KORONA KRIMINAL NA ČEKANJU: Travel for Fun zabavlja narod o njegovom trošku

Okružni sud u Banjaluci nema termin za nastavak suđenja Zeljkoviću, Markoviću, Bojiću, Dubravcu i Crljiću za milionski tešku aferu „korona-ugovori“. Za to vrijeme Saša Marković, vlasnik turističke agencije „T4F“ poziva na putovanja, organizuje narodnjačke žurke širom RS, a od SNSD-ovog direktora TO Istočno Sarajevo Igora Ikonića dobija ugovor od 36.600 KM. Zbir od početka godine iznosi 50.640 KM.

 

Piše: Žana Karić Gauk/Žurnal

 

Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel for Fun“, kojem suđenje za mislionski korona-kriminal i dalje traje, nikad bolje nije poslovao. Turiste poziva na putovanja, organizuje narodnjačke koncerte i žurke širom Republike Srpske, a od SNSD-ovog direktora Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Igora Ikonića za muzička dešavanja dobio je 36.600 KM.   

Marković i Ikonić ugovor su potpisali 8. maja.

Vlasnik „Travel For Fun“ tako se očito dokazao i na ovom polju, jer je direktor TO 10. januara s njim potpisao i dva direktna ugovora od po 7.020 KM sa PDV-om. Prvi za koncert, kako su najavili mediji bliski vlasti, „čuvenog Borisa Režaka“, a drugi za angažman tehničara i binske opreme u noći proslave pravoslavne Nove godine, kada je je Režak nastupao.

Ukupno je to ove godine 50.640 KM iz budžeta.

 

Dok je suđenje za milionski kriminal u toku, na Facebook stranici „T4F“ je živo. Uz najave koncerata na otvorenom, Marković nudi putovanja po cijeloj Bosni i Hercegovini, regionu, ali i inostranstvu.

Sa prosječno pet radnika prošle godine prihodovao je čak 743.769 KM, a kao ostvarenu dobit prikazao 225.490 KM. U odnosu na godinu ranije cifre su otišle u nebo – 2021. godine prihodovao je samo 153.056 KM, a ostvario dobit od 21.342 KM.

Markovićevi poslovi ne trpe posljedice nezakonitih poslovanja sa Branislavom Zeljkovićem, bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS i kadrom Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

OPTUŽEN ZA MILIONSKI KRIMINAL, A TRANSPARENTNO NA TENDERIMA

Na tendere se transparentno vratio baš pred februarski nastavak suđenja kako njemu, tako i vlasniku „Promedinga“ Draganu Dubravcu, vlasniku „Sineks laboratorije“ i „Aqualaba“ Sandiju Crljiću, vlasniku „Procontrola“ Slavku Bojiću i direktoru IJZ Zeljkoviću zbog nezakonito sklopljenih ugovora vrijednih više od tri miliona maraka, u vrijeme kada su građani zatvarani u karantin, a u bolnicama umirali na respiratorima.

„Najave seoskih zabava Marković promoviše na Facebook stranici agencije, a glavni gosti su iz samog vrha SNSD, u kojem su mnogi kriminalci našli zaštitu. Dok turbo folk svira, Marković obezbjeđuje lokacije za potpisivanje peticije protiv odluke (tadašnjeg) visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca“, upozoravao je je Žurnal i u julu prošle godine.

Vladajućem SNSD-u i njegovim kadrovima očito nije zasmetalo Markovićevo priznanje pred republičkim tužiocima da je Zeljkoviću dao 250.000 KM(najmanje 20 puta u različitim iznosima, od 5.000 do 25.000 KM, ukupno 250.000 KM), kao i da mu je Zeljković rekao da treba da komuniciraju preko aplikacije „Signal“, jer je to „sigurnija varijanta“. Rekao je i da je Zeljkoviću novac davao i u prostorijama Stevandićeve „Ujedinjene Srpske“.

Nadležne institucije sada bi opet valjalo podsjetiti da su inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova RS dokumentaciju o poslovanju Instituta za javno zdravstvo RS i turističkog vodiča Saše Markovića zatražili još 12. maja 2020. godine.

Naime, kako je portal „InfoVeza“ dokumentovao, prvo su, 3. aprila 2020. dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“ i tamošnji Dom za starija lica sa „Travel for Fun“ u vlasništvu Dobojlije Markovića, potpisali ugovor od 136.918 KM za nabavku zaštitnih odijela i maski. Uprava zdravstvene ustanove posao je direktno ispregovarala bez obavještenja javnosti. Niko se nije pitao zbog čega medicinsku opremu nabavlja turistička agencija koja u Agenciji za lijekove BiH nije registrovana za promet medicinske opreme.

Nekoliko dana kasnije, 29. aprila „InfoVeza“ je, takođe, dokumentovala: Institut za javno zdravstvo RS potpisao je ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od čak 2.794.545 KM za nabavku zaštitne medicinske opreme. I ovaj posao sklopljen je nakon direktnog pregovaranja bez objave obavještenja u javnosti.

Direktor Instituta Zeljković kazao je tada da je pregovarao sa konzorcijumom „Travel for Fun“ i „Promeding“ iz Laktaša za nabavku 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 FFP2 zaštitnih maski i 500 digitalnih beskontaktnih termometara, međutim, slagao je. U dokumentaciji Agencije za javne nabavke stoji da je posao završen nakon što su Marković i Zeljković sami sjeli za sto i dogovorili milionsku cifru. Takođe, tvrdio je da je sve koštalo 2.200.185 KM, ali u potpisanom ugovoru i dalje je pola miliona KM više.

Turistički vodič Marković tu nije stao. Zaštitne kombinezone nabavljao je i za Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, a beskontaktni toplomjer za banjalučki Studentski centar „Nikola Tesla“.

Zađe li se u ne tako davnu prošlost, vidi se da Marković ima široko iskustvo u radu sa SNSD-om, ali i organizacijom večeri za pamćenje. Jednu takvu, za doček njemu sretne 2020, organizovao je u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Sve mu je plaćeno po direktnom sporazumu – 7.020 KM, što je maksimalna zakonska vrijednost za direktno sklapanje posla.

Zanimljivo, Mladen Gajić, korona direktor dobojske bolnice, 2022. osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na minimalnih deset mjeseci zatvora za nesavjestan rad u službi. Ranije je sa Republičkim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice. U kaznu su mu uračunata i tri mjeseca provedena u pritvoru. Marković se izvukao.

A SUĐENJE ĆE BITI NASTAVLJENO?

Okružni sud u Banjaluci nema termin za novo ročište suđenja Zeljkoviću i „privrednicima“.

Markovićev advokat je Miloš Stevanović. Alternativna televizija, bliska porodici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u emisijama ga najavljuje kao biznismena i investitora. Poznat je i po ulozi političkog direktora DNS-a Nenada Nešića, aktuelnog ministra sigurnosti BiH, koji je u koaliciji sa Dodikom.

O predmetu korona kriminal medijima kaže da je riječ o jednoj od najkompleksnijih pravnih stvari koje se vode pred pravosuđem u RS. Dokazi su kompleksni, tvrdi, a odbrana će se baviti njihovom zakonitošću, izvoditi svoje svjedoke i predstavljati vještačenja.

Požalio se i da su ročišta odgađana zbog bolesti Slavka Bojića.

Ostali advokati najavljuju da bi sve moglo potrajati godinama.

TUŽITELJICA TVRDILA DA ĆE DOKAZATI KRIMINAL

„Kada smo zbog pretresa stigli u IJZ RS i tražili tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Branislava Zeljkovića on je, oko 11.30, poručio da stiže ubrzo, a onda je oko 15.35 poslao SMS u kojem je naveo da je na pregledu izvan BiH i da se vraća sutra“, rekla je u nastavku suđenja korona grupi 13. februara Sanja Tadić– Stojisavljević, republička javna tužiteljica.

On je u 15.35, kako je precizirala, poslao saradnicima SMS u kojem je pisalo:

„Zdravo, tek sada sam uspio uhvatiti mrežu. Javite kolegama iz MUP-a da sam na pregledu van BiH”.

Zeljković se tereti za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja.

“Dokazaćemo da je budžetu RS načinjena šteta veća od 1,3 miliona KM”, obećala je Tadić – Stojisavljevićava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *