„Lanacu“ devet miliona KM za održavanje softvera UIO

Kompanija „Lanaco“ dobiće u naredne tri godine skoro devet miliona KM za održavanje poreskog i carinskog softvera Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

 

Ugovorom koji je prije par dana UIO potpisala sa „Lanacom“ predviđeno je da ova kompanija za trogodišnje održavanje poreskog softvera u poreskom podstistemu informacionog sistema dobije 4,74 miliona KM bez PDV-a odnosno 5,55 miliona sa PDV-om.

 

Pored poreskog, „Lanaco“ je ocijenjen kao najpovoljniji ponuđač i na tenderu za održavanje carinskog softvera UIO za čije će održavanje u naredne tri godine dobiti 2,87 miliona KM bez PDV-a, odnosno 3,36 miliona sa PDV-om.

 

To znači da će za održavanje ova dva softvera UIO u naredne tri godine iskeširati 8,9 miliona KM.

 

Inače, „Lanaco“ je bio jedini ponuđač na ovim tenderima, a nabavka je okončana nakon više od osam mjeseci.

 

Naime, ove tendere UIO je raspisala još krajem februara, ali su oni poništeni zbog žalbe firme „Sirius 2010“ koja je tvrdila da su uslovi u tenderu nezakonito propisani, a Kancelarija za razmatranje žalbi BiH te navode ocijenila osnovanim.

 

UIO je zatim polovinom godine ponovo raspisala tendere za održavanje poreskog i carinskog softvera, a „Sirius“ se ponovo žalio.

 

Međutim, zanimljivo je da je ovaj put „Sirius“ odustao od žalbe, čime je UIO bez prepreka mogla da sprovede započetu nabavku.

 

CAPITAL je nedavno pisao da UIO planira potrošiti 18 miliona KM budžetskog novca za održavanje informacionog sistema, a pored toga od Savjeta ministara BiH su tražili i 4,5 miliona KM za održavanje video nadzora koji je otkazao nakon isteka garancije.

 

IZVOR: Capital/M.Čigoja Ljubojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *