Liturgija u Sarajevu: Sva ljudska djela će biti ispitana ognjem blagodati Božije

Pravoslavni vjernici koji rođenje Isusa Hrista obilježavaju po julijanskom kalendaru danas slave taj najradosniji hrišćanski praznik, a na božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Sarajevu koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom pročitana je Poslanica patrijaha Irineja sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve (SPC).Poslanicu SPC-a pred brojnim vjernicima koji su ispunili Sabornu crkvu pročitao je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina te crkve u Sarajevu.

Patrijarh Irinej u Poslanici navodi da “ako se već Hristos rodio radi čovjeka i postao Bogomladenac, umro i vaskrsao, zar ne bi sva čovjekova djelatnost u svijetu, kao i odgovor i uzdarje Njemu, ne bi trebala da čovjeka čini ugodnim Bogu?”.

Kao glavna poruka ovogodišnjeg Božića istaknuto je da pravoslavnu vjeru treba čuvati i sačuvati po svaku cijenu.

U Poslanici se također naglašava značaj života i hrišćanskog postojanja, jer će na kraju sva ljudska djela biti ispitana ognjem blagodati Božije.

“Samo blagodatnim ognjem, uključujući i sve ljude lično, pokazaće i djela i nas opravdanim ili osuđenim. Pokazaće nas ljude kao pravu ili odmetnutu djecu Boga i Oca, braću Jedinorodnog Sina i Bogomladenca i Gospoda Duha Svetoga! Mi sabrani oko Bogomladenca u Pećini Vitlemejskoj takođe želimo da se nađemo u Očevom naručju! Neka bi zato i sve naše domove zagrevala i u Duhu Svetom veselila nebozemna himna Bogomladenaca: Slava na visini Bogu i na Zemlji mir, među ljudima dobra volja!”, poručuje Irinej u ovogodišnjoj Poslanici SPC-a.

Na kraju čitanja Poslanice SPC-a upućen je božićni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!”.

IZVOR: Fena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *