Ministarstvo koje je kreiralo sporni zakon koji atakuje na slobodu javne riječi od revizora dobilo pozitivne ocjene

Od skandaloznog uklanjanja Duška Šnjegote sa mjesta glavnog revizora RS, 2017. godine, i dolaska Jove Radukića na njegovo mjesto, Ministarstvo pravde dobija samo pozitivne ocjene.

 

IZVOR: Revizije info

 

Od 19 dosad objavljenih izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, o provedenim finansijskim revizijama za 2022. njih 8 odnose se na ministarstva Vlade RS.

Dakle završena je revizija i objavljeni izvještaji za tačno polovinu ministarstava. Plus za Generalni sekretarijat Vlade RS.

Posljednji u nizu objavljenih izvještaja je Izvještaj o finansijskoj reviziji za 2022. Ministarstva pravde.

Ministarstvo koje stoji iza operacionalizacije ideje Milorada Dodika o ponovnoj kriminalizaciji klevete, odnosno iza spornog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao jednog od zakona kojim se režim pokušava osloboditi svojih kritičara i koji je izazvao zgražavanja i domaćih i inozemnih organizacija koje se bore za slobodu javne riječi (Iz Delegacije EU u BiH su, recimo, upozorili da je nacrt zakona protivan međunarodnim preporukama, iz Vijeća Evrope da je u neskladu sa standardima ljudskih prava, a iz OSCE-a da “Pokušaji kriminalizacije klevete u jednom dijelu BiH negativno utiču na uživanje osnovnih sloboda i ograničavaju prostor za efikasno civilno društvo”), od Glavne službe za reviziju dobilo je pozitivnu ocjenu za obje komponente finansijske revizije. I za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima.

To je peto ministarstvo dosad koje je dobilo obje pozitivne ocjene. Dva su dobila pozitivno mišljenje za jednu a mišljenje s rezervom za drugu, a jedno mišljenje s rezervom za obje komponente finansijske revizije. Negativnih mišljenja nema. Niti će biti.

Podsjetimo da je broj pozitivnih ocjena za ministarstva Vlade RS naglo porastao od kako je pod skandaloznim političkim pritiscima tadašnji glavni revizor Duško Šnjegota, 2017. godine, natjeran da podnese ostavku, a na njegovo mjesto iz Vlade RS (s pozicije pomoćnika ministra), na prijedlog (i tadašnjeg) predsjednika RS Milorada Dodika, došao Jovo Radukić.

Upravo od tada Ministarstvo pravde počinje (redovno) dobijati samo pozitivne ocjene. Prethodno, za obje(!) komponente finansijske revizije je imalo mišljenje s rezervom. I to „sa skretanjem pažnje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *