Пет. сеп 22nd, 2023

Kako/zašto nam uništavaju djecu?

Piše: Darko Kuzmanović

U poslednjih nekoliko dana koji se po kvalitetu skandala ne razlikuju od prethodnih, imali smo priliku da čitamo o tome kako su kod savjetnika Milorada Dodika od ranije poznatog po porno snimku, u raciji u jednom banjalučkom reastoranu pronađeni kokain i ekstazi. Droga je navodno bila namijenjena za ličnu upotrebu ali, to ne umanjuje težinu prestupa i činjenice da je taj čovjek bio savjetnik trenutno najmoćnijeg političara u zemlji. Sinoć, u TC ”Delta” u Banjaluci, zapaljen Range Rover banjalučke starlete Božane Vujinović. Danas, akcija policije i hapšenja. Razlog – droga. Međutim, ono što je najzanimljivije ali i najgore u cijeloj priči jeste da vnovnici skandala i teških krivičnih djela po nepisanom pravilu, uvijek imaju neku vezu sa poltičkim funkcionerima ili sami učestvuju u njima.

Ipak, u moru ”teške artiljerije”, jedan događaj od prošle sedmice u jednoj osnovnoj školi lično mi je, kao mladom i obrazovanom čovjeku naročito zaokupio pažnju. Nastup pjevača koji je širokim narodnim masama poznat kao ”Goci” i pjevanje stihova ”neće gara da primi vakcinu, ona bocu prma na Sokocu” djeci uzrasta cca 10-12 godina, skandal je koji bi trebao dovesti do momentalne suspenzije direktora koji je to dozvolio ali i smjene ministra obrazovanja.

Gdje su nestale pjesme Minje Subote, kolibriji, vrapčići, Branko Kockica?

Na stranu sav kriminal, kokaini, prostitucija, starlete i ”meka kriminalna moć” čiji smo svjedoci ali, sistemsko uništavanje, zaglupljivanje i indoktrinisanje djece kroz otvorenu promociju društveno neprihvatljivog ponašanja u javnim, obrazovnim ustanovama je takva katastrofa koju ćemo kao narod dugoročno veoma skupo platiti.

Trenutni sistem dopustio je da se pjesme i izvođači poput ”Gocija” pojavljuju na osnosvnoškolskim priredbama, da nastavnik više ne smije da da jedinicu, da roditelj može da bez ikakve odgovornosti prijeti nastavniku, da kriterijumi za odličan uspjeh budu srozani na nivo prolazne ocjene prije nekoliko decenija. Pitam se koji će biti sljedeći korak ka ambisu? Možda striptiz?

Polako već postaje a kroz desetak godina će biti još jasnije, da srpski narod niti jedan strani okupator nije uspio da uništi kao trenutna vlast i ta činjenica nema nikakve veze sa političkim uvjerenjima. ”Neće gara da primi vakcinu” je samo vrh ledenog brijega, a današnje opravdanje dotičnog izvođača ove pjesme da djeca i ne znaju šta ”boca na Sokocu” uopšte znači, koliko god bila van svake pameti, toliko je i nebitna. On sam je pjevač – zabavljač, radi svoj posao najbolje što može i ovdje, lično ne snosi gotovo nikakvu odgovornost.

U ovom konkretnom slučaju direktor škole, a generalno, sistem koji je dopustio da nam se djeca intelektualno, ali i moralno zaglupljuju od najranijeg doba, jedini snose odgovornost za nemile scene.

Nevjerovatno je da smo dopustili da se, gledano dugoročno, glasačko tijelo koje će vremenom biti lišeno svakog oblika kritičkog razmišljanja i modernih shvatanja i kojem će igra i pjesma biti osnovni smisao života, počinje kreirati još od najranijih uzrasta – u osnovnoj školi!

Jednostavno, radi se o zaglupljivanju naroda – sve za nečiji interes!

Nažalost, upravo ovakve slike svakog mladog čovjeka koji se još nije ostvario u ulozi roditelja natjeraju na razmišljanje – da li uopšte vrijedi u ovakvom okruženju i društvenom ambijentu i zasnivati potomstvo? Odgovor na ovo pitanje zaista ne znam ali znam da, djecu ne smijemo oprostiti.*

(Da se razumijemo, pjevača ne poznajem, nemam ništa protiv njega lično niti njegove pjesme – svako sluša ono što voli ali, nametati ovo djeci, ravno je kolektivnom samoubistvu!)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *