21/02/2024

Kako je potrošeno milion maraka od prošle godine za završetak izgradnje pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu?

“Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je SRNI da  bi za predstojeću treću fazu izgradnje pozorišta, koja podrazumjeva unutrašnje opremanje objekta i nabavku tehnike, novac uskoro trebalo da bude obezbijeđen”, obećanje je iz avgusta 2019. godine. Premijer Radovan Višković tokom proslave slave opštine rekao je da će u septembru 2022. pozorište biti otvoreno, a načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i gradonačelnik Ljubiša Ćosić da će kultni festival Malih scena i monodrama Srpske 2022. biti održan u novom pozorištu- i tako godinama unazad, a pozorište u Istočnom Sarajevu još uvijek nije završeno.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Gradi se rekordnih dvadeset godina.

 

U međuvremenu, Odlukom Vlade Republike Srpske osnovana je ustanova kulture – Narodno pozorište Istočno Sarajevo. Za vd direktora postavljena je Aleksandra Damjanović- odbornica SNSD-a u SO Istočno Novo Sarajevo i u SG Istočno Sarajevo, čime se nastavlja praksa političkih imenovanja direktora ustanova.

 

Pored uloženih oko pet miliona u periodu od 2017-2021. godine za objekte kulture u opštini Istočno Novo Sarajevo Vlada Republike Srpske prošle godine izdvojila je novi milion za završetak opremanja pozorišta, a opština Istočno Novo Sarajevo 500.000 KM.

 

Dodatni građevinski radovi

 

Na osnovu podataka sa Portala javnih nabavki, opština Istočno Novo Sarajevo je u prošloj godini izvršila dvije javne nabavke vezano za izgradnju pozorišta. Prva se odnosi na “Dekor i opremu pozorišta” vrijednosti 424.980 KM (bez PDV-a). Ugovor je potpisan sa firmom “Dineco” iz Trebinja za koju se u medijima pisalo da je omiljeni dobavljač Vlade Republike Srpske.

 

“Firma „Dineco“ iz Trebinja stalni je pobjednik na tenderima za nabavku najmeštaja za vladine objekte i javna preduzeća u Republici Srpskoj. Kada se objavi javni poziv, trebinjska firma pošalje ponudu i, u pravilu, bude najpovoljnija. Ostaje da se potpiše ugovor”, pisao je Žurnal 2021. godine.

 

 

Druga nabavka vezana je za nepredviđene i naknadne radove na građevinsko- zanatskim radovima. Vrijednost radova je 116.733 KM (bez PDV-a).

 

 

Ukupna vrijednost  javnih nabavki, prema dostupnim podacima, u 2022. i 2023. godini iznosi 541.713 KM bez, odnosno 633.800 KM sa PDV-om.

 

Ukoliko je Vlada odobrila milion maraka, što je prikazano i u budžetu opštine, a opština izdvojila dodatnih 500.000 KM, ostaje pitanje šta je sa ostatkom novca.

 

Nejasan odgovor načelnika Katića

 

S obzirom da Javna ustanova Narodno pozorište Istočno Sarajevo ne posjeduje zvaničnu stranicu, niti je bila zadužena za javne nabavke jer ih je provodila opština Istočno Novo Sarajevo, kako je utrošen milion maraka pitali smo načelnika opštine Jovana Katića.

 

Načelnik  kaže da je istina je da je Vlada Republike Srpske prošle godine izdvojila milion konvertibilnih maraka za izgradnju pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu.

 

“Taj milion je utrošen po dostavljenim situacijama kroz dva lota, prvi lot audio i video tehnika, drugi građevinski radovi onako kako su izvođači koji su na javnom tenderu izabrani, kako su završavali određene radove i dostavljali situacije, po tim situacijama je Vlada RS plaćala te iznose”.

 

Na naše pitanje da li je to sve koštalo milion, načelnik odgovara da je to “samo jedan dio koji je Vlada RS milion konvertibilnih maraka odobrila kao pomoć u izgradnji pozorišta, naravno tu su i sredstva koje opština Istočno Novo Sarajevo izdvaja”.

 

Naknadno smo poslali upit opštini da nam dostave precizne podatke o utrošenim sredstvima, međutim po ustaljenoj praksi, odgovor na našu adresu nije stigao.

 

Zbog neefikasnosti izgradnja pozorišta koštala više od prvobitnih procjena

 

Bitan razlog višegodišnjeg zastoja u izgradnji pozorišta bio je nedostatak sredstava i kapaciteta jedinice lokalne samouprave, odnosno opštine za završetak objekata. U tom periodu su preduzimane dodatne aktivnosti, vršeno ponavljanje određenih postupaka, angažovani dodatni resursi i time znatno uvećavani iznosi ulaganja u odnosu na prvobitno procijenjene i planirane.

 

Kada će konačno pozorište biti završeno- niko ne zna, dok se o utrošenim sredstvima  javnosti paušalno govori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *