28/02/2024

Kako je bivši direktor ZOI’84 Alispahić „zagubio“ više od 5.000 ski karata

Inspekcija konstatovala da je najmanja šteta zbog nestalih karata više od 203.000 KM. Tužilaštvo provjerava navode Agencije za borbu protiv korupcije. Aktuelni direktor prijavio bivšeg i za upad u kancelariju, a bivši tvrdi: Ja sam sve kazne platio. To je završen slučaj.

 

Tužitilaštvo kantona Sarajevo provjerava inspektora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o „nestanku“ 5.067 ski karata iz KJP ZOI’84 tokom 2019. godine.

 

– Predmet je u fazi provjere navoda iz prijave. Dakle, poduzimaju se radnje u cilju provjere navoda kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela – istaknuto je u odgovoru iz Tužilaštva KS.

 

Prethodno nas je Agencija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, kome je ovaj slučaj prijavljen, obavijestila da je „navedeni predmet proslijedila Tužilaštvu Kantona Sarajevo“.

 

Na odgovore ćemo dakle još pričekati, ali je važno reći da se krenulo s mrtve tačke u provjeravanju nepravilnosti, koje već godinama prate Kantonalno javno preduzeće ZOI’84.

 

Mediji su nadugo i naširoko pisali o mnogobrojnim nepravilnostima, nezakonitim postupanjima, zapošljavanjima bez konkursa… A krivična prijava koju je podnio aktualni direktor ZOI’84 Kenan Magoda (SDP BiH) otkriva šta se dešavalo neposredno nakon što je na čelu ove kompanije naslijedio Nevresa Alispahića (SDA).

 

Nestale u akciji

 

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje tako su u septembru 2019. godine uočili nekoliko vrlo značajnih zloupotreba, a koje se tiču prodaje, nestanka, poklanjanja ski karata, ali i misterioznog nestanka lož ulja, mazuta i bitumena.

 

 

Direktor Magoda potom se obratio agenciji za borbu protiv korupcije, jer je iz nalaza inspektora vidljivo da je bivše rukovodstvo, na čelu sa nekadašnjim direktorom Alispahićem, kompaniju samo na nestalim ski kartama oštetilo za najmanje 177.345 KM, mada se osnovano može sumnjati da je iznos mnogo veći.

 

U inspekcijskom zapisniku između ostaloga piše kako je izvršen pregled prometa karata za korištenje ski liftova na Bjelašnici i Igmanu – Malo Polje  za period 1.juli 2017. do 30. juna 2019, te da su preuzeti podaci vezani za promet i izdavanje ski karata putem verificiranog sistema SKI – DATA.

 

Tokom pregleda, kako konstatiraju inspektori, utvrđeno je da je u navedenom periodu putem ovog sistema izdata 108.591karta.

 

– Uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju poreznog obveznika (KJP ZOI’84. op. aut.) konstatirano je da je na navedenom kontu evidentiran izlaz ski karata u količini od 141.429 komada. Od toga je 12.400 komada upotrebljeno za panoramsko razgledanje, što se ne evidentira kroz SKI – DATA, te 15.193 karte su vraćene, po osnovu popisa kojii je izvršen od strane Komisije kontrolisanog lica, te 41 karta je zamjenska zbog oštećenja i neupotrebljivosti, a 137 karata za koje je u postupku kontrole utvrđeno da se radi o reprezentaciji. Karte u iznosu od 137 komada su oporezovane, te je i takve karte trebalo prihvatiti kao karte koje ne treba uzeti u ukupnu količinu prilikom utvrđivanja neevidentiranih karata – navode inspektori.

 

Oni dalje navode da je krajem marta 2019. godine tadašnji direktor Alispahić donio odluku o popisu ski karata koje su neoštećene, pa je po toj odluci utvrđeno da je 15.193 karata vraćeno.

 

Karte su novac

 

Navedeno je dalje da je 5. septembra Allispahić također donio odluku kojom se prihvata zapisnik o popisu ski karata nakon zimske sezone 2018/2019., te je „pravno lice dostavilo anallitičku karticu skladišta u kojoj je evidentirano zaduženje 15.193 karte.”

 

– Shodno takvom utvđenom stanju, u toku kontrole je utvrđeno da je 5.067 karata izdato, ali nije evidentirano, niti je na iste obračunat pripadajući porez – dodaju inspektori.

 

U tu svrhu prikazuju i jednostavnu računsku operaciju.

(141.429 – 12.400 – 15.153 – 41 – 137 – 108.591 = 5.067)

 

 

Aktuelni direktor ZOI’84 Kenan Magoda pojašnjava da je očito kako spornih 5.067 karata nije fiskalizovano, nemaju „finansijskog izlaza“, ali ih nema ni na stanju.

 

– Dakle, negdje su nestale, otuđene, oduzete. Kada KJP ZOI’84 kupi kartu ona se skenira i tek tada postaje aktivna. To znači da se može regularno prodavati, ali i pokloniti, švercovati na crnom tržištu. Ono što sada znamo da ove karte nisu prodate regularno, a nema ih – kaže on.

 

No, to nije problem inspekcije, koja smatra da su karte, koje su prošle sistem, te su skenirane, prodate redovnim putem, ali nisu prošle poreznu proceduru.

 

– Karte su novac i korist može imati bilo ko ko ima dodira sa njima – od direktora do radnika koji ih prodaje. Nije riječ o maloj sumi novca. Pa pomnožite i vidite koja je to cifta – preporučuje nam Magoda.

 

A prije nas množili su i opet računali inspektori.

 

Kako nema karata teško je utvrditi i koja je vrsta karte nestala, jer cjenovno se poprilično razlikuju. Primjerice, dnevna karta je 35 KM, sezonska 420, petodnevna 180, vikend 70 KM.

– Inspektori su zaključili da se mora platiti PDV i na te karte kojih nema. Pa su izračunali najblažu varijantu, našla se sredina. Obračun je nanosio najmanje štete kompaniji – kaže Magoda.

 

A evo šta su napisali inspektori:

– Obzirom da nije bilo moguće utvrditi o kojoj vrsti karte se radi, ovaj organ je primjenio odredu člana 22 stav 4 Pravilnika o primjeni Zakona o PDV, u kojoj je propisano da se tržišna vrijednost definiše kao ukupan iznos koji bi kupac, da bi stekao predmeta dobra ili usluge u tom trenutku, morao u istoj fazi trgovanja u kojoj dolazi do prometa dobara ili usluga i u uslovima lojalne konkurencije, platiti isporučiocu dobara/pružaoca usluga s kojim je u poslovnom odnosu na teritoriju BiH.

 

Prostim izračunom inspektori su dalje računali:

5.067 x 35 = 177.345

Pa na tu cifru još porez još od 25.768.

 

 

Po čemu ispada da je šteta od nestalih karata nastala za kompaniju ZOI 84 najmanje 203.113. Pod uvjetom da su sve nestale karte dnevne, koje se prodaju po cijeni od 35 KM.

 

– To je najmanja šteta. Ne smijemo ni pomisliti šta bi bilo da se računalo na cijenu sezonske ili recimo karte „100 tačaka“. Da ne govorimo i o kartama koje su se dijelile kao reprezentacija, njih 137, na koje također nije plaćen porez – dodaje Magoda.

 

 

Svoju je krivičnu prijavu poslao Uredu za borbu protiv korupcije, a zatim podnio novu protiv bivšeg direktora Alispahića koji je zapisnikom inspektora UIO BiH, kako kaže, mahao tokom gostovanja na jednoj TV.

 

No, o tome kasnije.

 

Alispahić: Neću više poturati leđa

 

Prvo da čujemo šta Alispahić ima reći o slučaju „nestale karte“.

 

– To je završena priča i ne bih više o tome. Ja sam platio kaznu za tu, meni to više nije ni bitno. U stvari su to bili taloni za bebi liftove, nisu bile karte, naljepnice kad se daju djeci za bebi lift da imaju gdje da drže karte. To nisu bile karte. To nije vrijedilo ni 100 KM – kaže Alispahić  za Interview.ba.

 

Na pitanje zašto je ipak platio kaznu, kad tvrdi da nije odgovoran, odgovara:

– Pa zato jer sam navodno nenamjenski trošio. Platio sam inspekciji, zapravo Kantonalnom sudu. Fina kazna, za koju sigurno neću više poturati leđa. Poturiš leđa da bude sve kako treba i onda platiš kaznu. Sve sam platio iz svog džepa.

 

Na pitanje o kojoj cifri je riječ, Alispahić nije želio u detalje:

– Fina je cifra. Može se za nju kupiti automobil.

Na našu konstataciju da je slučaj u Tužiteljstvu kaže kako ne očekuje „da će ići dalje“.

No, zna da i dalje traje istraga po krivičnoj prijavi Kenana Magode jer je Alispahić u TV emisiji pokazao inspektorski zapisnik.

– Ja sam Alispahića prijavio da je obio kancelariju, ušao u nju. Ne znam kako bi drugačije došao do inspekcijskog zapisnika. Neka kaže policiji odakle mu zvanični dokument – navodi Magoda.

 

 

Alispahić opet tvrdi da je sve rekao u MUP-u.

 

– Policija me zvala. Rekao sam im što i Vama. Vidite s novinarima. Dao mi je to, zapravo poslao novinar, koji me je zvao u emisiju nakon jedne press konferencije koju je držao Magoda. Novinaru sam rekao da ne znam o čemu novi direktor priča, pa mi je poslao zapisnik. To sam rekao i policiji – ističe Alispahić.

 

Na naše pitanje kako odgovara na još mnoge optužbe, nestanak nafte, zapošljavanje 16 novih radnika, Alispahić ističe:

– Lož ulje je žena pogrešno knjižila, umjesto na upravnu zgradu knjižila je na Bjelašnicu.To se dogodilo prije dva dana prije nego će me smijeniti. Neki su radnici ukrali 3,5 tone nafte, pa mene optužili, a ja više nisam bio direktor. Smijenili su me i ništa nisam mogao. Ne možete ništa uraditi za dva dana – kaže.

I ponavlja sva priča o ZOI’84 za njega je završen slučaj.

Za pravosudne organe još nije!

 

IZVOR: Interview/Senka Kurt

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *