Istočno Sarajevo: Protesti ugostitelja i zdravstvenih radnika

Ugostitelji iz Istočnog Sarajeva protestovali su danas na Trgu “Srbija” protiv novih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije RS koji je u nedjelju, 21. marta pooštrio mjere, te na sedam dana uveo restrikcije kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom.

Novim mjerama zabranjuje se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće u Republici Srpskoj čime je direktno ugroženo barem oko 1000 radnika iz ugostiteljskog sektora sa područja istočnog Sarajeva, poručeno je sa protesta.

“U ove tri ulice (Istočno Novo Sarajevo) ima oko 100 ugostiteljskih objekata  prosjek radnika je pet, šta sutra kada se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje pojavi 600 ljudi, šta ako mi svi odjavimo radnje, prestanemo plaćati poreze, ne daju nam da radimo. Tražimo objašnjenje od Vlade šta da radimo s radnicima, većina njih je već pripremila ugovore o otkazu. Ubijeđeni smo da će ovo stanje trajati duže od sedam dana”, izjavio je novinarima Ranko Vukmanović suvlasnik jednog od ugostiteljskih objekata iz Istočnog Sarajeva.

Nezadovoljni radnici i vlasnici ugostiteljskih objekata ističu da su im, kako navode, nepromišljenim mjerama prvo oduzeli jedan radni sat, nakon čega je smanjen broj gostiju, a zadnji vikend uslijedile su represivne mjere. Ugostitelji napominju i to da im je zadnjih dana inspekcija dolazila 2-3 puta dnevno, i da su plaćali velike kazne.

Sada smo se suočili sa zatvaranjem bez najave, to je nepromišljeno i ishitreno, ne možete nam ostaviti pune magacine. Mi nismo prenosioci virusa“, ističe Vukmanović.

Predstavnik radnika u ugostiteljskom sektoru Igor Stajić obratio na protestnom skupu u ime svojih kolega s apelom na institucije koje su donijele rigorozne mjere zatvaranje ugostiteljskih objekata. Ističe da im je jasno da je ugrožen zdravstveni sektor, ali je ugrožena i egzistencija stotine radnika iz ugostiteljskog sektora.

Nešto ranije, ispred Bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu okupili su se zdravstveni radnici koji su poručili da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi sve veći priliv pacijenata oboljelih od virusa korona. Apeluju iz Bolnice Srbija na ugostiteljske radnike da se strpe i da zajedno sa svim građanima poštuju epidemiološke mjere, jer samo tako će se moći pobijediti pandemija.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *