Kako je livanjski kamen ilegalno kopan za kinesku kompaniju sa sjedištem u Hrvatskoj

Ima kamenoloma u koje su kineske kompanije ušle tako da su koncesiju za eksploataciju određenog kamena dobile prvo neke bh. kompanije, a onda se kao vlasnik većinskog kapitala te firme naknadno upisala neka kineska, a ima slučajeva potpuno ilegalnog kopanja kamena iz bh. kamenoloma, kao što je bilo u kamenolomu na lokalitetu Vaganj kod Livna, kaže naš izvor.

 

IZVOR: Hercegovina info

 

Više od pola vrijednosti ukupnog izvoza arhitektonskog kamena, odnosno mramora i granita iz BiH posljednjih pet godina odlazi u Kinu. Pokazuju to podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), prema kojima je u tom periodu iz naše zemlje u Kinu otišlo kamena u vrijednosti oko sedam miliona KM, od ukupno izvezenog ovog proizvoda vrijednog oko 12 miliona KM.

 

 

 

Riječ je o desetinama hiljada tona kamena čija je cijena pri izvozu dosta niža od one koju ima cijena kamena uvezenog u BiH. Glavni razlog zbog kojeg jeftino izvozimo domaći, a skupo uvozimo strani kamen jest taj što je, kako tvrde naši izvori, značajan broj kamenoloma orijentisanih ka izvozu pod kontrolom kineskih kompanija.

 

 

Upitne dozvole i koncesije

 

“Ima kamenoloma u koje su kineske tvrtke ušle tako da su koncesiju za eksploataciju određenog kamena dobile prvo neke bh. tvrtke, a onda se kao vlasnik većinskog kapitala te tvrtke naknadno upisala neka kineska tvrtka. Ima slučajeva potpuno ilegalnog kopanja kamena iz bh. kamenoloma, što je bilo u kamenolomu na lokalitetu Vaganj kod Livna gdje je službena istraživanja u kamenolomu počela tvrtka “Silit natural stone”, u vlasništvu Ilije Čečure, bliskog HDZ-u.

 

 

Čečura je kasnije preko članova obitelji otvorio i tvrtku “Kik stone”. Prema našim saznanjima, oni su radili s tvrtkom “Ana kamen projekt” iz Hrvatske čiji su većinski vlasnici Kinezi, a koja je faktički ilegalno djelovala u BiH. Javna je tajna da su u tom kamenolomu kamen kopali kineski radnici i da su iz njega izvučene ogromne količine kamena koje su posredstvom tvrtke „Ana kamen projekt“ odvezene prvo u Hrvatsku, a potom u Kinu”, priča naš sagovornik koji je želio ostati anoniman.

 

 

Naš izvor dalje ističe kako je upitno je li i livanjska firma “Kik stone” ispunjavala uslove da dobije neophodne dozvole za kopanje kamena na lokalitetu Vaganj, ali da je ova eksploatacija vrijednog kamena omogućena zahvaljujući, kako on tvrdi Mati Šišku, pomoćniku ministarke gospodarstva za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi Herceg-bosanske županije, jer im je, kaže naš sagovornik, Šiško omogućio eksploataciju kamena “po osnovu istražnog prava”.

 

Mate Šiško je glavna osoba za izdavanje tih koncesija i dozvola i ako je on to “amenovao”, onda su Kinezi mogli prekopati i čitavo Livno i nitko im ne bi ništa smio. Mi smo čuli da je čak i sin Mate Šiška uključen u taj posao s Kinezima i da je radio nešto za tu tvrtku “Ana kamen projekt“ iz Hrvatske. Ako se zna da je Ilija Čečura veoma blizak HDZ-u, onda je jasno kako se odvijao taj posao u korist kineske tvrtke iz Hrvatske. Ovaj kamenolom u kojem su radili kineski radnici jedno vrijeme je radio punom parom, a kamen se i kopao i izvozio nekontrolirano. 

 

Najveću korist od toga imali su Kinezi jer su uprkos tomu što nemaju dozvole da rudare u Livnu, naš kamen dobili bez problema”, priča naš izvor s kojim smo nedavno i obišli lokalitet Vaganja, ali nismo mogli pristupiti terenu koji vodi do samog kamenoloma jer je taj prostor ograđen kao privatni i nezaposlenima je zabranjen pristup.

 

O svim navodima našeg sagovornika poslali smo pisani upit Mati Šišku, pomoćniku ministrarke gospodarstva u Vladi Herceg-bosanske županije, no odgovor još nismo dobili.

 

Poveznica između Kineza u Hrvatskoj i talijanske tvrtke u BiH

 

Odgovore na naše, također pisane upite, čekamo i od preduzeća “Silit” i “Ana kamen projekt“ koje smo zamolili da prokomentarišu navode o njihovoj ulozi u rudarenju kamena na lokalitetu Vaganj kod Livna. Ako dobijemo odgovore na naša pitanja, naknadno ćemo ih objaviti.

 

U međuvremenu smo dobili informaciju da je italijanska kompanija „New Cis Marble“ upisana kao jedan od osnivača i Čečurine firme “Kik stone”, ali i firme “Ana kamen projekt” s većinskim kineskim kapitalom u Hrvatskoj, što ide u prilog tvrdnji naših sagovornika o vezama Kineza s livanjskim kamenolomom i s Čečurom.

 

Uvidom u registar poslovnih subjekata i u BiH i u Hrvatskoj dobili smo potvrdu ove informacije.

 

 

Također, u jednom od ranijih medijskih istupa, Stjepan Čečura koji je trenutno upisan kao osnivač firme “Kik stone”, izjave je davao u ime tvrtke “Silit”. Tako je Čečura 2017. godine na sajmu privrede u Mostaru kazao kako je “tvrtka na sajmu uspostavila kontakt s kineskim gospodarstvenicima“, te najavio suradnju. No, ova suradnja nikada nije postala službena.

 

Inače, prema podacima koje smo dobili od UIO BiH vidljivo je kako je, od dvanaestak zemalja u koje BiH izvozi kamen, Kina najveći uvoznik ovog našeg proizvoda. No, premda je za svaku zemlju poželjno imati što veću stopu izvoza, u ovom slučaju, prema tvrdnjama naših izvora “nisu čista posla”, jer kažu puteve i način na koji Kinezi eksploatišu naš kamen niko ne kontrolira, a posebno je upitno što je cijena izvoznog kamena višestruko niža od onog koji uvozimo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *