JU Sportsko rekreacioni centar “Slavija” godinu završila s gubitkom od 374.380 KM

Ni nova dvorana u Istočnom Novom Sarajevu koja posluje u okviru SRC “Slavija” nije doprinijela boljim finansijskim rezultatima ove javne ustanove koja se finansira kako iz budžeta i fondova, tako i pružanjem usluga sportskim organizacijama, kolektivima, ali i putem dotacija, poklona i slično. Prošlu godinu ova ustanova završila je sa gubitkom od  374.380 KM.

 

Piše: Sanja Vasković

 

U 2022. godini ostvaren je prihod od 69.361 KM od čega je najviše prihodovala Hercegovačka kuća koja posluje u okviru dvorane sa iznosom od 45.400 KM, dok su reklame ovoj ustanovi obezbijedile 19.295 maraka. Prihodi od izdavanja termina za rekreaciju iznose 3.666 KM. Ako uzmemo u obzir da je cijena jednog termina 55 KM, u prošloj godini je bilo tek oko 70 termina.

Ukupni troškovi u 2022. godini iznose 443. 741 KM, te su u odnosu na 2021. godinu porasli za 28,91 %.

 

 

“Sredstva koja su planirana budžetom za 2022. godinu, za ove namjene, nisu bila dovoljna, jer nismo uzeli u obzir dodatna zapošljavanja, zbog proširenja kapaciteta i otvaranja poslovne jedinice, pa smo morali vršiti rebalans budžeta”, navodi se u Izvještaju o godišnjem poslovanju.

 

Da bi opravdali uvećane rashode, napominju da su režijski troškovi znatno povećani zbog nove dvorane, ali i Hercegovačke kuće čiji su računi plaćani iz budžeta ove javne ustanove.

 

 

 

Otvaranje Hercegovačke kuće u sklopu dvorane, 2021. godina

 

Firma “Ermex” najbliži saradnik SRC “Slavije”

 

Za troškove tekućeg održavanja objekata u ukupnom iznosu od 11.731 KM, najviše sredstava uplaćeno je firmi “Ermex” doo iz Istočne Ilidže koja se na osnovu podataka sa portala Company Wall bavi trgovinom, ugostiteljstvom i turizmom. Tako je ova firma dobila od SRC “Slavija” 3.150 KM za izradu i postavljanje reklama, 1.800 KM za izradu i postavljanje vanjskih zaštitinih vrata, 1.289 KM za izradu i  postavljanje unutrašnjih vrata na novoj dvorani, 1.323 KM za nabavke tepiha za novu dvoranu (pres soba), te od ostalih troškova opet je 1.557 KM dato firmi “Ermex” za nabavku cerade i platna za novu dvoranu. Interesantno je i to da su za sve nabavke korišteni direktni sporazumi sa vrlo ograničenim stepenom transparentnosti, s obzirom da se tokom postupka javne nabavke ne objavljuje javni poziv na koji se može prijaviti bilo koji ponuđač, već se ugovor dodjeljuje nakon što ugovorni organ, u ovom slučaju SRC “Slavija”, pismeno zatraži od jednog ili više ponuđača da dostavi ponudu.

 

 

Izvještaj usvojen na skupštini- bez obrazloženja direktora

 

Negativan Izvještaj o godišnjem poslovanju JU SRC “Slavija” usvojen je na Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo. Predsjednik skupštine Vedran Jovančić nakon rasprave nije pozvao direktora da se obrati i obrazloži izvještaj, niti je direktor Milorad Lale tražio riječ nakon rasprave. Ipak, kao obrazloženja ovakvog poslovanja u Izvještaju se navodi se da je osnivač, odnosno opština Istočno Novo Sarajevo odlučila da se određene usluge kao što su treninzi sportskih kolektiva i manifestacije ne naplaćuju.

 

Podsjećamo, u 2020. godini ukupan prihod “Slavije” bio je 1.750 KM, a rashod sto puta veći, odnosno 197.000 KM, dok je 2021. godinu ova ustanova takođe završila u gubitku od 275.886 KM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *