Ko je odgovoran za smrt bebe u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu?

Porodica Bozalo iz Istočnog Sarajeva traži odgovornost za smrt svoje bebe koja se desila 17. februara ove godine na Odjeljenju za ginekologiju Bolnice “Srbija”. Tvrde da je u pitanju ljekarska greška i nemar, te da se desio niz nepravilnosti sa fatalnim posljedicama. Zbog toga su tužili Bolnicu.

Dejana Bozalo je tokom trudnoće imala redovne preglede u Bolnici „Srbija“ i u jednoj privatnoj klinici. Porodica tvrdi da je trudnoća uredno praćena i da je dokumentacija pokazivala da je sa bebom sve bilo u redu. Termin porođaja je bio 1. februar, a obavljen je tek 17. februara uveče, kada je beba već bila mrtva.

Porodica Bozalo, takođe, tvrdi da su ginekolozi u ovoj bolnici insistirali na porođaju prirodnim putem.

„Doktorica očito nije pravilno pratila tudnoću moje snahe. Insistirala je na porođaju prirodnim putem, iako je termin uveliko pređen, a uslovi za porođaj su bili zadovoljeni već 8. februara. Nažalost, nije joj predložila carski rez, niti vaginalete koje se koriste kao priprema pred porod. Takođe je rađena i amniocenteza, koja nije upućivala na bilo kakva oboljenja ili deformitete“, priča nam Bojana Bozalo, sestra Dejaninog supruga.

Dejana Bozalo je u Bolnici „Srbija“ provela pet dana, gdje ništa nije poduzeto u vezi sa eventualnim porođajem, nakon čega je puštena kući.

„Išla je redovno na kontrole i sa bebom je bilo sve u redu, o čemu imamo svu potrebnu dokumentaciju. Čak i dva dana prije smrti bebe, tačnije 15. februara, nisu zapažene nikakve smetnje“, rekao je Bojan Bozalo, Dejanin suprug.

Agonija se produžila sve do 17. februara, kada je nesrećnim roditeljima na ultrazvučnom pregledu u 13 sati saopšteno da je beba u stomaku mrtva. Načelnica Odjeljenja za ginekologiju dr Branka Pekić Semiz, trebalo je da obavi porođaj, ali Bozalo kažu da se ona tog dana uopšte nije pojavila u bolnici, odnosno nije obišla porodilju.

„Bez obzira na to, što je saopšteno da je beba u stomaku preminula, medicinski radnici su odbili da porode moju snahu, jer se čekala saglasnost direktora bolnice, koji takođe nije bio na radnom mjestu. Pustili su je da osam sati nosi mrtvu bebu u stomaku, čime su svakako ugrozili i njen život, pa je porođaj obavljen tek u 21 sat uz prisustvo mog brata“, ističe Bozalo za „Direkt“.

Menadžment i zaposleni Bolnice “Srbija” izražavaju duboko žaljenje zbog gubitka ploda ove pacijentice, te naglašavaju da su na raspolaganju da porodici odgovore na sva eventualna pitanja.

„Ustanova je preuzela sve zakonski obavezujuće korake da se ovaj slučaj detaljno i u potpunosti ispita. Ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti i eventualna odgovornost medicinskog osoblja, spremni smo da preuzmemo odgovarajuće mjere, a stojimo na raspolaganju i drugim nadležnim organima“, saopštio je Dalibor Bošković iz Službe za odnose sa javnošću.

Nakon šoka, tuge i psihofizičke torture koju je ova porodica prošla nije im ostalo ništa drugo nego da slučaj prijave policiji i da tuže ovu ustanovu zbog nemara i porođaja sa smrtnim ishodom.

O uzroku smrti moći će se govoriti više nakon nalaza patologa, koji se očekuje u narednom periodu.

IZVOR: Nikola Vuksanović/Direkt portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *