Пет. дец 1st, 2023

Ko je kriv što su građani Istočnog Novog Sarajeva još uvijek bez grijanja?

Ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji Toplane u Istočnom Novom Sarajevu vrijedan šest miliona konvertibilnih maraka potpisan je u septembru ove godine. Svečanom potpisivanju prisustvovale su brojne zvanice, čak i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Iako je toplana trebala biti završena u oktobru, građani ove lokalne zajednice još uvijek se smrzavaju. Na sreću, lijepo vrijeme u novembru spas je za hladne radijatore.

 

S obzirom na brojne pritužbe građana opštine Istočno Novo Sarajevo da toplana u ovoj opštini nije počela sa radom obišli smo radove i pitali direktora kada će i zvanično početi grijna sezona u ovoj opštini.

 

“Kao što možete da vidite u toku je rekonstrukcija toplane u Istočnom Novom Sarajevu za mašinski onda i građevinski dio, dolazi do promjene enegrenta jer prelazimo na gas, imaćemo alternativno gorivo lož ulje, a izbacujemo mazut. Rekonstrukcija se radi poslije 47 godina bilo je vrlo teško održavati takav stari sistem najviše zbog nedostatka rezervih dijelova. Što se tiče nove grijne sezone mi očekujemo da bi to trebalo biti polovinom novembra mjeseca”, kaže za SPIN Info direktor “Toplane INS” AD Dejan Berjan dodajući da je razlog kašnjenja i isporuka materijala.

 

Za nezavršene radove prije grijene sezone i hladne radijatore opozicija u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo krivi rukovodstvo ovog javnog preduzeća.

 

“Direktor je bio u stanju da podigne cijene za 35%, a nije u stanju da se postara da radovi u Toplanama budu privedeni kraju u predviđenom roku. Kome je u interesu da građani plaćaju enormne cijene grijanja? Zbog čega rukovodstvoj nije u stanju da otplati radove od prihoda prikupljenog od naplate građanima, nego moraju dodatno da se zadužuju? Koji su benefiti njihovog poslovanja koje su građani osjetili u prethodnom periodu? Očigledno nadležni nemaju prijedlog kako u narednom periodu smanjiti cijene usluge Toplana, te pokazati odgovornost prema građanima”, kaže za SPIN Info odbornik Stefan Ignjatovic dodajući da je razočaran neradom uprave ovog javnog preduzeća.

 

Rekonstrukcija kotlovnice toplane u Istočnom Novom Sarajevu dio je projekta gasifikacije istočnog dijela Republike Srpke. Projekat rekonstrukcije i gasifikacije izvodiće “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva, uz garanciju Vlade Republike Srpske.

 

Izradu Glavnog mašinskog, elektro i građevinskog projekta rekonstrukcije kotlovnice vrijednosti 105.000 maraka prošle godine radila je firma RADIS doo, čest pobjednik tendera u ovoj opštini.

 

Autor: Redakcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *