22/02/2024

Migranti danas ostaju na Vučjaku

Iako se protekle sedmice kalkulisalo kako bi migranti iz kampa Vučjak kod Bihaća danas trebali biti prebačeni u kasarnu koja se nalazi u Blažuju kod Sarajeva, prema svemu sudeći do toga danas neće doći. 

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS kazao je za Radiosarajevo.ba da sarajevska policija nema najavu da će danas početi izmještanje. Podatak da migranti dolaze u Blažuj nemaju ni u Općini Ilidža, u kojoj se kasarna nalazi.

Kako prenose mediji, ni kantonalne vlasti u krajini, MUP USK i njihov ministar Nermin Kljajić  još nema zvanične potvrde kada bi moglo doći do zatvaranja kampa Vučjak.

Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, sinoć je za N1 kazao da  danas defintiivno neće doći do zatvaranja kampa Vučjak. On nije precizirao gdje bi mogli premješteni, kao i kad.

Ni u kampu Vučjak jutros se ne vode posebne aktivnosti na izmještanju kampa, niti je atmosfera drugačija nego inače, o čemu svjedoče i jutrošnje fotografije. Štaviše, od jutros je u kampu nova grupa migranata koji su dovezeni policijskim autobusom. Uslovi su ispod svakog minimuma, a migranti se najviše žale na činjenicu da sedam dana nemaju vode. 

izvor:radiosarajevo.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *