21/02/2024

Građani u oktobru direktno biraju gradonačelnika Istočnog Sarajeva

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o gradu Istočno Sarajevo na prijedlog kluba poslanika SNSD-a, kojim se, između ostalog, predviđa da građani neposredno, odnosno direktno biraju gradonačelnika, umjesto dosadašnje prakse kada se  izbor gradonačelnika vršio većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u sladu sa izbornim zakonima RS i BiH.

Zakonom o Gradu Istočno Sarajevo uređuje se položaj, nadležnost, organi, međusobni odnos Skupštine i gradonačelnika, imovina i finasiranje grada, akti, oblici neposrednog učešća građana, javnost rada i saradnja grada Istočno Sarajevo sa drugim subjektima. Definisano je da gradonačelnika biraju građani na opštim neposrednim izborima za period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.

Izmjene Zakona o gradu Istočno Sarajevo iziskivale su izmjene Izbornog zakona RS, koje je takođe usvojila Narodna skupština RS.

Iako iz SNSD-a tvrde da je pogrešna pretpostavka da se zakon donosi radi direktnog izbora gradonačelnika, ipak par mjeseci pred izbore ovo je najzanimljivija stavka.

Pojedini poslanici opozicije tvrdili su da je zakon upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku jer funkciju gradonačelnika na predstojećim izborima želi da dobije sadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Mi smo do sada imali gradonačelnika koji je mogao da bude bilo ko, bez ikakvog političkog legitimiteta. Do sada smo imali gradonačelnike koji su imali po 100 glasova podrške građana. Izborna praksa je pokazala da najveće povjerenje i odgovornost prema građanima pokazuju političari koji su direktno izabrani”, rekao je Ljubiša Ćosić načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo za naš portal i dodao da je institucionalna saradnja između grada i opština u sastavu grada trenutno loša, i da izmjenama zakona treba efikasnije urediti određene oblasti koje su u nadležnosti grada.

Prije svega mislim na oblast zaštite životne sredine, turizma, inspekcijske poslove i raspodjelu sredstava od komunalne naknade. Naša je procjena da sredstva od komunalne naknade treba ravnomjerno raspodjeliti, odnosno gradu i opštinama po 50%, a ne kako je to sada slučaj da grad dobija 85 % a opštine samo 15%”, dodaje Ćosić.

Posljednje izmjene Zakona o Gradu Istočno Sarajevo vršene su 2005. godine, a u prvobitnom tekstu zakona stoji da u sastav grada ulaze opštine Vogošća, Ilijaš, Hadžići koje teritorijalno ne pripadaju gradu Istočno Sarajevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *