29/02/2024

Izgradnja zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo u Palama, radovi kasne, u međuvremenu poskupjeli oko dva miliona

U maju prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske donijelo je Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo u Palama. Vrijednost radova je nešto više od osam miliona maraka (bez PDV-a). Skoro godinu dana kasnije, nadležni svečano tek polažu kamen temeljac za ovaj projekat, a vrijednost radova u međuvremenu je porasla od najavljenih 7,5 miliona u 2021.

 

Piše Sanja Vasković

 

Izgradnja zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo na Palama obećanje je aktuelno skoro 20 godina. Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i načelnik opštine Pale Boško Јugović potpisali su krajem 2020. godine Sporazum o prenosu vlasništva nad zemljištem u Palama za izgradnju novog sjedišta Policijske uprave Istočno Sarajevo. Kako je rečeno, nova zgrada policijske uprave, površine oko 5.000 metara kvadratnih, gradiće se u neposrednoj blizini postojeće, a Opština Pale je, bez naknade, prenijela pravo vlasništva nad zemljištem na MUP Republike Srpske. Iako je izgradnja objekta policijske uprave bila stalno obećanje na predizbornim skupovima, do realizacije ovog projekta još uvijek nije došlo.

 

Naime, MUP RS je u maju 2022. godine donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, a posao vrijedan nešto više od osam miliona maraka povjeren je grupi ponuđača na čelu sa firmom “Građenje” doo, Pale. Vrijednost radova je pomenutih 8.150.000,00 miliona maraka bez PDV-a, odnosno 9,8 miliona sa PDV-om.

 

Kako je SPIN Info ranije pisao vezano za “Građenje” doo, riječ je o firmi kojoj su povjereni skoro svi značajniji višemilionski poslovi izgradnje objekata u Istočnom Sarajevu kao što su izgradnja Muzeja u Palama, zgrade Rektorata i Muzičke akademije Istočno Sarajevo i drugi.

 

Nova obećanja o izgradnji PU Istočno Sarajevo

 

Nakon što je Vlada Republike Srpske usvojila informaciju o potrebi izgradnje zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevu, zadužila je Ministarstvo finansija da obezbijedi 7.540.366 KM za izgradnju objekta. Međutim, izgradnja zgrade policijske uprave u Palama do kraja 2022. godine nije ni započeta, a načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac najavio je, ponovo, u januaru 2023. da bi “u narednim danima, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova odnosno Vlade Republike Srpske, na Palama trebalo da počne izgradnja moderne zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo”.

 

„U okviru njega biće smještene i organizacione jedinice – Policijska stanica Pale, Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja i Jedinica žandarmerije“, rekao je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama.

 

Radovi u međuvremenu poskupjeli oko dva miliona

 

Konačno, 27. marta 2023. godine aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i načelnik opštine Pale Boško Jugović položili su kamen temeljac za izgradnju novog objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo ukupne vrijednosti 9,8 miliona KM. Dakle, od početnih procjena da će izgradnja ovog objekta koštati oko sedam i po miliona maraka, cifra je dostigla 9, 8 miliona maraka, koliko je najavljeno tokom polaganja kamena temeljca.

 

 

Ostali projekti kasne sa realizacijom

 

Rok za završetak radova je 420 dana, a građani se nadaju da će ovaj put biti završeni na vrijeme, s obzirom da Muzej odbrambeno- otadžbinskog rata još uvijek nije završen, štaviše, tek je u početnoj fazi, iako je do sada potrošeno više od pola miliona maraka za njegovu izgradnju o čemu je SPIN info ranije pisao.

 

 

Nije početa izgradnja ni Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Palama gdje su radovi započeti u aprilu 2022. godine. Rok za završetak bio je devet mjeseci.

 

 

Kada će biti završeni pomenuti projekti i koliko će dodatno koštati građane Pala ostaje da se vidi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *