Još jedna sporna nabavka i to posljednjeg dana vanrednog stanja u RS?

IZVOR: Buka

Podsjetimo, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić kritikovao je odluku Vlade Republike Srpske o doznačavanju finansijskih sredstava Bolnici “Srbija” te da je tom prilikom prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija izjavio je da je danas u Banjaluci da je bolnica raspisala otvoreni tender za nabavku dva aparata, mobilni rendgen i portabilni ultrazvučni, koji su neophodni za dijagnostiku u kovid odjeljenju ove bolnice.

On je naveo da se na njihove urgencije za donaciju ovih aparata odazvalo preduzeće Putevi Republike Srpske koji su im donirali sredstva.

Šešlija je naveo da se sa ovom nabavkom saglasio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

“Raspisan je otvoreni postupak u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, procedura je završena, imamo ponude dva dobavljača za ove aparate, u narednim danima biće otvorene i objavljeni rezultati nabavke” rekao je Šešlija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je također rekao da je zatražen informativni predračun gdje je navedena okvirna cijena navedenih aparata.


Šešlija je naglasio da su tender raspisali bez preferencije.

On je zamolio opoziciju da ne iznosi netačne informacije u vezi sa ovom nabavkom i da ne rade na štetu stanovnika Sarajevsko-romanijske regije i zaposlenih u bolnici.

Podsjetimo, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić kritikovao je odluku Vlade Republike Srpske o doznačavanju finansijskih sredstava Bolnici “Srbija” te da je tom prilikom prekršen Zakon o javnim nabavkama.

On je rekao da je nezakonito to što se u Odluci direktno spominje jedna marka – HITACHI i da se unaprijed zna ko će dobiti ovaj posao.

“Preferira se robna marka i jedan zastupnik zna da će dobiti. Da nije bilo robne marke moglo bi se prijaviti 7 ponudjača. Iskorišteno je vanredno stanje i na zadnji dan objavljen zaključak. Bolnica bi morala provesti otvoreni postupak da nije vanrednog stanja. Ovo je jasan primjer šta se radi u RS” poručio je Stanić.

On se danas oglasio tvrdeći kako je nabavka opreme koja je građane Republike Srpske zadnjeg dana vanrednog stanja koštala 403 hiljade KM u Srbiji košta 180 hiljada KM

“Nakon što smo saznali da je u istom danu kad je ukinuto vanredno stanje premijer Višković za bolnicu Srbija od Puteva Srpske naručio nabavku digitalnog RTG aparata Topaz 32 i ultrazvučnog uređaja sa tri sonde Hitachi F37 u iznosu od 403 hiljade KM danas novi šok – ista oprema u Srbiji košta 180 hiljada KM”, kazao je Stanić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *