IZ ZATVORA NA TENDER: Poslove Markovića, Dubravca i Crljića i dalje finansiraju građani

Nakon “Promedinga” Dragana Dubravca i “Sineks laboratorije” Sandija Crljića i Saša Marković, vlasnik „Travel4fun“, počeo da potpisuje nove tenderske ugovore. Suđenje korona-grupi na čijem je čelu bio direktor IJZ RS Branislav Zeljković je u toku. To nije smetnja privatnim biznisima, koji se granaju na račun građana. 

 

IZVOR: zurnal.info/Žana Gauk

 

Saša Marković, koji je uhapšen u septembru 2021. godine jer je njegova turistička agencija “Travel4fun” dobila višemilionski ugovor sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, nastavlja da dobija tendere od institucija kojima upravlja vlast u RS. Marković je u istrazi izjavio kako je dostavio 250.000 KM Branislavu Zeljkoviću, uzdanici lidera „Ujedinjene Srpske“ Nenada Stevandića, nakon čega je pušten iz zatvora da slobodno čeka suđenje i nastavlja da razvija biznis tenderskim ugovorima.

 

Markovićevi poslovi, kao i oni vlasnika „Promedinga“ Dragana Dubravca i vlasnika „Sineks laboratorije“ i „Aqualaba“ Sandija Crljića nimalo ne trpe posljedice nezakonitih poslovanja sa bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS. Oni i dalje dobijaju poslove na tenderima. Vlasnik „Procontrola“ Slavko Bojić, koji je takođe bio uhapšen, rekao je da ne vjeruje u ovdašnje pravosuđe, pa je firmu gurnuo u stečaj.

 

Baš pred februarski nastavak suđenja grupi koja je sa Institutom nezakonito sklopila ugovore vrijedne više od tri miliona maraka, u vrijeme kada su građani zatvarani u karantin, a u bolnicama umirali na respiratorima, Marković se i zvanično vratio tenderima. Do juče je radio to isto, samo ne po zvaničnim ugovorima sa javnim sektorom.

 

 

Najave seoskih zabava Marković promoviše na Facebook stranici agencije, a glavni gosti su iz samog vrha SNSD, u kojem su mnogi kriminalci našli zaštitu. Dok turbo folk svira, Marković obezbjeđuje lokacije za potpisivanje peticije protiv odluke visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca“, pisao je Žurnal u julu prošle godine.

 

Igor Ikonić, SNSD-ov direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo, nema moralnih prepreka. Početkom ove godine, tačnije 10. januara, Markovićevoj agenciji dao je dva direktna ugovora, vrijedna po 7.020 KM. Prvi za koncert, kako su najavili mediji bliski vlasti, „čuvenog Borisa Režaka“, a drugi za angažman tehničara i binske opreme u noći proslave pravoslavne Nove godine, kada je je Režak nastupao.

 

SNSD-u i njegovim kadrovima očito nije zasmetalo Markovićevo priznanje pred republičkim tužiocima da je Zeljkoviću dao 250.000 KM (najmanje 20 puta u različitim iznosima, od 5.000 do 25.000 KM, ukupno 250.000 KM), kao i da mu je Zeljković rekao da treba da komuniciraju preko aplikacije „Signal“, jer je to „sigurnija varijanta“. Rekao je i da je Zeljkoviću novac davao i u prostorijama „Ujedinjene Srpske“, čiji je kadar bivši direktor Instituta.

 

I Dubravac se ne žali. Njegov „Promeding“ 27. jula prošle godine od Bolnice Istočno Sarajevo, za servis sterilizatora, dobio je 25.155 KM. Ponudu vrijednu 11.700.000 KM poslao je i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kojim i dalje upravlja SDA-ova Sebija Izetbegović, međutim, nije mu se posrećilo. „Inel med“, firma za koju je i Stevandić (dok je bio istaknuti SDS-ovac) govorio da je bliska HDZ-u, imala je više „tenderske sreće“.

 

Sandi Crljić uhapšen je 8. marta prošle godine, ali to njegovom biznisu nije smetalo. „Aqualab Plus“ u kojoj suvlasništvo dijeli sa Sinišom Vučinićem, baš te godine od Zavoda za medicinu rada i sporta RS dobija dva ugovora za laboratorijsku dijagnostiku od po 2.200 KM. „Sineks laboratoriji“, koja je zavedena u tužilačkim spisima, ipak ide mnogo bolje. Najviše tenderskih ugovora dodjeljuje joj Veterinarski institut „Vaso Butozan“, a nijedna od upisanih cifara nije ispod 20.000 KM. Nakon hapšenja, mjesta za „Sinkes“ ima i u banjalučkom „Vodovodu“, kojim upravlja „promijenjena, opoziciona“ vlast na čelu sa Draškom Stanivukovićem – dva ugovora po 79.100 KM. Rudnik i Termoelektrana Ugljevik redovno kupuju hemikalije i laboratorijsko posuđe, banjalučki Univerzitet kod Crljića pazari reagense za potrebe Poljoprivrednog i Medicinskog fakulteta. Ni tenderska ljubav sa Institutom za javno zdravstvo RS nije pukla. Mikroskopi, autoklav, sistem za hidroliz, hemikalije… Sve to građani i dalje plaćaju „Sineksu“.

 

TUŽITELJICA TVRDI DA ĆE DOKAZATI KRIMINAL

 

Kada smo zbog pretresa stigli u IJZ RS i tražili tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Branislava Zeljkovića on je, oko 11.30, poručio da stiže ubrzo, a onda je oko 15.35 poslao SMS u kojem je naveo da je na pregledu izvan BiH i da se vraća sutra“, rekla je u nastavku suđenja korona grupi 13. februara Sanja Tadić– Stojisavljević, republička javna tužiteljica.

 

On je u 15.35, kako je precizirala, poslao saradnicima SMS u kojem je pisalo „Zdravo, tek sada sam uspio uhvatiti mrežu. Javite kolegama iz MUP-a da sam na pregledu van BiH”.

 

Zeljković se tereti za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja.

 

Dokazaćemo da je budžetu RS načinjena šteta veća od 1,3 miliona KM”, rekla je Tadić – Stojisavljevićava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *