21/02/2024

Istočno Sarajevo i Sarajevo zajedno spašavaju pacijente

Da granice između entiteta Republika Srpska i Federacija BiH ne bi trebalo da postoje kada je u pitanju humanost i saradnja medicinskih radnika, govori još jedan primjer uspješne saradnje domova zdravlja Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Da je edukacija za Hitnog medicinskog tehničara u Centru za edukaciju JU ZHMP KS puno više od pukog prenošenja znanja, pokazuje i večerašnja zajednička akcija Hitne pomoći Istočno Sarajevo i JU ZHMP KS.


“Doktor Ivana Nikić, dežurna u Hitnoj pomoći Istočno Sarajevo, večeras oko 20:30 časova zaprimila je poziv od strane rodbine za dedu koji živi sam i koji se ne javlja, ključa od stana nemaju, a njemu je 80 godina. Sa vozačem sanitetskog vozila, na teren izlazi Hitni medicinski tehničar Srđan Radojević koji je 18.11.2020. god. uspješno završio dvomjesečnu edukaciju u JU ZHMP KS.
S obzirom da deda nije odgovarao na dozivanje niti na telefonske pozive, Hmt Srđan postupajući po protokolu poziva policiju i vatrogasnu službu koji su za kratko vrijeme omogućili pristup pacijentu. Primjenjujući naučeno pristupa pregledu pacijentu, mjeri vitalne parametre, otvara venski put, a zbog otežanog disanja i niske saturacije uključuje i kiseonik. Pacijent je svjestan te navodi da su ga noge iznenada izdale, nije se mogao pomjeriti niti uputiti poziv za pomoć. Nakon završenog pregleda HMT Srdjan isključuje vidljive povrede a zbog sumnje na moždani udar i Covid 19, pacijenta transportuje do Hitne pomoći Istočno Sarajevo. Dežurna dr.Nikić ordinira pacijentu potrebnu terapiju a kako se pacijent liječi u Kantonu Sarajevu, pozivaju ekipu JU ZHMP KS da im krene u susret i preuzmu pacijenta . Doktorica Nikić napominje da nije u mogućnosti isključiti Covid 19 kod pacijenta kako bi se ekipa adekvatno mogla pripremiti. Potpuno zbrinutog, ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo, uz stalni medicinski nadzor, transportuje pacijenta na daljni tretman i potrebnu dijagnostiku.
Ponosni smo na kolege iz Hitne pomoći istočno Sarajevo, a pomenutom zajedničkom intervencijom pokazali smo da pacijente jedino razlikujemo po stepenu hitnosti, ostalo nas ne zanima”, navodeno je na stranici Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo.

Fotografija: fb HP Kantona Sarajevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *