postavljena za šefa nekog odsjeka, ali to nije dalje predmet mog interesovanja. To je dalje stvar ministra. Ja sam zaista od Agencije za državnu službu tražio poništenje internog oglasa za šefa Odsjeka Interpola pri DKPT-u jer došavši na ovu poziciju uvidio sam određene kadrovske elemente koje sam želio pokriti promjenom sistematizacije itd. Međutim, Agencija je to odbila – rekao nam je Karić.

Komentirajući navode o uvjetima koji se odnose na poznavanje jezika, Karić je kazao da je on legalista i da mora poštovati ono što je komisija utvrdila, jer je to, dodaje, njihov posao. Oni su, kaže Karić, napisali da Obralija ispunjava uslove, što je, kako kaže, on morao ispoštovati.

– Nisam ja istražitelj, eto SIPA-e, ako treba, neka istražuje. Ja se samo držim zakona i propisa – kazao je Karić

Kada je riječ o Miroslavu Nešiću, Karić kaže da je riječ o državnom službeniku koji je zaposlen u Odsjeku Interpola duži niz godina, te je jedan od najstarijih službenika u tom odsjeku.

– On nije dobio nikakvo formalno-pravno rješenje u smislu da je v.d. šefa Odsjeka, ali obavlja određene poslove šefa Odsjeka Interpola. Mora neko obavljati. Ali to ništa nije prejudicirano – kazao je Karić.

S obzirom na to, kako je rekao, da su bila dva kandidata na konkursu, postoji i zakonska mogućnost aktiviranja rezervne liste, jer je, kako kaže, potrebno da se završi ta procedura.

– Ja moram imati rukovodioca Odsjeka Interpola. Proslijedili smo zahtjev za aktiviranje te rezervne liste, ali još uvijek nismo dobili odgovor. ADS je taj naš zahtjev odbio, ali onda smo se mi žalili Odboru državne službe za žalbe. Od njih još nismo dobili odgovor – kazao je Karić.

Izjave Obralije i Šandare

A upravo je jedan od članova Odbora državne službe za žalbe, kako smo naveli, Enes Obralija. Njega smo u telefonskom razgovoru suočili sa svim navedenim činjenicama.

– Moja supruga je, koliko ja znam, prošla zakonitu proceduru u DKPT-u i ne vidim razlog za takve informacije. Sve što bude, ona je pravosudnim organima dostupna. Šta ja imam s tim – upitao je Obralija.

 

Na našu konstataciju kako postoje informacije da je on učestvovao u njenom prebacivanju, te na upit da li se u vezi s tim sastajao sa Darkom Šandarom, savjetnikom ministra Nešića, Obralija je kazao da tako nešto ne može potvrditi.

– Nisam dogovorio nikakvo prebacivanje. To je izvršeno eksternim premještajem. Ministar je tražio od Direkcije jer je ona u sastavu Ministarstva. On može raspoređivati radnike u institucijama koje su u okviru tog ministarstva. On je ocijenio da mu je ona potrebna, da je kvalitetan radnik. Šta sada očekujete? Da ja pričam loše o supruzi? – upitao je Obralija.

Razgovarali smo i s Darkom Šandarom, savjetnikom ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. Između ostalog smo ga upitali da li se zbog Raseme Obralije sastajao s njenim mužem.

– Nemojte mi zamjeriti, ja nisam ovlašten da vam dajem odgovore bez ministra – kazao je kratko Šandara.

Inače, Fokus je službeni upit Ministarstvu sigurnosti BiH na očitovanje u vezi sa svim navedenim informacijama poslao 8. januara, a odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Šandara nam je u telefonskom razgovoru koji smo vodili 29. februara kazao da će provjeriti da li ćemo dobiti odgovore.

– Mi ćemo zvanično odgovoriti ako naša služba bude smatrala da treba odgovoriti – kratko je poručio Šandara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *