Istočno Novo Sarajevo – Neophodna rješenja za smanjenje velikog broja saobraćajnih nezgoda

Istočno Sarajevo je relativno mlad grad nikao na ledini u čijem užem jezgru su izgrađene zgrade i drugi infrastrukturni objekti često neplanski. Širenjem Grada, prije svega najurbanije opštine Istočno Novo Sarajevo, nicali su novi objekti i asfaltirane nove ulice. Međutim, na raskrsnicama pojedinih ulica u ovoj opštini brojni su udesi skoro na sedmičnom nivou. Ko je kriv, struka, vozači ili nešto treće? Kako god, na raskršću kod Hilandarske, gdje je zabilježen najveći broj udesa, opštinske vlasti obećale su izgradnju semafora.

 

Piše: Valentina Galović

 

Građani koji žive u blizini pomenute raskrsnice kažu da skoro svaki dan svjedoče barem jednom udesu, te da je semafor neophodan.

 

„Skoro svaki dan sa balkona gledam razbijene automobile i službena vozila policije“, rekao je jedan od sugrađana za naš portal.

 

Dio građana smatra da će semafor da uspori saobraćaj, dok drugi kažu da svakodnevni udesi sami po sebi i previše usporavaju saobraćaj. 

 

„Saobraćaj je svakako usporen, samo će nakon izgradnje semafora biti manje štete i povreda“, rekla nam je jedna prolaznica i još dodala da raskrsnica nije bezbjedna za pješake, a naročito djecu, pogotovo sada kada dolazi ljepše vrijeme.

 

S druge strane, tu su i oni koji tvrde da ne vide problem u raskrsnici i da su problem neuki vozači.

 

„Ne vidim nikakav problem u raskrsnici, ako na znaku piše STOP, staneš i propustiš vozila koja imaju prvenstvo. Ljudi ne znaju da voze“, rekao je anketirani  prolaznik za Spin info.

 

Jesu li raskrsnice dobro urađene?

 

Da li je u pitanju pitanju slaba preglednost ili nepoštovanje znakova, pitali smo stručnjaka iz ove oblasti Bobana Sladoja.

 

Sladoje za naš portal kaže da problem nije u raskrsnicama.

 

„Raskrsnice su dobro urađene, signalizacija je dobra, preglednost je dobra, nema fizičkih prepreka. Problem je pažnja vozača“.

 

U odnosu na broj nezgoda, kako kaže Sladoje, raskrsnici kod MF banke (Hilandarska ulica)  neophodan je semafor.

 

Izdvojio je i to da problem takođe predstavlja raskrsnica Spasovdanska- Sime Milutinovića Sarajlije gdje je u narednom periodu planirano podizanje ležećih policajaca radi usporavanja vožnje.

 

Raskrsnicu iza Gradske uprave priglasiti zonom smirenog saobraćaja 

 

Kada je u pitanju raskrsnica iza m:tel poslovnice i Gradske uprave, koja je u posljednje vrijeme takođe žarište brojnih saobraćajnih nezgoda, kako kaže Sladoje, problem je stisnuta operativna kolovozna površina. Predlaže da se u tom dijelu proglasi zona smirenog saobraćaja i da se brzina ograniči na 30km/h kako bi se broj udesa sveo na minimum.

 

Rješanje u vidu izgradnje semafora u Hilandarskoj najavili su iz opštine Istočno Novo Sarajevo na jednoj od sjednica Skupštine Opštine rekavši da je u budžetu za ovu godinu planirano 80.000 KM za izgradnju semfora. 

 

Na pitanje kada je tačno planirana izgradnja semafora koje je Spin info uputio opštini Istočno Novo Sarajevo, nikada nije odgovoreno.

 

Iako se pominjalo da će u Dečanskoj ulici biti postavljeni ležeći policajci, rješenja za tu ulicu još uvijek nema.

 

U konačnici, da li problem bio u slaboj preglednosti ili u neznanju vozača, rješenja koja će dovesti do smanjenja saobraćajnih nezgoda u ovoj opštinu su neophodna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *