Нед. дец 3rd, 2023

Koji su alternativni načini snabdijevanja potrošača vodom na Palama?

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” a.d. Pale obavijestili su građane da su obilne padavine prouzrokovale blago zamućenje vode, te da trenutno ista nije za upotrebu.

 

“Kada mutnoća vode bude u zakonski propisanim granicama, potrošači će biti blagovremeno obaviješteni”, stoji u šturom objašnjenju na stranici ovog javnog preduzeća bez konkretnih podataka.

 

Iz Vodovoda su potrošačima preporučili alternativno snabdijevanje vodom, pa se postavlja pitanje koju alternativu imaju stanovnici Pala s obzirom da postoji jedno vodovodno preduzeće. Jedina alternativa u ovom slučaju jeste kupovina flaširane vode.

 

Zamućenje vode uzrokuju suspendovane čestice gline, čestice mulja, male organske i neorganske materije, rastvorene, obojene organske supstance, mikroorganizmi, plankton, a osim spoljašnjim klimatskim promjenama može biti uzrokovano i neodgovornim ponašanjem, kao što je ispuštanje otpadnih voda u blizini izvora vode.


 

SPIN Info je odavno upozoravao na izlivanje otpadnih voda sa područja Jahorine u rijeku Bistricu.

 

Problem kanalizacije, odnosno fekalnih kolektora u Palama je višegodišnji problem za koji nadležni još uvijek nemaju rješenje.

 

Da se sva kanalizacija i sa područja Pala uliva u rijeke priznao je na jednoj od sjednica Skupštine Grada Istočno Sarajevo aktuelni direktor preduzeća JP “Vodovod i kanalizacija” AD Pale Dejan Kojić.

 

 

Izlivanje kanalizacije sa Jahorine- opasnost za zagađenje vode u Palama i Sarajevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *