Krivični zakonik RS pred Ustavnim sudom

Pravni tima kojeg je angažovala medijska zajednica danas je predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta.

Podnosioci inicijative su advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, a inicijativom se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Prvi član kriminalizuje klevetu, a drugi iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Advokat Aleksandar Jokić je kazao da su pokušali na što detaljniji način objasniti sto “zašto su izmjene Krivičnog zakonika protiv Ustava i zašto u našem pravnom sistemu predstavlja elementarno kršenje ljudskih prava koje se odnosi na slobodu govora”.

“Nadamo se da će inicijativa uroditi plodom i da će Ustavni sud zaštiti građane od vlasti”, kazao je on.

Advokat Jovana Kisin Zagajac kaže da miješanje države u slobodu govore, kao osnovno ljudsko pravo ne može biti nerazumno i neproporcionalno.

“Krivični progon te novčane kazne i kazna zatvora koja se može izreći ako se ne plati novčana kazna predstavlja prekomjerno miješanje u osnovne ljudske slobode”, kazala je ona.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić je kazao da je ovo nastavak borbe protiv kriminalizacije klevete.

“Vjerujemo da će sudije imati više sluha da odbrane Ustav RS kojeg su poslanici u NSRS grubo ranili podizanjem ruke za ovakav Krivični zakonik. Nadamo se da će Ustavni sud shvatiti koliko je važna ova inicijativa i da će proglasiti neustavnim posljednje izmjene zakona”, kazao je Vukelić.

Napomenuo je da je medijska zajednica prethodnih mjeseci iznijela niz argumenata o štetnim posljedicama koje imaju izmjene ovog zakona.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

IZVOR: Capital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *