29/02/2024

Koga štite Mirsad Vilić i državni tjelohranitelji?

Čak i do osam miliona godišnje izdvaja se za policijsku zaštitu političara. Jer je tako odlučio Savjet ministara. No, nema podataka da li se osim VIP političkih ličnosti štite i drugi. I to po odluci direktora DKPT Mirsada Vilića. Niti potvrđuje niti demantuje. Samo tvrdi “mediji prave probleme”.

 

Bespotrebno je i puno košta – kaže za Interview. ba poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut, odgovarajući na naše pitanje zašto Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) nikada nije udovoljila njegovom zahtjevu o pojedinačnim troškovima VIP osoba.

 

Arnaut je ove podatke tražio još krajem 2019. godine.

 

Odgovoreno mu je da informacioni sistem koji Direkcija koristi nema mogućnost da prikupi ove podatke!

 

No, izvještaju i prijedlozi koje je Direkcija uputila nadležnima okvirno upućuju na cifru od čak sedam do osam miliona godišnje, koliko se izdvaja za zaštitu osoba koje imaju VIP tretman u Bosni i Hercegovini.

 

Svi prijedlozi da se troškovi smanje i naprave višemilionske uštede (čak i do pet miliona KM) zapeli su u Savjetu ministara.)

 

Javnost s vremena na vrijeme i to kad mediji ukažu i objave ima donekle sliku koliko novca budžetskih obveznika ide na silnu pratnju, automobile, zaštitu.

 

Kad u nabavku ide ministarka

 

Tako je fotografija iz aprila prošle godine, objavljena na društvenim mrežama, a na kojoj se vidi kako šefica bh. diplomatije Bisera Turković pod policijskom pratnjom obavlja kupovinu u jednom tržnom centru u Sarajevu izazvala ogorčenje građana.

 

 

Da stvar bude gora, ministarka je odgovorila da je gotovo „primorana živjeti pod policijskom zaštitom sve dok je na poziciji ministrice, jer tako nalažu propisi“.

 

Direkcija objasnila da se štićena osoba „ne može odreći pratnje“, te da je u proceduri donošenje prijedloga koji će to omogućiti.

 

Od prijedloga, evo godinu i po ništa.

 

Ko ima pravo na privremenu policijsku zaštitu, šta kaže zakon, na čemu se to temelji, kakav je njegov stav o prijedlogu smanjenja broja zaštitara, ali i ličnosti, o uštedama, te zašto javnost ne može dobiti izvještaje, htjeli smo pitati direktora DKPT Mirsada Vilića.

 

Prva, druga, treća kategorija

 

Dugo nismo dobijali odgovor, pa nam je na kraju kao alternativa ponuđen njegov zamjenik, iskusni policijski službenik Ivica Bošnjak. Pa ćemo službeno, pitanje po pitanje.

 

Mi radimo na osnovu Zakona, odnosu provedenih propisa donesenih na osnovu zakona. Odlukom o određivanju osoba i objekata određuju se objekti koji se osiguravaju. Uputstvom o načinu i metodu određuju se osobe i kategorije – prva, druga i treća – formalno nam diktira Bošnjak.

 

Kategorija podrazumijeva koji sistem zaštite se preduzima.

 

Prva je, dakako, najjača – obuhvata članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. To znači po osobi 6 ljudi, 2 automobila.

 

U drugoj kategoriji su ministri Savjeta ministara, glavni državni tužilac i predsjednik Suda BiH. Po četiri zaštitara, jedan automobil.

 

Treća kategorija obuhvata zamjenike predsjedavajućih domova naroda Parlamenta BiH. Njima su određeni jedan ili dva zaštitara, automobil nije obavezan, ali kako kaže, Bošnjak, ipak imaju.

 

Zaštita podrazumijeva mjesto stanovanja, kretanja i mjesto rada. Za sve tri kategorije. No, često određene osobe potpišu izjave i odbiju osiguranje mjesta stanovanja – ističe Bošnjak.

 

Zaštita se dobije odmah nakon što Centralna izborna komisija BiH potvrdi zvanične rezultate izbora. Direkcija djeluje proaktivno, ne čeka službeni zahtjev, nego „kuca na vrata kabineta“.

 

Također u njihovoj nadležnosti je zaštita ne samo domaćih političara, već i inostranih, zatim ambasada, konzulata, međunarodnih organizacija…

 

S domaćim političarima, a u saradnji s inostranim agencijama, rade i provjere, te putuju na službena putovanja naravno, ali i na privatna putovanja, godišnje odmore.

 

No, to nije sve.

 

Predsjedništvo BiH je prije 15 godina donijelo odluku da nakon isteka mandata imaju zaštitu još godinu dana. I svi to koriste – dodaje Bošnjak.

 

To znači da se prave duple ekipe, po šest za tri aktuelna i po šest za tri prošla člana Predsjedništva BiH. Plus automobili…

 

A što je s onima koji nisu političari, pitamo Bošnjaka? Može li direktor Vilić ili neko drugi iz Direkcije donijeti odluku o zaštiti.

 

Može, ali Bošnjak takav slučaj ne zna.

 

Pa kad mu kažemo da imamo informacije da je zaštitu imala bivša direktorka BH Radija Pejka Medić kaže nam da s tim nije upoznat.

 

Ne štitimo Zeljkovića kako zamišljate

 

Naknadno nam je javio da u Direkciji nema takve evidencije i da se može dogoditi da neke ličnosti štite ili kantonalni ili entitetski MUP-ovi, odnosno SIPA.

 

Na pitanje je li mu poznato da li je, kako tvrde izvori bliski našem portalu, direktor Vilić odobrio zaštitu i predsjedniku Fudbalskog saveza BiH Vici Zeljkoviću, Bošnjak je također rekao da mu nije poznato.

 

Znate ovdje ima puno policija. Provjerit ću, ali nemam informaciju. Ne štitimo Zeljkovića onako kako vi zamišljate. Bude slučajeva kad su u pitanju javni skupovi, koncerti, utakmice… Kad se najavi da je neki važan događaj, kad igra na primjer reprezentacija… Ali to je samo za taj dan – tvrdi Bošnjak.

 

Zeljković nije odgovorio na pitanja

Tražili smo i od Zeljkovića objašnjenje ko ga, kad i u kojoj mjeri štiti, jer su naši izvori naveli da su s njim stalno zaštitari, no, odgovor na pitanje koje smo mu poslali nismo dobili.

 

S druge strane, nekadašnji ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je za Interview. ba da je predlagao redukciju kako broja štićenik, tako i inoviranje načina na koji se to radi.

 

Vidio sam da je to pretjerano. Ima osoba koje se nepotrebno štite. Evo uzmite ministre. Neko je pravilo, kad govorimo o Vijeću ministara, predsjedavajući i zamjenici, te ministri odbrane i sigurnosti. Ali, šta će pratnja recimo ministru civilnih poslova ili ministru za izbjeglice? Smatrao sam da treba redukovati, baš kao i broj osoba koji dobijaju pratnju na osnovu bezbjednosnih procjena – kazao nam je Mekić.

 

Kad ga podsjećamo da je upravo on prošloga ljeta objavio fotografije na kojima se vidi da zaštitari prate Tomislava Tadića, sina bivše glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić, Mektić nam kaže da je to samo ilustracija i argument za promjenu koju treba napraviti Savjet ministara BiH u ovoj oblasti.

 

Tomislav Tadić, sin bivše glavne tužiteljice. Zaštirar mu nosi vodu

 

Mektić je tada kazao kako Direkcija za koordinaciju policijskih tijela koja je zadužena za “štićene osobe” osigurava i ličnosti koje nemaju pravo na zaštitu. Pa je izdvojio upravo slučaj tužiteljice Tadić, koju je, kazao je Mektić, osiguravalo čak 18 policijskih službenika!?

 

– I nije to jedini problem. Direkcija obezbjeđuje i njenog sina koji ima preko 40 godina. Pored toga, njen sin koristi čak i službeno vozilo Direkcije kako u zemlji tako i kada putuje van BiH… Putuje se po inostranstvima, čuvaju se djeca, snahe, rodbina. Čuva se sin glavne tužiteljice. Pa, gdje to ima – upitao je Mektić.

 

Vilića pitamo, Bošnjak odgovara

 

Nedugo poslije Mektić je ponovo objavio fotografiju Tomislava Tadića kako izlazi iz automobila Direkcije za policijsku koordinaciju.

 

Sve mu to nezakonito omogućio direktor Mirsad Vilić – komentirao je Mektić tražeći Vilićevu smjenu jer je „napravio hamale od od policajaca koji čuvaju štićene osobe”.

 

Mektić vjeruje da kod Vilića status VIP osobe ima i Vico Zeljković.

 

Vidi se ta pratnja. Nisam siguran daje li mu je Vilić ili neko drugi. Ali to je van svake pameti – dodaje Mektić.

 

Lična pratnja u privatne svrhe

 

Napominje kako pouzdano zna da postoje slučajevi da je Direkcija sama odlučivala i određivala pratnju određenim osobama, pratila djecu u školu, na godišnje odmore.

 

Mislim da tu ima puno zloupotreba. To bi trebalo novim pravilima urediti. To mora uraditi Vijeće ministara, da se tačno zna koga štiti država. Svelo se na proizvoljne procjene pojedinaca. Lična pratnja, vozila, sve se koristi u privatne svrhe… – navodi Mektić.

 

Direktor Vilić nikada nije odgovorio na Mektićeve optužbe, ali novinarima je u sličnim prilikama govorio da zloupotrebe ne postoje.

 

Naprotiv, insinuirao je da upravo mediji prave probleme objavljujući koga je sve Direkcija prigrlila u zaštitu.

 

Vilić nije demantirao ni pisanja medija iz januara 2019. da su tužioci iz BiH ostali bez zaštite, a nakon skandala s pratnjom koja je gotovo dan i noć bila na raspolaganju djeci tužiteljke Dijane Kajmaković.

 

Navodno je Vilić procijenio da neki od štićenih tužitelja zloupotrebljavaju policijsku zaštitu. Odluka je donesena nakon što je objavljeno da je kćerka tužiteljice Kajmaković imala policijsku pratnju tokom novogodišnjeg izleta u Tursku.

 

Ni nakon ovog skandala Vilić se nije oglasio. On nema običaja polagati račune javnosti.

 

IZVOR: Interview/ Senka Kurt

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *