Ministar Staša Košarac mahom uhljebljuje SNSD-HDZ kadrove na rukovodeće pozicije

Otkako je došao na čelo MSTEO, Košarac ne vodi ekonomsku politiku, već provodi političku strategiju čiji je cilj stalnog otvaranja vrata za uvoz iz Republike Srbije pod krinkom „zaštitnih“ mjera koje su protivne sporazumima i obavezama što ih je BiH preuzela i potpisala sa EU u harmoniziranju trgovačkih politika. Više nezavisnih izvora Valtera tvrdi da Košarac od svog dolaska u MSTEO za državu nije ništa nije uradio osim što je pouhljebljavao stranačke kadrove.

 

Piše: Istraživački tim Valtera

 

Staša Košarac, Dodikov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, posljednjih mjeseci masovno uhljebljuje stranačke kadrove (ali i kadrove partnerskog HDZ-a) na rukovodeće pozicije u Ministarstvu.

 

Među „konkursima u toku“ koji su u vrijeme pisanja ovog teksta stajali na službenoj stranici Agencije za državnu službu (ADS) BiH je i onaj koji je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH raspisalo još prije osam mjeseci, 17. aprila ove godine, s rokom prijave do 8. maja.

 

Konkurs je raspisan za 10 pozicija, za šefove odsjeka, inspektore i nižerangirane službenike. Uvidom u detalje konkursa, saznali smo da je pismeni ispit održan u avgustu, a po rasporedu, posljednji kandidati usmenog dijela ispita polaganje su zavšili 20. septembra. Prije gotovo tri mjeseca.

 

OBMANJIVANJE NAIVNIH

 

I dok se javnosti i odbačenim kandidatima sa službene stranice Agencije daje lažna nada da se još vijeća o kandidatima, već odavno je poznato ko je uhljebljen u Ministarstvu Staše Košarca, jednom od Dodikovih – u posljednje vrijeme – istaknutih „glasnogovornika“. Kao i u slučaju nedavnog konkursa u Ministarstvu sigurnosti kojim rukovodi još jedan Dodikov čovjek Nenad NešićValtersaznaje da su i u MVTEO svi uposleni na prestižnijim pozicijama uhljebljeni po instrukcijama SNSD-a, ali dijelom i HDZ-a.

 

Naš portal iz nekoliko izvora je dobio potvrdu da su na posljednjim konkursima na rukovodeće pozicije primljeni mahom stranački aktivisti (među njima i oni koji su ranije lijepili stranačke plakate) ili osobe bliske SNSD-i i HDZ-u, dok su nižerangirane dobili Bošnjaci.

Foto: Famozni konkurs

Sektor za opće i pravne poslove povjeren je pomoćniku ministra Željku Peštiću, šef Odjela za informacione tehnologije je Anton Franković, šefica Odjela za odnose sa javnošću Renata Ćosić, dok je šefica Odjela za strateško planiranje Mira Mihajlović. Još dvije šefice odjela su Bojana Miovčić-Bjelica i Davorka Pilindavić.

 

Poziciju inspektora dobio je Davor Šušnja, dok je viši stručni saradnik za naoružanje i vojnu opremu Arijan Dujmović.

 

Odranije je šefica Odsjeka za vodne resurse Rada Milisav.

 

Valteru je potvrđeno iz samog Ministarstva da, otkako je Košarac ministarBošnjaci, ali i „ostali“, mahom nisu „sposobni“ proći na konkursima za rukovodeće pozicije, iako su – pouzdano znamo – konkurisali i neki eksperti. Dva nezavisna izvora su nam potvrdila da su upravo na posljednjem konkursu za prvih šest pozicija primljeni oni kandidati koji jedva imaju ispunjen kriterij radnog staža, a da su eliminisani pojedini stručnjaci sa radnim iskustvom i kompetencijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *