29/02/2024

Istočno Sarajevo: Lažna obećanja teška 30 miliona maraka

Riječi političara odavno nemaju nikakvu težinu, stavovi i ideali se mijenjaju preko noći kako vjetar ličnog interesa duva i u kojem smjeru.

 

Obećanja su postala isprazna, i služe da ljepše zvuče kao naslovi u plaćenim medijima, tamo gdje čitamo kako je Republika Srpska zemlja prosperiteta i ekonomskog razvoja, dok ni kiseonik za liječenje pacijenata nije ispravan.

 

U posjeti opštini Istočno Novo Sarajevo u decembru prošle godine srpski član Predsjedništva BIH Milorad Dodik, predsjednica Željka Cvijanović i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najavili su 30 miliona ulaganja u ovu opštinu, uz pomoć Vlade, pa se postavlja pitanje kako zvaničnici Milorad Dodik i Zoran Tegeltija mogu raspoređivati novac iz budžeta Republike Srpske kad to nije u njihovoj nadležnosti, ali u zemlji anarhije sve je moguće.

 

 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić  pohvalio se izgradnjom studentskih domova, zgrade Rektorata i Muzičke akademije vrijednosti skoro 20 miliona, međutim, iako je tek u toku rekonstrukcija zgrade za studentske domove, o zgradi Rektorata i Muzičkoj akademiji još uvijek nema ni riječi, nema ni novca, tačnije nije prioritet Vlade, a i treba dobro razmisliti kome povjeriti taj višemilionski posao.

 

Izgled buduće zgrade Rektorata

 

Kako zgrada trenutno izgleda

 

Od obećanja gradonačelnika Ljubiše Ćosića medijima da će za 10 dana biti potpisan ugovor o izgradnji, prošlo je mjesec dana.

 

U idućoj godini, (2022) ova opština dobija novi vrtić i novu školu, planiraćemo čim izađemo iz tih investicija, a izlazimo iduće godine da izgradimo ovdje i zatvoreni veliki olimpijski bazen koji će služiti građanima ove opštine, i takmičarima i rekreativcima, mislim da trebaju da imaju taj sadržaj”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, prenijela Alternativna televizija.

 

Vrtić i nova škola još uvijek nisu započeti sa izgradnjom, riječ je već sada o dugogodišnjim obećanjima lokalnih vlasti, a olimpijski bazen pravi se u Istočnom Novom Sarajevu koliko i gondola u Vojkovićima.

 

 

Na pomenutom sastanku je data i saglasnost za izgradnju spomen kompleksa stradalim srpskim civilima u 20.vijeku, pogađate, početak izgradnje kompleksa još uvijek se ne nazire.

 

Tada je stigla je podrška i za kraće povezivanje opština donjeg i gornjeg dijela grada, odnosno tunel Pale- Istočno Novo Sarajevo koji je u fazi raspisivanja javnog poziva za izradu predstudije izvodljivosti. Dakle, jako blizu…

 

 

Treća traka preko Romanije postoji koliko i aerodrom na Glasincu.

 

Ali, tek je prva polovina  godine, nema razloga da sumnjamo da će svi ovi najavljeni projekti zaista biti i realizovani, samo da preživimo novi talas poskupljenja, namještene konkurse, ugovorene tendere, duple funkcije, preletače i slično.

 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *