Пет. дец 1st, 2023

Italijanskom preduzeću milion maraka za dodatne radove na „Igrištima“

Olimpijski centar Jahorina dao je italijanskom preduzeću „Technoalpin“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja 1,1 milion maraka za dodatne radove na izgradnji vodosnabdijevanja akumulacije Igrišta.

 

Podsjetimo, CAPITAL je ranije objavio da je OC već izmijenio plan javnih nabavki kako bi iskeširali više od milion maraka za dodatne radove, iako je za projekat vodosnabdijevanja akumulacije Igrišta grupi ponuđača koju između ostalih, čini ova firma, ali i banjalučki „Prointer“, već dodijeljen ugovor vrijedan oko šest miliona maraka.

 

U odluci OC „Jahorina“ kojom je italijansko preduzeće izabrano za najpovoljnijeg ponuđača stoji da je postupak nabavke pokrenut objavom informacije o nabavci na internet stranici Olimpijskog centra i dostavljanjem poziva za učešće u postupku na adresu jednog kandidata.

 

„Tenderskom dokumentacijom utvrđen je predmet nabavke, kvalifikacioni uslovi za učešće u postupku i kriterijum dodjele ugovora“, istaknuto je u odluci o dodjeli ugovora.

 

Važno je napomenuti i da je procijenjena vrijednost nabavke 999.000 KM bez obračunatog poreza dok je početna ponuda preduzeće „Technoalpin“ iznosila 997.107 maraka, a konačna ponuda 996.521 KM bez PDV-a.

„Prointer“  u projektu vodosnabdijevanja Igrišta

Kao što je već napomenuto, projekat vodosnabdijevanja na Igrištima koštao je oko šest miliona maraka, a posao je tada dobila grupa ponuđača koja se sastoji od preduzeća „Prijedorputevi“, “Grijanje invest” sa Pala, “Hidro montaža” iz Beograda, “Inter clima” iz Sarajeva, ali i „Prointer“ iz Banjaluke, kao i firme „Stam Petrović“ iz Istočnog Starog Grada, Institut „Unis“ sa Pala i „Technoalpin“ iz  italijanskog grada Bolzano.

 

Podsjećanja radi, planirana ulaganja u „Igrišta“ su višestruko premašena.

Naime, uprava OC „Jahorina“ je ranije tvrdila da će u „Igrišta“ do kraja 2024. godine biti uloženo oko 32 miliona maraka, ali već do sada su ugovorene ili raspisane nabavke koje su premašile 55 miliona KM.

 

Najvrijedniji projekat na „Igrištima“ je svakako žičara u koju će biti uloženo 24,5 milion maraka, zatim sistem osnježavanja od 10,4 miliona KM, ali i pomenuto vodosnabdijevanje koje će sa posljednjim izmjenama u planu nabavki dostići gotovo sedam miliona maraka.

 

Uprava OC „Jahorina“ je ranije tvrdila da su ulaganja u „Igrišta“ ovoliko premašila planiranu sumu jer je Olimpijski centar morao preuzeti obaveze lokalne zajednice.

 

IZVOR: Capital/ Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *