Iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava naredili Opštini Vlasenica da dostavi dokumentaciju o kršenju prava vatrogasaca- načelnik Miroslav Kraljević ne odgovara

Skupština opštine Vlasenica je Suprotno Zakonu o zaštiti požara donijela Odluku o ukidanje TVJ Vlasenica s namjerom da se kazne zaposleni koji su pokrenuli postupak protiv ove opštine i tražili povećanje plate koje im zakonski pripada. Od tada su na meti načelnika Opštine. Vatrogasci koji se nisu usudili tražiti svoja prava ostali su raditi u Javnom komunalnom preduzeću. U međuvremenu, u jednom od požara život je izgubilo jedno lice, sve nadležne institucije ukazivale su na nezakonitosti odluke, mobing i druge povrede prava vatrogasaca, 12 krivičnih tužbi je predato nadležnom tužilaštvu koje i dalje ćuti dok Skupština opštine i načelnik Opštine Vlasenica Miroslav Kraljević sprovode samovolju u ovoj maloj nerazvijenoj opštini, bez reda i zakona.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Reagovala je i institucija Ombudsmena za ljudska prava u BiH, centralna institucija za zaštitu od diskriminacije, koja je od Opštine Vlasenica zatražila dokumente koji se tiču ovog slučaja gdje je očigledan mobing i druge povrede prava vatrogasaca.

 

Iz Opštine Vlasenica nisu dostavili traženo izjašnjenje.

 

“Organi vlasti u BiH obavezni su Instituciji pružiti odgovarajuću pomoć u istrazi i vršenju kontrole. U vrijeme istrage Ombudsmen ima pristup bilo kojem organu vlade u cilju provjere traženih informacija, obavljanja ličnih razgovora i razmatranja potrebnih spisa ili administrativnim dokumentima ili drugim dokumentima koji se tiču aktivnosti ili djelatnosti koja je pod istragom”, podsjetili su iz Institucije ombudsmena u BiH te dali novi rok od pet dana da Opština postupi kako je navedeno te dostavi tražene dokumente.

 

Čak su i iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave potvrdila da Opština Vlasenica nije postupila po njihovom nalogu još u martu 2023. godine kada je naloženo da se u što kraćem roku sprovede izmjena postojećeg ili donese novi plan na osnovu kojeg bi se uspješno provele mjere zaštite od požara.

 

Napominjemo, vatrogasci koji su radili u Teritorijalno- vatrogasnoj jedinici Vlasenica podnijeli su 12 krivičnih prijava protiv načelnika te opštine Miroslava Miće Kraljevića, načelnika Milića Marka Savića, te Skupštine opštine Vlasenica za ugrožavanje bezbjednosti stanovništva.

 

Od trenutka ukidanja vatrogasne jedinice pa do danas dogodilo se 12 požara sa većom materijalnom štetom. Za svaki od požara, vatrogasci koji su bili zaposleni u vatrogasnoj jedinici podnijeli su krivične prijave.

 

“Vatrogasci su se obratili Predsjedniku VSTS-a dopisom kojim su ga upoznali sa neažurnošću postupajuće tužiteljke, te da pripremaju disciplinsku prijavu protiv iste”, potvrdio je za SPIN Info advokat Din Tešić koji zastupa oštećene vatrogasce.

 

Ozbiljnost i problemi kakve je donijelo ukidanje Teritorijalno-vatrogasne jedinice Vlasenica, što po pitanju materijalne štete koja se desila pa sve do smrtnog ishoda, nadležnom tužilaštvu očigledno nije dovoljan razlog da predmet vatrogasne jedinice postane prioritet, obzirom da borba oko ovog pitanja traje već skoro dvije godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *