Ljevnaić neće da turiste osigurava od nesretnog slučaja

Uprava Olimpijskog centra Jahorina tražila je da se kroz izmjene Zakona o turizmu, OC oslobodi plaćanja obaveznog osiguranja, te da se gosti unaprijed odreknu odštete, ukoliko se povrijede.

 

Plan im nije uspio, jer ih je resorno ministarstvo ideju odbilo objašnjavajući da bi to bilo suprotno Zakonu o zaštiti potrošača.

Naime, sredinom ove godine usvojen je nacrt Zakona o turizmu koji je zatim upućen u javnu raspravu.

Na jednoj od rasprava održanih u septembru se pojavila se šefica Odjeljenja za kadrovske i pravne poslove u OC Jahorina.

Tražila je da se iz teksta Zakona obriše odredba koja se odnosi na obavezno osiguranje korisnika turističkih usluga, jer, kako je rekla, te odredbe dodatno opterećuju  rad pružaocima usluga, odnosno OC Jahorina, te im stvaraju dodatne troškove.

Naime, po važećem zakonu oni moraju da osiguraju turiste od nesrećnog slučaja za usluge koje oni organizuju.

Kako su u poslednjih nekoliko godina oni pored skijanja, uveli i vožnju biciklima i kajakom, zip line, alpin koster i brojne druge atrakcije, pored prihoda, dobili su i obavezu osiguranja turista.

Pravdali su se da u ljetnom periodu kroz te atrakcije zadržavaju 200 radnika u radnom odnosu, što prema njihovoj ocjeni u vrijeme globalne ekonomske krize predstavlja veliki uspjeh.

Predložili su da zakonska regulativa treba da obaveže korisnika usluga da prije početka korištenja sadržaja mora potpisati izjavu da će iste koristiti na svoju odgovornost i da u slučaju nesreće/povrede neće potraživati naknadu štete od pružaoca usluga”, navode u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

Kažu da ovaj zahtjev nije prihvaćen zbog zaštite interesa potrošača zbog čega propisane odredbe ostaju na snazi.

Pružalac usluga ima obavezu da obezbijedi polisu osiguravajućeg društva koja pokriva nesrećne slučajeve prilikom izvođenja aktivnosti u korist potrošača, a trošak polise je uključen u cijenu usluge”, napominju oni.

Obaveze pružaoca usluga ostaju na snazi

Dodaju da je pored navedne obaveze, koja je usklađena i sa evropskim standardima zadržana i obaveza da se turisti informišu o tome da su rizične aktivnosti pokrivene polisom osiguranja u slučaju da dođe do nesretnog slučaja.

Podsjećamo, dok sa jedne strane traže da im se ukinu obaveze, sa druge strane Uprava Olimpijskog centra na čelu sa Dejanom Ljevnaićem traži uvođenje posebne takse iz koje bi se plaćao sistem za osnježavanje na planini.

Formirana je i radna grupa koju čini deset članova, a čiji je zadatak da to sprovede u djelo.

 

IZVOR: Capital/D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *