22/02/2024

Kleveta postaje krivično djelo u RS

Vlast kaže da tekst zakona nije usmjeren protiv slobode govora.

 

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović, nakon današnje sjednice Vlade RS, iznio je medijima nacrt zakona kojim se u krivično zakon uvodi krivično djelo uvrede, klevete i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

 

Ovim nacrtom nisu predviđene zatvorske kazne za počinioce, ali novčane kazne idu do 30 000 KM.

 

Unosi se nova glava, krivično djelo protiv časti i ugleda i prvo krivično djelo koje je difinisano je uvreda, koje jasno i eksplicitno kaže da ko uvredi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5 do 20 hiljada maraka”, kazao je ministar Bukejlović.

 

Ako je uvreda upućena putem sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu, ili je na drugi način pristupačna većem broju lica, počinilac će biti kažnjen iznosom od 10 do 15 hiljada konvertibilnih maraka, kazao je ministar.

 

Ako oštećeni prihvati izvinjenje počinioca, sud ga može osloboditi kazne. Ako uvrijeđeni bude uzvratio, sud može oba ili samo jednog počinioca može osloboditi kazne.

 

Definicija krivičnog djela klevete kaže da ko o drugom prenosi nešto neistinito što može štetiti njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili prenosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8 hiljada do 30 000 KM.”

 

Ako uvreda ili kleveta dovodi do većih posljedica po oštećenog, učinilac se kažnjava većom novčanom kaznom.

 

Unesena je i odredba – krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a ko iznosi nešto iz ličnog i porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovom ugledu kazniće se novčanom kaznom.

 

Vlast kaže da tekst zakona nije usmjeren protiv slobode govora, ali medijska zajednica strahuje da će novi zakon biti korišten protiv pojedinih nezavisnih medija kako bi se ograničila njihova sloboda govora.

 

IZVOR: Buka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *