Istorijski budžet opštine Istočno Novo Sarajevo 27 miliona, a Dom zdravlja u finansijskoj dubiozi

Dom zdravlja Istočno Sarajevo godinama unazad suočava se sa brojnim problemima vezanim, prije svega, za nedostatak novčanih sredstava kako bi se pacijentima omogućila adekvatna zdravstvena zaštita. Po političkoj liniji samo par godina unazad ova zdravstvena ustanova promijenila je čak pet direktora, novac iz budžeta opština osnivača, Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva, nedovoljan je da pokrije čak i tekuće troškove. Dom zdravlja traži saglasnost za novi kredit u visini od 250.000 KM, zaposleni radnici nemaju zdravstveno osiguranje, dok se u isto vrijeme novac izdvaja za nepotrebne stavke. 

 

Piše: Valentina Galović

 

Dom zdravlja se, nakon ukidanja vanrednog stanja zbog korona virusa našao pred velikim problemom zbog četveromjesečnog duga prema Poreskoj upravi na osnovu poreza i doprinosa.

Iako ukupno dugovanje Doma zdravlja, od 2019. godine, iznosi 700 000 KM, planiranim kreditnim sredstvima pokriće se samo reprogam za tekuću godinu.

 

“U planu je smanjenje troškova Doma zdravlja, koliko je god to moguće, a da se ne naruše usluge kojima isti raspolaže”, kaže za SPIN Info Nenad Ćuk, direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo svjestan situacije u kojoj se ova zdravstvena ustanova nalazi.

 

Ćuk dodaje da je još jedna od mogućih solucija problema u kojima se nalazi Dom zdravlja smanjenje zapošljavanja nemedicinskog kadra, kao i stalni pregovori sa Fondom zdravstvenog osiguranja kako bi se osigurala dodatna novčana sredstva.

 

Istorijski budžet- Dom zdravlja u dubiozi 

 

Iako se iz opštine Istočno Novo Sarajevo hvale istorijskim budžetom od planiranih 27 miliona u narednoj godini, Dom zdravlja primoran je tražiti saglasnost za dizanje kredita u visini od 250.000 KM za osnovne potrebe funkcionisanja ove zdravstvene ustanove. 

 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić na jednoj od sjednica rekao je da je za Dom zdravlja Istočno Sarajevo u idućoj godini planirano izdvajanje od 130 000 KM, kako bi se pomoglo u prevazilaženju problema u funkcionisanju ove ustanove i isporuke usluga građanima.

 

Opozicija smatra da se nedovoljno sredstava izdvaja za Dom zdravlja, dok se u isto vrijeme vlast hvali nezavršenim kapitalnim projektima.

 

“Možete li i zamisliti da u budžetu od 27 miliona – nema skoro ni 1% sredstava za funkcionisanje našeg Doma Zdravlja?! Ovdje je drugi problem, a to je da naše zdravstveni radnici u Domu Zdravlja nemaju plaćeno zdravstveno osiguranje. Ne mogu ovjeriti knjižicu!? Da li se time zahvaljujemo njima za sav onaj trud, znoj, rizikovanje života za nas i naše porodice? Da li je normalan sistem koji to ne može da prepozna? Čemu silne zahvalnice, pohvale, ako djelima to ne pokazujemo? Da li je moguće da u budžetu nema novca za njih”, napisao je na društvenim mrežama opozicioni odbornik u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Stefan Ignjatović.

 

Saglasnost za kreditno zaduženje Doma zdravlja još prije mjesec dana dala je i opština Istočna Ilidža. Simptomatično je da u odluci koja je dostavljena odbornicima nije pojašnjenjo kako će novčana sredstva biti utrošena, a ni visina sredstava.

 

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović na skupštini je, obrazlažući hitnost odluke o kreditu, naveo da se novac na prostoru Republike Srpske ne raspoređuje shodno potrebama što dovodi do toga  da zdravstvene ustanove koje imaju manje registrovanih pacijenata imaju više finansijskih sredstava, a ustanovama sa više registrovanih pacijenata, kao što je Dom zdravlja Istočno Sarajevo, fali novca.

 

„Zakonska rješenja u Republici Srpskoj su u najmanju ruku nakaradna“, tvrdi Božović.

 

Prognozira i to da kroz 10 godina nećemo imati zdravstvene ustanove koje će biti državno vlasništvo, jer su po zakonskim rješenjima izjednačene privatne i državne ustanove. Pažnja se skreće na to što su u privatnim ambulantama registrovani isključivo mlađi građani koji jako rijetko koriste usluge iste, a ambulante redovno primaju finansijska sredstva kao i državne ustanove.

 

Finansijska dubioza u kojoj se nalazi ova, ali i druge zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj mogla bi se produbiti ukoliko nadležni sud u Istočnom Sarajevu potvrdi nezakonitu smjenu bivšeg direktora Dejana Šešelja kojeg su, nakon što je napustio SNSD smijenili sa mjesta direktora te imenovali Nenada Ćuka. Aktuelni direktor kaže da nije upoznat sa postupanjem po navedenoj tužbi niti kakav će biti epilog iste.

 

Na kraju, osim zdravstvenih radnika koji rade u teškim uslovima, zbog nebrige o zdravstvenom sistemu ispaštaće građani Istočnog Sarajeva, ali i Republike Srpske.

 

Bez sistemskog rješenja i zajedničkog rada osnivača, Dom zdravlja Istočno Sarajevo će se teško izvući iz problema. O uslovima u kojim rade, radnici Doma zdravlja nisu htjeli govoriti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *