Korupcija, bezakonje i sumrak demokratije u Trebinju

Graditi bilo kakav objekat bez građevinske dozvole na otetoj imovini jasno govori o situaciji u kojoj se nekoliko pojedinaca stavilo iznad zakona, provodeći politiku sile i bezakonja, vodeći se isključivo ličnim interesima.

 

IZVOR: Antikorupcija

 

Na opšte veselje prisutnih visokopozicioniranih predstavnika vlasti Republike Srpske i dijela građana Trebinja koji su mahom kao uposlenici javnih ustanova i institucija lokalne vlasti u neku ruku bili prisiljeni doći na ovaj skup, nakon niza nezakonitih radnji a uz tvrdnju da je sve po zakonu, položen je kamen temeljac za JZU Bolnica Trebinje.

Iz Udruženja građana Pokret za restituciju Trebinje navode kako je bilo pitanje dana kad će se ovo dogoditi bez obzira što je cijeli proces ishodovanja dokumentacije potrebne da bi se došlo do ove faze nezakonit i sa tim su upoznate sve nadležne institucije Republike Srpske, visoki predstavnik i Pravobranilaštvo BiH.

Republički inspektori RS su samo devet dana prije ovog događaja, 30. i 31. maja, na zahtjev udruženja napravili inspekcijski nadzor i kako kažu, nakon  detaljnog pregleda i dokumentacije i stanja na terenu utvrdili da nema nepravilnosti, odnosno da je sve po zakonu. Međutim, članovi udruženja su se istog dana, na licu mjesta uvjerili kako to nije istina jer na tabli gradilišta još uvijek nije ništa upisano čime je prekršen Zakon o uređenju prostora i građenju Republike Srpske. Međutim, već sutradan, podatci na tabli su upisani, tako da je javnost tek tada saznala da su radovi započeli dva mjeseca prije izdavanja građevinske dozvole za izvođenje pripremnih radova za izgradnju objekta.

Poglavlje 4.4. Izdavanje građevinske dozvole za pripremne radove za složene objekte  Zakona o uređenju prostora i građenju Republike Srpske, Član 133 kaže kako je između ostalog uz zahtjev investitor dužan priložiti lokacijske uslove i rješenje o pretvaranju poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u građevinsko te mišljenje građana susjednih parcela.

Podsjećamo, nedavno, u martu ove godine, Republički urbanističko-građevinski inspektor je nakon provedene inspekcije utvrdio nepravilnosti pri ishodovanju lokacijskih uslova i naredio nadležnom ministarstvu da lokacijske uslove uskladi sa Zakonom ili ih proglasi nevažećima što znači da su obzirom da su započeti u februaru, radovi na pripremi počeli ne samo bez spomenute građevinske dozvole za pripremne radove već i bez lokacijskih uslova koji su u skladu sa zakonom.

Također, prema Prostornom planu, lokacija na kojoj se gradi bolnica je identifikovana u zoni označenoj kao urbano područje namjeno za izgradnju bolnice, odnosno zemljište posebne namjene-gradilište, do privođenja istog trajnoj namjeni. Postavlja se pitanje je li uz zahtjev za građevinsku dozvolu priloženo traženo Rješenje o pretvaranju poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u građevinsko zemljište ili samo izvod iz Prostornog plana?

Također, prilikom inspekcije utvrđeno je da za lokacijske uslove nisu priložene izjave vlasnika susjednih parcela. Kako su neki od vlasnika i članovi udruženja, oni tvrde da ih nitko u međuvremenu nije kontaktirao za mišljenje. Ostaje znači „nepoznanica“ jesu li lokacijski uslovi usklađeni sa zakonom kako je naređeno ili su poništeni. Ili su jednostavno ostali takvi kakvi su i bili? Uglavnom, kako god, bez njih ne bi trebalo biti ni građevinske dozvole za pripremne radove.

Svi dosadašnji  napori aktivista da dobiju na uvid građevinsku dozvolu za pripremne radove su propali. Postoji njen broj i tvrdnja da ona postoji. Možda i postoji ali je zasigurno zasnovana na nezakonitim radnjama i vrlo lako oboriva na sudu. Zbog toga, za vlast koja gura ovaj projekat po svaku cijenu, ne  bi bilo dobro da ista ugleda svjetlo dana sve dok ne bude izdata građevinska dozvola za gradnju objekta.

Uglavnom, vratimo se na početak. Nakon što su zatražili dozvolu za organizovanje mirnih protesta  na lokaciji polaganja kamena temeljca, Policijska uprava Trebinje je izdala Rješenje o zabrani održavanja javnog okupljenja. Čak im je na upit smiju li se pojaviti u majicama i tako mirno protestirati kraj prilaznog puta rečeno da ne smiju doći na skup sa istaknutim bilo kakvim obilježjima niti se grupirati na pristupnim putevima prema lokaciji.

Članovi udruženja su se, stoga, dva sata prije „svečanosti“ okupili i održali press konferenciju pred prostorijama Mjesne zajednice Pridvorci u kojoj im je od nedavno onemogućen pristup i održavanje sastanaka.

I kako rekoše u otvorenom pismu, koje su nakon press konferencije uputili Predsjedniku Republike Srpske i predsjedniku Vlade Republike Srpske, članovi Pokreta za restituciju nikada nisu bili protiv izgradnje bolnice. Dapače, oni podržavaju njenu izgradnju ali na drugoj lokaciji. Ne na otetom, poljoprivrednom zemljištu, na kojem po važećem zakonu nije dozvoljena gradnja.

Kako na kraju pisma kažu, ovaj „svečani čin“ polaganja kamena temeljca za njih predstavlja praznik korupcije, bezakonja i sumrak demokratije u kome su pogaženi svi sistemi prava. Jer graditi bilo kakav objekat bez građevinske dozvole na otetoj imovini jasno govori o situaciji u kojoj se nekoliko pojedinaca stavilo iznad zakona provodeći politiku sile i bezakonja, vodeći se isključivo ličnim interesima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *