Kako opština Gacko povlađuje privatnoj firmi i odriče se 50.000 KM?!

Opština Gacko je prije 13 godina prodala zemljište privatnoj firmi, a dogovoreni novac ni do dan danas se nije „slio“ na račune lokalnog budžeta. Dok opozicija prijeti krivičnim prijavama, vlast predvođena SNSD-om u ovome ne vidi ništa sporno. Portal Moja Hercegovina došla je u posjed cjelokupne dokumentacije vezane za ovu spornu prodaju, a koja donosi odgovor koja od „zaraćenih“ strana je u pravu.

 

Opština Gacko je 2008. godine raspisala javnu licitaciju gradskog građevinskog zemljišta. Trećeg dana marta 2009. godine je potpisan ugovor između Opštine i firme „Tomašević“ iz Istočnog Sarajeva. Kupac je, kako se navodi u dokumentima koji su u posjedu našeg portala, bio dužan da u roku od osam dana plati iznos za licitirano zemljište, ali to do danas nije uradio!

 

Opština Gacko i kompanija „Tomašević“ su ugovor o prodaji gradskog građevinskog zemljišta zaključili 3. marta 2009. godine kod notara Olgice Stević u Trebinju. Kupoprodajna cijena zemljišta iznosila je 72.402 marke. Kupac i prodavac su se sporazumjeli da iznosi kaucije od 6.528 KM uplati u roku od osam dana od dana zaključivanja ugovora. Iznos kaucije je predstavljao dio kupoprodajne cijene i uplaćen je na ime učešća na licitaciji koja je održana 20. oktobra 2008. godine.

 

 

Opština Gacko je u oktobru tražila mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske s obzirom na to da kompanija „Tomašević“ nikada nije uplatila preostali iznos za kupovinu gradskog građevinskog zemljišta. Iz Pravobranilaštva Srpske su odgovorili da se ugovor o prodaji „Đurline njive“ može realizovati tek nakon što kompanija „Tomašević“ plati kompletnu cijenu.

 

 

„Nakon 152 mjeseca ili 12 i po godina Opština Gacko je prodala to zemljište po tom ugovoru. Načelnik Gacka Ognjen Milinković ne bi danas bio osumnjičen da je bar obračunao zatezne kamate što nije uradio. Zbog nepoštovanja rokova i datuma iz ugovora on se po sili zakona raskida“, rekao je predsjednik OO SDS-a u Gacku Vukota Govedarica.

 

On dalje dodaje da se tržišna vrijednost zemljišta iz 2008. godine i danas ne mogu porediti.

 

Zbog toga je očigledno da je budžet opštine Gacko oštećen za minimalno 50.000 KM“, kaže naš sagovornik.

 

Inače, kako je potvrđeno našem portalu, načelnik pomenute opštine je pisao Pravobranilaštvu Republike Srpske i tražio mišljenje od zamjenika pravobranioca Radinka Savića da li ugovor iz 2009. godine ima pravni osnov kojim se može izvršiti. Pomenuti je odgovorio da ostaje pri svom stavu iz 2008. godine i da propuštanje rokova ne predstavlja nikakvu prepreku realizaciji ugovora.

 

Interesantno je da na tom dopisu nema pečata Pravobranilaštva Republike Srpske već samo jedan suvoparan potpis Radinka Savića, što predstavlja dodatan razlog za reakciju Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju.

 

 

 

Načelnik Milinković, sa druge strane, smatra da budžet Gacka nije oštećen kada je riječ o prodaji opštinskog zemljišta iz 2009. godine i ističe da su Opština Gacko i on kao načelnik postupili po zakonu obraćajući se Pravobranilaštvu Srpske koje je donijelo validno izjašnjenje o ovom slučaju. Ugovor o kupoprodaji zemljišta, dodao je on, zaključen je 2009. godine. Na licitaciji su bila dva preduzeća i zemljište je prodato po cijeni od 22 KM po metru kvadratnom.

 

„Kupac je uplatio kauciju i sa opštinom napravio ugovor. Ta kaucija je bila uračunata u cijenu. Preduzeće ’Tomašević’ nije odmah uplatilo ostatak novca iz nepoznatog razloga. Oni su se javili nama prošle jeseni sa iskazanom željom da uplate ostatak novca i da uđu u posjed zemljišta“, rekao je Milinković.

 

On je naveo da je Opština Gacko odmah postupila po zakonu obraćajući se Pravobranilaštvu sa sjedištem zamjenika u Trebinju.

 

Osamnaestog oktobra prošle godine smo dobili odgovor u kojem se jasno kaže da Pravobranilaštvo ostaje kod mišljenja koje je dato prije 12 godina – kupac može da uđe u realizaciju ugovora nakon što uplati ostatak duga. Mi imamo potpuno validno izjašnjenje Pravobranilaštva u Trebinju“, naglasio je Milinković.

 

IZVOR: Moja Hercegovina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *