Koliko zarađuju narodni poslanici Republike Srpske?

Narodni poslanici koji su predsjednici radnih tijela u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) uz pozamašnu platu, dobijaju i mjesečni dodatak od oko 300 KM bez obzira da li su njihove komisije i odbori taj mjesec uopšte zasjedali.

 

U NS RS su za CAPITAL kazali da neto plate profesionalnih poslanika  u Skupštini iznose 3.075 KM

Predsjednici radnih tijela u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju mjesečno uvećanje plate za 299 KM po osnovu obavljanja funkcije predsjednika radnog tijela“, istakli su u Narodnoj skupštini.

Građani Republike Srpske znači svake godine izdvajaju oko 100.000 KM samo za dodatak predsjednika radnih tijela.

Ako uzmemo u obzir da NS RS ima 27 radnih tijela, a samim tim i 27 predsjednika dolazimo do rezultata da se za njihove dodatke mjesečno izdvaja oko 8.000 maraka što na godišnjem nivou iznosi, kako je pomenuto gotovo 100.000 KM.

Ukoliko je neko profesionalni poslanik, a ujedno je i predsjednik određenog radnog tijela njegova neto mjesečna primanja su oko 3.400 maraka.

Pored toga, u Skupštini ističu da mjesečni dodatak predsjednika radnih tijela ne zavisi od broja održanih sjednica radnih tijela, što znači da ih 300 maraka mjesečno očekuje bez obzira da li je to tijelo zasjedalo ili ne.

Kako su istakli novčana neto naknada, odnosno poslanički dodatak za neprofesionalne poslanike iznosi 2.063 KM i računa se na osnovu 70 odsto osnovne bruto plate poslanika koji je u radnom odnosu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odnosno profesionalnog poslanika.

Podsjetimo, Budžet Narodne skupštine za ovu godinu iznosi 12,4 miliona maraka. Od tog iznosa na lična primanja zaposlenih odlazi 8,7 miliona KM.

Topić: Neodgovorno trošenje novca poreskih obveznika

Politička analitičarka Tanja Topić u izjavi za CAPITAL navodi da je činjenica da predsjednici skupštinskih tijela primaju mjesečni dodatak na platu bez obzira da li to tijelo zasjedalo ili ne je zapravo ilustracija odnosa prema novcu poreskih obveznika.

„Tu imamo dvije strane medalje. S jedne strane, neodgovoran pristup onih koji odlučuju o trošenju tih sredstava bez osjećaja da se radi o novcu poreskih obveznika. S druge strane, postoji potpuno nezainteresovanost samih poreskih obveznika da traže i da insistiraju od onih koji su nosioci vlasti da se vidi na koji se način troši njihov novac“, naglasila je Topićeva.

 

CAPITAL: Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *