21/02/2024

Kako SNSD Istočno Sarajevo pravda “preletače”?

Nakon izbora u BiH u toku je formiranje lokalnih parlamenata. Ovo je posebno specifično za Grad Istočno Sarajevo, gdje je izmjenom Zakona o gradu Istočno Sarajevo prvi put građanima omogućeno da gradonačelnika biraju direktno na izborima.

Taj isti zakon pored brojnih nejasnoća uzrokovao je pravni vakuum, te su nakon izbora u gradu postojala dva gradonačelnika, Ljubiša Ćosić koji je osvojio najviše glasova na proteklim izborima i Nenad Vuković aktuelni gradonačelnik kome mandat ističe tek u martu ove godine.

Isti zakon nije precizirao ni način biranja odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo, pa će i dalje u njenom sastavu biti odbornici delegirani iz skupština opština koje se nalaze u sastavu Grada.

Još uvijek je neizvjesno ko će imati većinu u Skupštini Grada, te su transferi, kombinacije, ponude i računanja uveliko u toku, a građani se pitaju kome su dali glas, kako će raspolagati njihovim povjerenje i koju politiku zastupati kada se “preko noći” prelazi iz opozicije u poziciju, prave računice i mijenja politički diskurs što je posebno karakteristično za DNS kome je do nedavno sve u Republici Srpskoj odgovaralo, a onda su se iznenada sjetili svih problema i počeli oštro kritikovati.

Nejasna politika ove stranke dovodi do toga da njeni članovi u lokalnim parlamentima djeluju svojevoljno, neki su uz predsjednika stranke i dio opozicije, a drugi će radije ostati u vlasti.

Takav slučaj dogodio se i u Sokocu kada je odbornik DNS-a odlučio djelovati nezavisno i zajedno sa strankama okupljenim oko SNSD-a formirati skupštinsku većinu. Uslijedile su uvrede lokalnog DNS- a koji je, kako smo naveli, do nedavno i sam bio dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Uslijedio je i odgovor SNSD-a Sokolac koji se, iako svakodnevno krši zakone, ovaj put poziva na Izborni zakon BiH:

“Izborni zakon BiH je omogućio političkim partijama da formiraju otvorene liste sa ponuđenim kandidatima za koje se građani opredjeljuju, zavisno od nivoa vlasti koji se bira. Na takav način je biran i izabran Njegoš Samardžija, koji je isključivo svojim ličnim i profesionalnim osobinama i kvalitetima dobio glasove na listi DNS-a”, navedeno je u saopštenju.

Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo uputio je i poziv svim, kako su naveli, dobronamjernim članovima DNS-a, SDS-a i PDP-a, da se udalje od pogubne politike njihovih rukovdstava, koja je isključivo usmjerena prema ostvarenju ličnih interesa, urušavanju stanja u lokalnim zajednicama, te urušavanju Republike Srpske.

Dobro je znati da se SNSD izgleda ne vodi ličnim interesima.

Žrtve, ali i saučesnici čitavog procesa i pogubnih politika u Republici Srpskoj svakako su građani koji one koji su grubo izigrali njihovo povjerenje zarad sopstvenih interesa nikada nisu na izborima kaznili, što je dalo “vjetar u leđa” ostalim političarima i pokazalo da narod ima slabo pamćenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *