INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU : Tužilaštvo ih istražuje, a oni bez problema i dalje posluju

Iz Kantonalnog tužilaštva u Goraždu potvrdili su da su kompletan spis i prikupljena saznanja proslijedili Tužilaštvu BiH koji su ih obavijestili da su oni preuzeli postupanje u tom predmetu. Univerzitet za to vrijeme nesmetano posluje, pa čak i sa javnim institucijama. Nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora o saradnji Internacionalnog univerziteta u Goraždu sa Domom zdravlja KS, predsjednik Upravnog odbora DZ Ademir Spahić izabran je u zvanje docenta na ovom Univerzitetu, dok je početkom aprila ove godine imenovan za novog predsjedavajućeg Senata…

 

IZVOR: Žurnal

 

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi eventualnih nepravilnosti u radu Internacionalnog univerziteta u Goraždu, a o čemu je Žurnal prethodnih mjeseci objavio seriju tekstova. Iz Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona potvrdili su nam da su 18. maja obaviješteni da je Tužilaštvo BiH preuzelo rad na ovom predmetu, te su im proslijedili kompletan spis sa svim prikupljenim saznjanjima.

 

Bez obzira na formirani predmet, Internacionalni univerzitet u Goraždu bez problema posluje, pa čak i sa javnim institucijama.

 

SPAHIĆ U SUKOBU INTERESA?

 

Na temelju potpisanog ugovora, 16.12.2022. studenti Fakulteta zdravstvenih studija obavljaju praktični dio nastave. Nastavnim planom i programom predviđeno je obavezno obavljanje prakse. Internacionalni univerzitet u Goraždu realizuje sporazume te pruža studentima kvalitetnu realizaciju praktičnog dijela nastave”, obavijestili su javnost iz Internacionalnog univerziteta u Goraždu 19. decembra prošle godine o novom ugovoru sa Domom zdravlja Kantona Sarajevo.

 

 

Nekoliko dana kasnije, 28. decembra 2022. iz ovog Univerziteta su saopštili da je predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Kantona Sarajevo Ademir Spahić izabran u akademsko zvanje docenta.

 

 

Početkom aprila ove godine, docent Spahić imenovan je za novog predsjedavajućeg Senata Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ademir Spahić kadar je SDP-a i na posljednjim izborima bio je kandidat za Skupštinu KS.

 

 

Za docenta Spahića nema ništa sporno u ovim činjenicama. U razgovoru za Žurnal kaže da ne postoji sukob interesa.

– Nije sukob interesa, zašto bi bio? Da je to sukob interesa onda bi u sukobu interesa bili svi iz svih ostalih javno zdravstvenih ustanova koji su imenovani na raznim fakultetima. Po toj logici bi u sukobu interesa bio i svaki šef klinike, bilo na kliničkom centru ili općoj bolnici, koji je imenovan u akademsko zvanje na bilo kojem fakultetu, navodi Spahić.

 

Vezano za nepravilnosti u radu Univerziteta a o čemu je Žurnal ranije pisao, Ademir Spahić kaže da se nada da će svi oni koji su učestvovali u kriminalu biti krivično gonjeni i da će odgovarati za takve stvari.

 

– Ja sam legalista i ko god je radio neke nepravilnosti treba da odgovara sa najvećom kaznom, pogotovo ako se radi o visokoobrazovnom sistemu, zaključuje Spahić.

 

NARUŠENI MEĐULJUDSKI ODNOSI OTKRILI BROJNE NEPRAVILNOSTI

 

Podsjetimo, pisali smo ranije da su narušeni međuljudski odnosi bivših uposlenika i saradnika sa Upravom Internacionalnog univerziteta u Goraždu otkrili brojne nepravilnosti u radu ove ustanove.

 

Objavili smo ranije dvije diplome za doktora stomatologije Internacionalnog univerziteta u Goraždu, iako Univerzitet zvanično nema niti jednog diplomiranog doktora stomatologije, niti su prethodnih godina imali upisanih studenata Stomatologije. Sadašnja Uprava Univerziteta tvrdi da im bivši uposlenici podmeću priču o prodaji diploma kako bi skrenuli pažnju sa pokušaja otimanja fakulteta od osnivača, dok ovi to negiraju.

 

Osim spornih diploma stomatologije nedavno je nadležnim institucijama dostavljeno nekoliko prijava zbog drugih nepravilnosti vezanih za rad Internacionalnog univerziteta u Goraždu. U njima se navodi da ovaj Univerzitet nema potrebne uslove za rad, te da se nastavni proces gotovo ni ne odvija.

 

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta potvrdili su da prijave proslijedili nadležnim organima.

 

Pojavile su se i informacije o prodaji pozivnih pisama za fiktivno studiranje u BiH studentima iz Irana, Iraka, Sirije, Egipta i Libije, kako bi legalno ušli u BiH, a zatim ilegalno nastavili prema zemljama Europske unije.

 

Žurnal je ranije objavio i rješenja Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK iz maja 2016. kojim se nalaže Internacionalnom univerzitetu u Goraždu da u roku od godinu otklone nedostatke i da u radni odnos prime odgovarajući nastavni kadar, da obezbijede učionički, amfiteatarski i drugi prostor za izvođenje nastave, te da formiraju nastavno-naučna Vijeća. Saznajemo da su u to vrijeme iz Ministarstva odbijali da Univerzitetu daju saglasnost za rad Fakulteta zdravstvenih nauka, ali ih je spasio sporazum o saradnji sa KCUS-a. Nezvanični izvori Žurnala naveli su i da su s KCUS-a povukli ovu saglasnost prije nekoliko mjeseci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *