22/02/2024

“Konstruktor” Foča: Našu firmu prikazujete u negativnom kontekstu

Nakon što smo objavili priču vezano za projekat obnove kuća povratnicima u Foči, koji su nezadovoljni prvenstveno izvođačem radova odnosno firmom “Konstruktor”, na adresu našeg portala par dana kasnije stigao je demanti pomenute firme. Iako smo u skladu sa novinarskom etikom uredno pozvali predstavnike firme, Milivoje Davidović, predstavnik izvođača radova „Konstruktor“ rekao je našem novinaru Slađanu Tomiću : „Nemaš mene šta da zoveš, aj’ doviđenja”, na njegovo insistiranje da dobije odgovor na pitanja koja su od javnog interesa.

 

Ipak, demanti firme “Konstruktor” doo Foča, potpisan od strane direktora Novice Ivanovića prenosimo u cjelosti:

 

Dana dana 26.06.2023 na veb adresi  Vašeg informativnog portala Spin Info ste objavili tekst pod nazivom „Otkrivamo kako su prevareni povratnici u Foči: Potrošen novac za obnovu kuća, korisnici krive izvođača radova“ u kome našu firmu prikazujete u negativnom kontekstu, prenošenjem neistinith informacija i tendencioznim zaključcima nanosite šetetu ugledu naše firme.

Prije svega želimo da istaknemo:

ČINJENIČNO STANJE

1.Finansijska strana ugovora

Ugovorena vrijednost radova(osnovni ugovor) sa popustom:                                     1.789.761,23 KM bez PDV-a

Ugovorena vrijednost radova sa popustom iz Aneksa br. 1:                                        1.670.524,74 KM bez PDV-a

(umanjenje Džomba Halil,Nezirević Šaćira i Tehmaz Suljo)                                       119.236,49 KM  bez PDV-a

Ugovorena vrijednost radova sa popustom iz Aneksa br. 2:                                        1.587.248,81 KM bez PDV-a

(umanjenje Čorbo Alija i Jež Hurija)                                                                              83.278,93 KM bez PDV-a

Ugovorena vrijednost radova sa popustom iz Aneksa br. 3:                                        1.320.258,38 KM bez PDV-a

(Umanjenje Bećirević Agana,Đozo Osaman,Haznader Hasan,

Komar Husein,Perišić Ranko,Sarač Kenan i Termiz Medhiba)                                    266.990,43 KM bez PDV-a

Ugovorena vrijednost dodatnih radova :                                                                       50.295,79 KM bez PDV-a

Ukupno do sad isplaćeno:                                                                                    1.183.703,98 KM bez PDV-a

               

2.Razlozi za umanjenje ugovora

Prije svega napominjemo da mi kao firma nemamo ništa sa izborom korisnika, niti imamo bilo kakve međusobno ugovorene obaveze.Izbor korisnika,isključivo vrše Ministarstvo za ljudska prava  i izbjeglice BiH,Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS i Opština Foča.Sve navedeno se jasno vidi iz Ugovora koji korisnici potpisuju sa nevedenim institucijama i koji ste Vi objavili.

Aneks br. 1 ,korisnici Džomba Halil,Nezirević Šaćira i Tehmaz Suljo su u medjuvremenu preminuli.Na prijedlog Investora korisnici su izuzeti iz Ugovora što je sprvedeno kroz ovaj aneks.

Korisnici sklapaju ugovor sa Ministarstvo za ljudska prava  i izbjeglice BiH,Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS i Opštinom Foča.Jasno se vidi da mi kao firma nemamo nikakav uticaj na izbor korisnika.

Aneks br.2 ,korisnici Čorbo Alija i Jež Hurija ,ne postoji odgovorarjući pristupni put što su zajednički konstatovali predstavnici Investitora i navedene korisnike uklonili sa iste.

Aneksa br. 3 korisnici Bećirević Agana,Đozo Osaman,Haznader Hasan,Komar Husein,Perišić Ranko,Sarač Kenan i Termiz Medhiba.Zbog loše projektne dokumentacije,u pogledu statičkih proračuna i stabilnosti objekata, koje je radila firma Vizija d.o.o. Sarajevo ,što su konstatovali i inženjeri ispred Ministarstvo za ljudska prava  i izbjeglice BiH,Republički sekretarijat za raseljena lica,ove objekte nije bilo moguće izvesti po toj dokumentaciji,i predstavnici Investitora su predložili da se iste ne rade što je sprovodeno kroz ovaj Aneks.

3.Kvalitet izvedenih radova

 

Kvalitet izvedenih radova je u svemu prema ugovorenom predmjeru i predračunu,sem bioloških prečistača umjesto kojih su ugrađene odgovarajuće septičke jame  (sa svom potrebnom tehničkom i atestnom dokumentacijom) i par sitnih izmjena na licu mjesta koje su uglavnom radjene na zahtjev Korisnika.

Do izmjene rješenja fekalnog kolektora je došlo uglavnom zbog lakšeg održavanja u eksploataciji,pri čemu je dobijena saglasnost Investitora i Nadzornog organa uz adekvatno umanjenje ugovorene cijene što je i urađeno.

Svi radovi su tehnički primljeni od strane stručne komisije (uglavnom bez ijedne primjedbe)  sa par sitnih nedostataka koji su otklonjeni u roku od 7 dana.Takodje svaku kuću je primio i Korisnik što je potvrdio svojim potpisom na zapisniku.

4.Rokovi za izvodjenje radova

Rok za izvođenje radova je produžavan na osnovu opravdanih razloga i za to postoji saglasnosti Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Naime da bi Vam ukazali na sve netačne podatke koje je u tom tekstu napisao Vaš novinar Sladjan Tomić krenućemo taksativno:

U dijelu teksta ste napisali :

„U međuvremenu, novac je potrošen, devet porodica ostalo je bez obećanog,stambenog objekta …“ Demanti:Novac od 12 kuća koje su kroz Aneks 1,Aneks 2 i Aneks 3 ugovora isključene iz osnovnog Ugovora (ukupno ugovoreno 43 kuće,realizovano 31) je nenaplaćen,što se jasno vidi kroz Ankes 3 gdje je osnovni ugovor sa 1.789.761,23 KM bez poreza na dodatnu vrijednost  smanjen na 1.320.258,38 KM bez PDV.

Iako ste uredno dobili ovu informaciju od strane Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i u jednom dijelu teksta ste to i objavili,jasno se vidi tendeciozno  pisanje Vašeg novinara  o nekakvoj prevari sa tim novcem čime direktno nas stavlja u negativan kontekst.

Da bi jasno ukazali na navedenu tendenciju Vašeg novinara ,on sam bez ikakve provjere navodi „Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatio je 1.789.761 KM firmi “Konstruktor” ,što apsolutno nije tačno jer je sa današnjim danom uplaćen znatno manji iznos 1.183.703,98 KM bez PDV-a.On svjesno dovodi u zabludu i pravi netačnu konstrukciju jer Ugovorenu vrijendost od 1.789.761 KM KM bez PDV  proglašava za uplaćena sredstva,čime u cijelom tekstu manipuliše iako mu je u tom trenutku poznata činjenica da je Ugovorena vrijednost smanjena na 1.320.258,38 KM bez PDV.I daljem tekstu nastavlja da prenosi netačne informacije „Prošlo je dvije godine, imamo potpisan ugovor, dobili su novac, nisu ništa implementirali. Nama nisu ništa uradili. Već se počelo urušavati ono što smo uradili kao pripremne radove“.

Da svjesno narušava ugled i nanosi šteti našoj firmi Vaš novinar nastavlja i dalje,iako mu sagovornik objašnjava da je korisnik u medjuvremenu preminuo i time izgubio pravo na donaciju ( o čemu odlučuju Ministarstvo za ljudska prava  i izbjeglice BiH,Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS i Opština Foča), novinar maliciozno to povezuje sa našom firmom u dijelu „  o problemu koji je “Konstruktor” napravio povratničkim porodicama“ iako mu je bio dostupan Ugovor Korisnika sa Ministarstvo za ljudska prava  i izbjeglice BiH,Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS i Opština Foča,gdje se jasno vidi da mi nismo ugovorna strana.Sem navoda Korisnika,i Iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Vam je potvrđeno da određen broj kuća, kako kažu, iz opravdanih razloga nije ni započet. Jedan od osnovnih razloga je nepostojanje potrebne infrastrukture (putevi, vodovodna i elektromreža), kao i neusklađena projektna dokumentacija sa stanjem na terenu.

Vrh malicioznosti Vaš novinar navodi u „Bez obzira na silni novac iz budžeta koji je ova firma dobila, neispunjavanje ugovornih obaveza nije jedina nepravilnost koju je “Konstruktor” radio“ i „Umjesto sankcija za neispunjavanje ugovorenih obaveza na štetu korisnika, (ne) opravdanih razloga kašnjenja i loše urađenih stambenih jedinica, “Konstruktor” i dalje dobija poslove od istih  institucija i preduzeća“  Iako se čak i ovakvom tesktu nigdje ne može zaključiti koju tačno ugovorenu obavazu mi nismo ispunili (a ispunili smo sve) ,ove neosnovane i netačne navode smatramo kao nanošenje nemjerljive poslovne štete i ugleda našoj firmi od strane Vašeg portala.

Poštovana,

Na osnovu  gore napisanog,gdje smo jasno ukazali da ste netačnim,neprovjerenim navodima imali jasnu namjeru da nam nanesete poslovnu štetu i urušite ugled, od Vas tražimo da u razumnom roku od 3 dana javno putem Vašeg portala nam uputite javno izvinjenje i da  objavite ovaj demanti bez korekcija.

U suprotnom,budite sigurni da  ćemo protiv Vas pokrenuti sve dostupne pravne mehanizme za krivičnu odgovornost i naknadu za pretrpljenu štetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *