Пет. дец 1st, 2023

Javne ustanove u Istočnoj Ilidži- Nemaju prostorije za rad, ali imaju zaposlene radnike

Opština Istočna Ilidža na sjednici održanoj u februaru prošle godine donijela je Odluku o osnivanju javnih ustanova i preduzeća, Centra za kulturu i informisanje, Sportsko- rekreativnog centra i Uslužnog servisaSkupštinska većina imenovala je i vršioce dužnosti direktora i članove upravnih odbora novoosnovanih javnih preduzeća.

 

Za vršioce dužnosti Kulturnog centra imenovan je Božidar Novaković (PDP), a Sportsko-rekreativnog centra Darko Stanić (SDS), da bi skupštinska većina kasnije za novog direktora imenovala koalicionog partnera iz DNS-a Srđana Lazića, koji je ujedno odbornik u skupštini opštine, kao i Slaven Dubovina (SDS) v.d. direktora “Uslužnog servisa”, organizovanog kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa. 

 

Godinu dana ranije, u maju 2019. skupština opštine je donijela odluku o osnivanju JKP “Toplane” Istočna Ilidža, koje su kotlovnice za rad dogovorom opštine i investitora “preuzele” od novoizgrađenog stambenog objekata na području ove opštine o čemu je SPIN Info ranije pisao.

 

Opština Istočna Ilidža- Od stanara nezakonito oduzeli kotlovnice za potrebe JKP “Toplane”

 

Bez plana i vizije na koji način će djelovati ove javne ustanove, sa organizovanjem pokoje kulturne manifestacije, simptomatično je i to da Centar za kulturu i informisanje i Sportsko- rekreativni centar, još uvijek nemaju prostorije za rad, iako su sredstva za nabavku i opremanje prostorija obezbijeđenja još u budžetu za prošlu godinu. Prostorije nemaju- ali v.d. direktore i par zaposlenih radnika za koje ne znamo gdje i šta konkretno rade, imaju.

 

 

Skupština opštine Istočna Ilidža je u septembru 2021. godine donijela Odluku o kupovini poslovnih prostora za smještaj preduzeća i ustanova čiji je osnivač. U Odluci nije tačno navedeno kojih preduzeća i ustanova. Za sprovođenje ove Odluke zadužen je načelnik opštine Marinko Božović, a kupovina poslovnih prostora finansirala bi se iz budžeta opštine Istočna Ilidža za šta je izdvojeno 600.000 KM, od čega 500.000 KM za nabavku, a 100.00 KM za opremanje poslovnih prostora.

 

 

Načelnik je imao 10 dana od dana donošenja Odluke da uputi javni poziv za prikupljanje ponuda, nakon čega bi imenovana komisija izvršila izbor najpovoljnije ponude.

 

Pitali smo i načelnika opštine Marinka Božovića šta je sa kupovinom poslovnih prostora za potrebe javnih ustanova i preduzeća godinu i po nakon osnivanja, koliko imaju zaposlenih i druga pitanja, međutim odgovor nije stigao.

 

Zanimljivo je i to da na zvaničnoj stranici ove opštine kao sjedište javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština, pa čak i onih čije se sjedište zna, kao što je Dom zdravlja Istočno Sarajevo, navedena je adresa opštine Istočna Ilidža.

 

AUTOR: S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *