21/02/2024

JZU “Srbija”- između saopštenja i stvarnosti

U javnosti se i dalje vodi polemika oko funkcionisanja bolnice” Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Nakon što je Gradski odbor SDS Istočno Sarajevo upozorio na, kako dokumentuju, sve veći odlaska zdravstvenih radnika iz Bolnice “SRBIJA” u druge zdravstvene ustanove, saopštenjem za javnost obratio se Gradski odbor SNSD. Tvrde da je riječ o površnom pristupu s ciljem kratkoročnog privlačenja pažnje od strane javnosti.

Naglašavaju da se, od početka ove godine, sve obaveze prema radnicima i dobavljačima redovno isplaćuju, kao i da je ostvarena saradnja sa velikim brojem doktora iz UKC Repubika Srpska, tako da naši sugrađani ne moraju da idu u Banja Luku, već im je isti kvalitet usluga dostupan i u Istočnom Sarajevu.

Pored medicinskih sestara, u ovoj godini menadžment je zaposlio deset mladih ljekara tako da je nastavljeno jačanje i edukovanje domaćeg kadra. S druge strane, o medicinskim sestrama Gradski odbor SDS pisao je, između ostalog, da u bolnici ima onih koji su tek završili srednju školu, kao i onih koji su diplome stekli u Širokom Brijegu.  “Razlog napuštanja medicinskih sestara pored niskih plata su i nehumani uslovi za rad, gdje jedna ili eventualno dvije medicinske sestre opslužuju između četrdeset i pedeset ležećih pacijenata, što je preveliko opterećenje“, tvrdi GO SDS.

U saopštenju GO SNSD se spominje još i opremljenost bolnice najsavremenijom medicinskom opremom, te navode planovi za naredni period koji uključuju instaliranje najnovijeg CT aparata, saradnja sa KC Vojvodina na edukaciji iz oblasti laparoskopskih intervencija i drugo. Tvrde da je trenutni broj ljekara na svim odjeljenjima zadovoljavajući za nesmetano obavljanje poslova.

Gradski odbor SDS piše: “ Bojimo se da će zbog ovoga najveću štetu trpiti pacijenti i stanovništvo“, a Gradski odbor SNSD odgovara: “Medicinska budućnost naše bolnice je sigurna, a naši građani ne treba da se plaše za opstanak bolnice i njen napredak“.

Pa pacijenti bolnice “Srbija” prije odluke o liječenju u ovoj zdravstenoj ustanovi, neka prvo provjere i odluče kojem saopštenju da vjeruju.

Piše: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *