29/02/2024

Krivična prijava direktoru Centra za socijalni rad Bijeljina- gdje je nestalo skoro 30 000 KM?

Gradska uprava grada Bijeljina podnijela je krivičnu prijavu protiv direktora Centra za socijalni rad Milorada Sofrenića zbog postojanja osnova sumnje da je nesavjesno postupao i kršio zakon, a u vezi nabavke namještaja za prostorije Centra kao i netransparentnoj podjeli jednokratnih pomoći, najviše pred izbore,  licima koja nisu bila u stanju socijalne potrebe.

Grad Bijeljina u martu prošle godine pokrenuo je proceduru nabavke namještaja za potrebe javne ustanove Centar za socijalni rad Bijeljina. Zbog situacije sa virusom korona Gradski štab za vanredne situacije naložio je da se ovaj Centar izmjesti iz prostorije JZU “Sveti Vračevi” u prostorije novoizgrađenog objekta,a  tadašnji gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić donio je Odluku o izuzeću od primjene zakona o javnim nabavkama i tri dana kasnije ugovor o nabavci namještaja vrijednosti 86.830,00 KM sa PDV-om sklopio sa firmom “MY HOME-STIL” d.o.o. Bijeljina, direktora Aleksandra Sekulića.

Narednih dana naručeni namještaj dopreman je u prostorije Centra, a Grad je na osnovu ugovora u aprilu iste godine uredno isplatio sva novčana sredstva. Mjesecima kasnije niko iz Centra ili pomenute firme nije se oglašavao oko nabavke namještaja, pa je tek nakon izvještaja gradske Komisije za primopredaju koja je najprije utvrdila da se vrijednost isporučene i dostavljene robe razlikuje oko 3 000 KM,  na adresu gradske uprave  07. jula stigao račun za isporučeni namještaj. Bez obzira na utvrđene nepravilnosti isporučeni račun je i dalje iznosio 86.830,00 KM.

Komisija ponovo izlazi na teren, ali ovog puta nije u mogućnosi da izvrši popis iz razloga što na isporučenu robu nisu bili stavljeni inventarni brojevi, te je naložila predstavniku Centra za socijalni rad da iste postavi pa onda obavijesti komisiju. 

U oktobru iste godine komisija treći put izlazi na teren i zaključuje da se isporučena roba Centru za socijalni rad čiji je direktor Milorad Sofrenić po količini i kvalitetu u velikoj mjeri razlikuje u odnosu na specifikaciju i isporučenu fakturu. U međuvremenu, na mjesto gradonačelnika umjesto Miće Mićića došao je Ljubiša Petrović, ali je praćenje sporne isporuke nastavljeno, a Grad je od pomenute firme zahtijevao da usaglase stvarnu vrijednost namještaja i isporučene fakture, jer je odstupanje od ugovorene cijene, prema procjeni, iznosilo čak 29.970,72 KM. Dakle, naručeni namještaj po specifikaciji i kvalitetu umnogome je odudarao od onoga zatečenog u prostorijama Centra.

Priča o radu Centra za socijalni rad ne završava se indikacijama na nepravilosti i eventualne prevare oko nabavke namještaja, jer je u februaru iste godine Izvještaj interne revizije jednokratnih pomoći pokazao da je najveći dio novčanih sredstava namjenjen za ovu svrhu odobren i isplaćen neposredno od strane direktora ustanove Sofrenića , i to najviše u novembru kada su se održavali lokalni izbori u BiH, a da nije dokazano da su korisnici sredstava zaista bili u stanju socijalne potrebe. Osim toga, dio sredstava u iznosu od 10.000,00 KM usmjeren je za druge namjene.

Milorad Sofrenić,
Izvor: Dešavanja u Bijeljini

Na osnovu sumnjivih nabavki i neracionalnog trošenja budžetskih sredstava, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović 22. februara 2021. godine podnio je krivičnu prijavu protiv Milorada Sofrenića odgovornog lica u JU Centar za socijalni rad Bijeljina zbog postojanja osnova sumnje da je nesavjesno postupao i kršio zakon.

O ovoj temi u Gradu Bijeljina se ne govori, a (ne)briga skupštinske većine predvođene SNSD-om kuluminirala je na prošloj sjednici Skupštine Grada kada je, iako najavljena, tačka dnevnog reda vezana za izvještaj Centra za socijalni rad naprasno skinuta. 

Gradonačelnik ističe da je podnošenje krivične prijave zakonska, ali i moralna obaveza svake odgovorne vlasti kako bi se lošim rukovodiocima koji krše zakon i nesavjesno obavljaju svoj posao pokazalo da treba da odgovaraju za svoje postupke.

 “U ovom slučaju teret je i na skupštinskoj većini koja sve vrijeme prećutno podržava ove direktore, pozivam ih da diskutujemo o tome. Nećemo se miješati u rad nadležnih institucija, tužilaštvo neka radi svoj posao, policijska uprava i  sud svoj, ali potrebno je i da se skupštinska većina očituje o tome šta misle o poslovanju takvih direktora, to je krajnje korektno i otvoreno i da na taj način odgovaramo narodu koji nas podržava”, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović dodajući da će gradska uprava i u narednom periodu analizirati rad svih javnih preduzeća i da zaštićenih rukovodilaca neće biti.

Odgovor o poslovanju JU Centra za socijalni rad Bijeljina potražili smo i od odgovornog lica, direktora Milorada Sofrenića, međutim rekao nam je da je na odmoru i da će se javiti kada bude u državi, a na našu molbu da nam na pitanja odgovori elektronskom poštom gospodin Sofrenić se nije javljao. U svakom slučaju ukoliko odgovor stigne na našu adresu, sigurno je da ćemo ga objaviti.

  U oktobru 2016.  godine Centar javne bezbjednosti Bijeljina, u saradnji s MUP-om RS, protiv Sofrenića je podnio  izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „podmićivanje pri glasanju“. U  maju 2016. Sofrenić je smijenjen sa pozicije načelnika Odjeljenja za finansije u Bijeljini. Za Sofrenića se od ranije vežu malverzacije sa raspodjelom budžetskog novca.

Iako su u krivičnoj prijavi koju je protiv direktora Centra za socijalni rad podnio gradonačenik Ljubiša Petrović jasno utvrđene nepravilno prilikom poslovanja ove javne ustanove, Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini još uvijek se nije očitovalo o ovom slučaju.

Autor: Sanja Vasković

1 thought on “Krivična prijava direktoru Centra za socijalni rad Bijeljina- gdje je nestalo skoro 30 000 KM?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *