Нед. дец 3rd, 2023

Ko su investitori koji grade u Istočnoj Ilidži- sumnjivi vlasnici iz Srbije, dio investitora povezan sa vladajućim SDS-om

Skupština opštine Istočna Ilidža nedavno je za isti dan sazvala dvije posebne sjednice. Žurilo im se da skupština usvoji izmjene regulacionih planova na zahtjev investitora. Dok iz vlasti predvođene SDS-om tvrde da postaju značajna lokalna zajednica za privlačenje poslovnih subjekata, iz opozicije koju u ovoj opštini predvodi SNSD sumnjaju da su investitori povezani sa funkcionerima SDS-a.

 

Piše: Sanja Vasković

 

U Istočnoj Ilidži u skorije vrijeme česte su izmjene regulacionih planova. Jedan od investitora na čiji zahtjev je pokrenuta izmjena regulacionog plana Kula- Crkvice je sam vlasnik zemljišta odnosno firma “Projekat brdo” doo sa sjedištem u Istočnoj Ilidži. Prema dostupnim podacima pomenuta firma od osnivanja posluje s gubitkom. U prošloj godini ova firma, koja u prosjeku ima jednog radnika, nije imala prihode, dok je gubitak iznosio 27 233 KM. Međutim, stvarni vlasnik zemljišta i firme je Privredno društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge “EUROSALON REAL ESTATE” doo Beograd sa i te kako visokim prihodima. Djelatnost firme je kupovina i prodaja nekretnina, a vlasnik i direktor firme EUROSALON je Branislav Stojaković iz Beograda koji je svojevremeno bio optužen u aferi “Aerodrom” u Srbiji kada je nadležno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv ministarke za saobraćaj i telekomunikacije Marije Rašete Vukosavljević i 11 osoba zbog sumnje da su oštetili državu za više od 220 miliona dinara, a za sebe nezakonito pribavili više od 60 miliona dinara, pisali su mediji iz Srbije. Optužnica je podignuta zbog malverzacija prilikom rekonstrukcije i opremanja aerodroma u Beogradu. Nakon godina odlaganja sud je na kraju oslobodio ministarku i saradnike zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

 

Zastupnik ove firme u Istočnoj Ilidži je Boris Luketa, predsjednik mladih Opštinskog odbora SDS Istočna ilidža i kandidat iste stranke na prethodnim lokalnim izborima. Luketa je i u upravljačkim organima Sportsko- rekreativnog centra Istočna Ilidža.

 

 

Zanimljivo je da je na istoj adresi firma “K- Projekt” čiji je direktor i vlasnik Miljan Luketa. Ova projektanska kuća dobijala je i dobija poslove i od opštine Istočna Ilidža, što je vidljivo na Portalu javnih nabavki, ali i od opštine Istočni Stari Grad, takođe jednog od bastiona SDS-a, barem na papiru.

 

Da je riječ o firmi iz Srbije potvrdio je i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

 

“Sa ponosom možemo da kažemo da nakon usvajanja izmjene ovog regulacionog plana Istočna Ilidža će dobiti još jednog investitora koji dolazi iz Srbije. U ovom momentu je još rano i nemamo dozvolu da licitiramo koji je to privredni subjekt. Mogu vam samo reći da će napraviti objekat od 30 000 metara kvadratnih, a njegova pretežna djelatnost je logistika i distribucija”, rekao je načelnik, a na pitanja o političkoj aktivnosti zastupnika firme odgovorio je da je riječ o fakultetski obrazovanom momku, koji je predstavnik ove firme, ali ne i vlasnik, stavljajući na teret opoziciji da su pitanjem o investitoru protiv izgradnje opštine Istočna Ilidža.

 

Opozicioni odbornici: Ovakav način urbanizacije nije dobar

 

Da se nadležnim u opštini Istočna Ilidža žurilo da izmjene regulacione planove pokazuje i podatak da je izmjene i dopune regulacionog plana na jednom od lokaliteta Veljine zatražila firma koja je osnovana svega 18 dana prije nego što će zatražiti izmjenu plana, kao vlasnik zemljišta.

 

Riječ je o firmi ENERGY GREEN development, čija je djelatnost gradnja stambenih i nestambenih zgrada. Stvarni vlasnik firme je poznata građevinska firma, opet iz Srbije, ENERGOGROUP doo vlasnika Dejana Brankovića. Branković posjeduje više kompanija u Srbiji, ali i Hrvatskoj, a jedna od njih je i “DEVILLA” koja je, prema pisanju istraživačkog portala BIRN iz Srbije u martu ove godine učestvovala u nelegalno izgrađenoj pa ozakonjenoj vili na Dedinju. Naime, nelegalno izgrađena luksuzna vila od 1.500 kvadrata na Dedinju, u vlasništvu je Adhama Abo Madalale, bliskog saradnika Mohameda Dahlana, koji je posredovao u poslovima Srbije i Emirata. Slično kao i u Istočnoj Ilidži “Devilla” je osnovana pet dana nakon što je Direkcija oglasila prodaju pomenutog objekta. 

 

Sa novoosnovanom firmom zajedno će graditi i firma “Dom invest” doo Istočno Novo Sarajevo dobro poznati graditelj na susjednoj opštini, koji odlično sarađuje sa tamošnjom vlašću.

 

Odbornik SO Istočna Ilidža Marko Šilj kaže da nije saglasan sa čestom izmjenom regulacionih planova i trenutnim načinom urbanizacije ove opštine, ali da shvata da su opštini potrebni prihodi od rente i uređenja s obzirom na ignorisanje ove opštine od strane Vlade Republike Srpske. 

 

“Vidim da je više privrednih subjekata uključeno u osnivanje firme “Energy green” pa me interesuje ko su predstavnici firme? Direktor mi nije poznat, ali za tako kratko vrijeme da 14. oktobra bude osnovana, a već 2. novembra budu ovdje na sjednici meni je vrlo simptomatično”, istakao je odbornik Šilj.

 

 

Odbornik vladajuće većine Saša Golijanin na sjednici je tvrdio da je riječ o jednoj od vodećih grupacija u Srbiji što se tiče izgradnje. 

 

“Osnovana firma prije 18 dana, šta je tu problem?  Ne vidim razlog zbog čega bi to mogao biti neki problem. Kad je firma “MEGA SUN” pravila zgradu Vlade osnovana je dan prije, tada se niko nije bunio, tad je sve bilo ispravno, sad je problem što ulazi veliki investitor, a vi ste protivnik toga, ne vidim razlog.”

 

Podsjećamo, mediji su svojevremeno pisali da je zgrada administrativnog centra Vlade RS u istočnom Sarajevu pretplaćena, odnosno da je kvadrat košao više nego što je bila realna cijena u to vrijeme. 

 

Firma „Mega SUN“ je nedovršenu zgradu kupila od Tome Kovača, vlasnika kompanije Aleksandrija i ratnog ministra policije RS.

 

Načelnik Božović: Ništa ne krijemo

 

Na insinuacije SNSD-ovih odbornika da iza promjena regulacionih planova, i pojedinih investitira stoje ljudi bliski SDS-u Istočna Ilidža načelnik opštine Marinko Božović kaže da ništa ne kriju i da nemaju čega da se plaše, te da ukoliko neko ima određene sumnje vezano za pomenute odluke prijavi nadležnim organima.

 

“Da imamo bilo šta da krijemo, mi ne bi na ovaj način koncipirali dnevni red i to javno napisali.  Apsolutno nemamo nikakav problem sa činjenicom o kojoj vi govorite i koju pokušavate da usmjerite u jednom potpuno drugom kontekstu koji nema veze sa suštinom materijala već sa nečim što predstavlja nagađanje”, tvrdi Božović.

 

 

 

Misteriozni investitor

 

Kada je riječ o regulacionom planu Istočna Ilidža centar u skupštinskim materijalima je samo navedeno da su inicijatori izmjene ovog regulacionog plana pravna i fizička lica zbog čega je odbornik Vladimir Ćosović upitao da li se nešto krije iza toga odnosno zašto nisu nevedena njihova imena.

 

“Mi imamo saznanja da je to firma MT Project doo Široki brijeg”, tvrdi Ćosović.

 

Skupštinska govornica iskorištena je i za politička prepucavanja  pa je odbornik Ćosović pitao zašto izlaze u susret ovoj firmi, te da li firme iz Istočne Ilidže mogu kupiti zemlju u Širokom brijegu i praviti objekat, na šta je stigao spreman odgovor načelnika Božovića da je ipak predsjednik njihove stranke Milorad Dodik blizak hrvatskom lideru Draganu Čoviću.

 

Zbog čega načelnik Božović, iako se poziva na transparentnost u radu opštinske uprave izbjegava reći o kojem investitoru je riječ, ostaje nepoznato, no naši izvori sa terena tvrde da je u pitanju međunarodna kompanija “Lidl”.

 

“To će biti prvi objekat jednog lanca tržnih centara koji je nedavno ušao u BiH, a svjesno vam neću reći o kome se radi” kazao je Božović navodeći brojene beneficije koje će opština imati izgradnjom jednog ovakvog objekta.

 

Iako je Istočno Sarajevo, preciznije, opština Istočno Novo Sarajevo veliko gradilište na kojem su se gradile zgrade pa naknadno mijenjali regulacioni planovi, opštinske zemlje ponestaje, pa je i susjedna opština Istočna Ilidža atraktivna lokacija, kako za kupovinu zemljišta tako i za izgradnju zgrada i poslovnih objekata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *