Istočna ilidža- niste u sukobu interesa dok Komisija to ne utvrdi?

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa 05.07.2021. godine donijela je rješenje kojim je utvrđeno da su izabrani predstavnici Skupštine opštine Istočna Ilidža Darko Berjan i Radomir Šekara u sukobu interesa. Berjan je istovremeno obavljao funkciju šefa kabineta načelnika opštine, a Šekara samostalnog stručnog saradnika za unapređenje ruralnog razvoja u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti. Dakle, obojica su istovremeno bili dio zakonodavne, ali i izvršene vlasti u opštini Istočna Ilidža.

Iako su u zakonom utvrđenom roku predali svoje odborničke mandate, odbornici SNSD-a u SO Istočna Ilidža postavljaju pitanje validnosti skupštinskih odluka donesenih dok su pomenuti članovi SDS-a obavljali funkcije odbornika, al istovremeno bili dio opštinske uprave. Predložili su da se diskutuje o tome, odnosno da se dnevni red Sedme redovne sjednice dopuni određenim tačkama vezano za Rješenja republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa, međutim skupštinska većina je ovaj prijedlog odbila uz obrazloženje predsjednika Skupštine opštine Rada Ćosovića da su pomenute osobe u zakonskom roku od 30 dana predali mandate, i da je sve urađeno po zakonu.

I načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović smatra da njegove kolege praktično nisu bile u sukobu interesa nikako, jer su prije utvrđivanja sukoba interesa predali odborničke mandate i da je riječ o nemoći političkih protivnika i stvaranju određene lažne slike.

Na našu konstataciju da su njegove kolege valjda znale da su u sukobu interesa i prije rješenje republičke komisije Božović odgovara: “Oni nisu imali percepciju da su u sukobu interesa, već nakon prijave nisu ni odgovarali o svom statusu cijeneći da to što su podnijeli ostavke je dovoljan dokaz da su postali svjesni da su u sukobu interesa”.

Novinarima se ispred Kluba odbornika SNSD-a u SO Istočna Ilidža obratio i Vladimir Ćosović: “Danas smo ispred Kluba odborika predložili dopunu dnevnog reda sa dvije tačke. Radi se o sukobu interesa dvojice odbornika gdje je komisija utvrdila da su bili u sukobu interesa. Oni su učestvovali u odlučivanju i donošenju skupštinskih odluka pa se postavlja pitanje da li su ove odluke validne.” 

U Bosni i Hercegovini 49 izabranih zvaničnika na lokanom nivou vlasti trenutno obavlja dodatne funkcije u javnim ustanovama i preduzećima, a mnogi od njih su cijeli ili dio mandata u direktnom sukobu interesa. 

Ovo pokazuju preliminarni rezultati analize podataka o dodijeljenim mandatima nakon Lokalnih izbora 2020. navodi Transpararentno.ba. Podaci i primjeri pokazuju da funkcioneri na lokalnom nivou nastavljaju praksu kolega sa viših nivoa vlasti koja je uočena prethodnih godina, a to je da izabrani i imenovani zvaničnici obavljaju po dva ili više angažmana u javnom sektoru, dok pojedini funkcioneri cijeli mandat provedu u nekom obliku sukoba interesa. 

Od svih funkcionera koji su osvojili mandat na prošlogodišnjim izborima, 27 ih dodatno obavlja funkciju direktora javnog preduzeća ili ustanove, 20 odbornika su članovi upravnog odbora u javnim ustanovama, dok su dva članovi nadzornog odbora u javnom preduzeću. 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *